Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

6rk75uezn

Kissebb furatban nem tudsz csiszolni,pont ezért használok furatnál órát.

"Én boldog voltam, ha 30 mm-en csak  1-3 század kúposság volt, pedig elég jó kis gépem volt."

Hát ha én egy 40 es anyagot kilógatok 120 hosszan akkor van benne 3 század és nem vagyok megelégedve vele,ennyin nullás legyen!
(most cserélek olajat,majd egybekötöm egy beállitással)

ysc3kmx9v

Akkor a te öreg géped még elég jól teljesít a kúpozás vonatkozásában,sok öreg gép esetében együtt lehet élni,és ki lehet korrigálni elfogadhatóra a készített alkatrészeket.A nehezebb eset az,amikor hosszú,pontos furatot kell készíteni,dörzsár nincs mindig kéznél,különösen nagy furatok esetében, gond a kúpozás.A gondolkodó ember,azonban mindig kitalál valamit,hogy ellensúlyozni tudja a gép hiányosságait.

PSoft

Én nem vagyok esztergályos, csak egy amatőr, géptulajdonos.

Ettől függetlenül, olvaslak benneteket.
Nagyon sokat lehet tanulni ezen beszélgetésekből is.[#eljen]

zozo

Hát, ha azt még tudod korrigálni, az egy csoda.

Az én gépem kúpos perselyes főorsóval volt, ha enyhén szorulósra állítottam, akkor pontosabb volt a gép, de egy óra után meleg volt a ház.

Ezért inkább lazítottam rajta és együtt éltem a főorsó minimális lógásával.

Persze a pontosság múlott azon is, hogy mekkora fogással dolgozott a gép. Az volt a legjobb, ha az utolsó fogás legalább 1 mm mély volt (átmérőben 2)  és ezzel vettem le plusz néhány századra. Onnan csiszolás következett.

Ki kell tapasztalni ezeket a dolgokat, főleg öreg gépek esetében. Viszont a felület mindig szép volt, nem rezgett lógott egyik szán sem

jani300

Hobbystaként olvasom a hozzászólásokat .
Végre van itt is kis élet .
Azt kérdezném milyen késeket használtál ?
Gondolom nem kész lapkásakat .

ysc3kmx9v

A kezdő esztergálni akarók gyakran beleesnek abban a csapdába,hogy nem annyira stabil,vagy öreg gépeikkel a cserelapkás késekkel akarnak dolgozni,ezekre a gépekre tisztelet a kivételnek a gyorsacél,vagy a forrasztott lapkás kések valók.Itt kezdődnek a megpróbáltatások,nem sikerül a kést jól megélezni,hogyan is sikerülne,sok több éves gyakorlattal rendelkező esztergályos sem tud kifogástalan kést,fúrót élezni,nagyon sok gyakorlással,és rátermettséggel elég jó eredmény érhető el,de ez nem a máról a holnapra jön el.

zozo

Kizárólag forrasztott vídia lapkás késeket, P10, P30 vagy ilyesmi jelöléssel. Cserélhető lapkásom nem volt. A leszúrókésem volt csak cserélhető gyorsacél betétes.

Hát meg természetesen mindenféle gyorsacél profilt, menetkésnek, ékszíjtárcsa késnek, rádiusz késnek.

Maradt még pár kisebb méretű darab, de a legtöbbjét eladtam a gépemmel együtt. Lyukkéseket is gyorsacél hasábból köszörültem. Pár darab vídiás volt még lyukkésnek.

zozo

Pontosan így van. Egyik ismerősöm is azt mondta, minek köszörülni megtanulni, készen kapható mindenféle kés.
Aztán mikor elkezdett kaparászni a vacak lötyögős gépen, rájött, hogy nem tud egy méretet jól megcsinálni. Ugyanazzal a fogással ahányszor végigment, mindig vitt az anyagból :)  Mondtam neki, hogy ezek a kések nyomnak, nem ide vannak kitalálva. Ezekhez "gép" kell!

Csuhás

Azért lapkája válogatja, nyilván nem való kis gépre az a lapka amit 5mm fogásmélységre terveztek, nagy csúcsrádiusszal vastagabb élszalaggal. Viszont az alura tervezett éles lapkák jól használhatók kis gépen is.

Csuhás

Az ünnepek alatt volt egy kis időm a műhelyben. Egy kis alu maradék felhasználásával készítettem egy befogót a lidl egyenes csiszolóhoz. ( Aminek persze a nyakát fel kellett simítani mert az öntés miatt enyhén kúpos, és kajla volt ) Így már sokkal gyorsabban, egyszerűbben tudok tokmány pofát felszabályozni.

zozo

Ötletes megoldás a pofa szétfeszítő tárcsád. Gratulálok!

Látom, gyűrű fészek is van már a pofák elején, azt nem találtad kielégítőnek?

Csuhás

Kezdetbe vala a gyűrű, azután láttam a neten ezt a pofa szétfeszítőt, és mert tetszett az ötlet, elkészítettem.

Csuhás

Ismer valaki olyan esztergát ami csere kerekkel és vonóorsóval gyárilag tud menetet vágni?

jani300

Hogyan jött ez a kérdés elő ?
Ha valami vita ,akkor a régi kecskelábú gépeken hornyolt vezérorsó volt , ami vonóorsó is egyben .
Tehát a vonóorsóval vág menetet , csak vezérorsó üzemmódban :)
Furcsa kérdés , de talán valami automatáról el tudom képzelni hogy így viszi át a hajtást a  revolverfejre .

Csuhás

Egy ismerős kérdezte tőlem. Mutatott egy fotót ( ami nincs meg nekem ) amin egy öreg gép volt szemmel láthatóan csak vonó orsóval. Később kaptam egy fotót állítólag ugyanolyan gép menet táblázatáról ahol viszont konkrét metrikus colos modul menetekhez tartozó cserekerekek szerepeltek. Ezt meg tudom mutatni hátha ráismersz.
De most hogy mondod, lehet hogy az idők során a menetes reteszhornyos orsót kicserélték sima vonóorsóra.