Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

De ugye most nem arra gondolsz hogy a morse kúp nem egytengelyű a hengerpalásttal ?

jani300

Félreértések elkerülése végett nem akarok én okosabb lenni senkinél , csak itt valamit sántának érzek ,és az birizgál hogy rosszul értem é .

ysc3kmx9v

Szerintem,vonalba fúrás után már ne bolygassuk a szegnyereg talpát.A támasztás nélküli fúrórúdba fogott késsel ki lehet alakítani a szegnyeregbe a  főorsó vonalának megfelelő helyzetét, amikor a szegnyereg az ágy vezetékén halad.Itt nincs függőlege,meg vízszintes eltérés,csak vonalba valóság. A vízszintes eltérés az ágyhoz képest a talpnál annyiban jelentene problémát,ha el akarnánk  később állítani a szegnyerget, a csúcs magasság változna.A szánrendszer hibája{ágykopás} már egy másik ügy,ami a gép kúpozását befolyásolhatja,és ezt a szegnyereg központból való kitolásával is lehet korrigálni.

6rk75uezn

Bocsánat de kiszálltam ebből a témából.
El kell beszélgetni egy IGAZÁN becsületes gépfelújitôval aki 40 éve csinálja ezt.
Nem cég!!Egyedül dolgozik és mégegyszer irom nagyon becsületesen dolgozik.
Az hogy valamit leirunk hogy márpedig az elméletben igy vagy ûgy az nem biztos hogy a gyakorlatban teljesen jó lesz.
Mégegyszer leirom hogy hiába csinál valaki mindent profin akkor is némi hozzáigazitás kell a végén hogy az igazán pontos legyen.
Akár valamennyi a morze kúp és hengerpalåst egytengelyűségében is lehet,attôl függ ki és hogyan készítette el.

jani300

Rendben nem kell győzködnünk egymást .
"Akár valamennyi a morze kúp és hengerpalåst egytengelyűségében is lehet,attôl függ ki és hogyan készítette el."
De ha elvan cseszve a járóhüvely bizonyosan nem a szegnyerget rontanám hozzá .

6rk75uezn

Csak kiváncsiság képp.
Aki szokott használni órát a kereszt szánnál milyen tartót kėszített neki?
1-2 képet szivesen megnéznék.
Köszönöm.

Csuhás

Ritkán használom, mert elég a nóniusz. Ha több méret kell akkor oda szoktam filctollal jelölgetni. Szóval profilmélységmérő mágneses rögzítéssel álló és mozgó részen is. Azon a gépen használom ahol éppen századra kell dolgoznom.

sufnituning

6rk75uezn

Köszi.
Igen a százados illesztėseket biztosabbnak érzem indi ôrával,eddig a mágnestalpas óratartót tettem oda.

6rk75uezn

Köszi.
Ez nálam nem sokáig tartana,a forrô forgács elintézné az óra plexitét.

ysc3kmx9v

A keresztszán fecskefarkas álló részére kell csinálni egy felfogót amit egy csavar szorít,és arra a mérőórát fel lehet fogni.A forgács ebben az esetben nem károsítja az órát.

ywathzay

Van rá egy húszasom, hogy aki telepakolja mérőórákkal a gépét az nem/sem tudja a százados illesztést megcsinálni így sem. Ha a mikrométer/jó minőségű tolómérő és a rutin nem segít, lehet molyolni a semmivel.

ysc3kmx9v

Az értelmét a mérőóra felrakásának a keresztszánra, a sorozatmunka esetén látom hasznosnak,egy -két darab esetén nagyobb az akadály mint a haszon.

6rk75uezn

Pontosan ahogy irod,ezzel egyet értek.
Átmérőnél soha nem használtam órát,csak a nóniuszt.A 0,01-0,02 ráhagyás mindig sikerül azt meg papirral pár mp alatt eli tézhető.
Inkább furatoknál használnám az ótát.

zozo

Egy éve nem néztem be ebbe a topikba. Csak sasolok, hogy mérőórával esztergáltok?

Én a mérőórát kizárólag a pontos futás beállításához használtam csak, századokat pedig soha nem esztergáltam méretre nóniusszal, hanem 2-5 század plussztól szépen csiszolópapírral belőttem,  mikróval pedig mértem.

Hiába fejlődik a technika, jó gépetek van, ha századokat is pontosan leesztergáltok. Én boldog voltam, ha 30 mm-en csak  1-3 század kúposság volt, pedig elég jó kis gépem volt.