Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

bundyland

Nekem pl. ilyenem volt.
HBM 330x600

Csuhás

Ez a gép pont a reteszhornyos és menetes orsóra példa.

6rk75uezn

Nem egyszerű de nem lehetelen!
Természetesen jól leirtad a dolgokat,nem mindegy mekkora fogás,milyen kés,milyen anyag,milyen fordulat és milyen állapotú főorsó.
Ez mind bele szól de beállitható,az a legrosszabb hogy nem elég egy merőtüskével a főorsôban órázva állitani,hanem próbaesztergálás kell csinállni.
rosszakodôs meló de beállitható.

J-Steel

Sárgarézhez melyik esztergakés a megfelelő? HSS kés jó hozzá?

Csuhás

A hss tökéletes. Viszont nem kell forgácstörőt ( holkert ) köszörülni a késre mert akkor hajlamos belekapni az anyagba. ( fúrót élszögét is át kell köszörülni mert különben felkapja az anyagot.) Az átlagos sárgaréz egyébként nagyon szépen megmunkálható hálás anyag.

g89ketty

Én is kössz![#integet2]

zozo

Vörösrézhez meg tudomány jó élszöget eltalálni :)
Pont a napokban akartam leszúrni 8x6-os csőből 15mm-es darabokat. A vágóspray-t folyton nyomni kellett, így a végén inkább lefűrészeltem aztán feloldalaztam őket.

Igaz, már az elején tök ideg lettem, mert előtte nap géptakarítás után a tokmánypofák hornyát, spirálmenetet is szépen kitakarítottam, beolajoztam. Utána ronggyal körbetörölgettem.
Másnap aztán persze az első rézdarab felpörgetésekor szemem-szám teleszórta olajjal [#nyes]
Még ha ez lett volna az első eset....de nem...[#eplus2]

PSoft

Ők, úgy látom eltalálták a jó élszöget.[#smile]

designr

Csakis a Varga Laci féle gyémántlapkásat használom,aluhoz,rézhez és mindenféle műanyaghoz,még teflonhoz is..

Szalai György

,,pofa szétfeszítő"
,,gyűrű fészek"

Ezek hol láthatók a képen?
Nem tudom mik ezek, így azt sem, hogy hol keressem, de nem akarok így maradni.
Kösz a segítséget.

Csuhás

Az utolsó képen. Egy érdekes alakú furatos tárcsa van befogva a tokmányba, ami úgy feszíti kifelé a tokmánypofákat ahogy azok normál használat során is feszülnek, de közben befér a köszörőkő. Ugyanerre a feszítésre szolgált a tokmány pofák elején látható beesztergálás ( homlok beszúrás ) amibe pl egy csapággyűrűt fogva hasonló előfeszítés érhető el. A mellékelt képen mindkét dolog jobban látszik:

PSoft

A negyedik,és az ötödik képen...
[#t133p43949#]

Szalai György

Én az első és második képen bemutatott alumínium gépfelfogón kerestem valamit, amire rá tudnám húzni ezeket a megnevezéseket.
De semmire sem illett.
Már világos. Köszönöm.

jani300

Szia !
Láttad ? Az indexen vannak fotók egy ilyen gépről .
Ott menetes orsóval van szerelve ,ha jól látom .

n9v66e6vr

Sziasztok

Nem vásároltam még eszterga kést. Az élmagaságom 10mm Sajnos erre vonatkozó adatot nem látok csak átmérőket írnak 8x8 10x10stb melyik volna jó a gépemhez? Hézagolni nem szeretnék, forrasztott lapkás késre gondoltam.