Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

D.Laci

A fórum szabályzata tiltja a politizálást. :)
"balos Tr3"
A kés a balos vagy a menet?

Sanyi Bá

Beszúrókéssel ki kell nagyolni, és ha lehet a trapézmenet vágó késbe holkert kell köszörülni. Én így vágom a trapézmenetet. [#wave]

000000000

Pontosan így van!

000000000

Mi is ez valójában?

sufnituning

ecp4rs0md

Simán gyorsacél késsel ahogy Sanyi Bá  írja, nemrég volt egy olyan hosszú 32*5-ös orsó,hogy nem ment el egy hosszban, két oldalról kellett megvágni de így is gyönyörű lett alapanyaga C45 volt. Apám készített 5 bekezdéses anyát, valami kapunyitó orsójára, nem gondoltam,hogy összejön.

ywathzay

Most megsértődsz ismét, pedig nem kellene. Kicsit még gyakorold a köszörülést. Amúgy nem értem, a hűtéssel mi a gond, van egy nagy, ipari géped, gondolom van rajta emulziótartály és szivattyú is. Ha azzal nem tudsz megfelelő hűtést- kenést biztosítani, akkor semmivel. Ha nincs rajta akkor tenni kell rá, főleg egy ilyen széles, folyamatos forgácsolásnál elkerülhetetlen az állandó normális hűtés. A vágóspry egy -egy kisebb fúrásnál elmegy, asztali fúrógépen. Esztergára csak akkor, ha igazából nem is kell nagyon kenni. Egy-kettő leég, füstöl, büdös lesz.... hogy adja kenést?

6rk75uezn

De hogy sértődök[#ejnye1] elfogadom ha valamit nem jól csinálok és próbálom javitani a hibám.
Tehát akkor a kés sem jó.
A hűtéssel/kenéssel semmi gondom,természetesen van a gépen hűtés,csupán kiváncsi voltam ki mit használ,kinek mi vált be.
Tudod olyasmire gondolok mint mikor "Jóskabáttyánk 65ben évtizedes tapasztalattal egy egyszerű dologgal kent és talán még is jobb volt mint a mostani űberfasza emulziók.
Van például aki emulziót használ de fele oly higitåssal mint amit ir a gyártó.
Egyépként igaz,ha valami itt nem tökéletes akkor nem a kenésbe kell keresni a hibát hanem a kés anyagában vagy inkább a szögekben.

6rk75uezn

Akár egy 3mm es emelkedésűt is?
Mert egyértelmű hogy egy 4 de inkább 5mm est már kinagyol az ember egy beszúróval.
Tudsz képet feltenni arról a holkeros késről?
Pl egy 3mm es Tr késnek alig több mint 1mm a hegye.

Sanyi Bá

Kicsit szelektíven olvasol, én nem írtam hogy nekem van ilyen késem (ha kell majd köszörülök de nem kézből), azt írtam "ha lehet" holkert kell bele tenni. A google a barátod és ott többet lehet olvasni erről a témáról is.

zozo

Ilyen kis késbe nem szükséges a holker. Nem tettem soha sem a menetkésbe, sem a rádiuszos késbe, sem az ékszíj-profil késbe. Ha éles a sarka, vagyis az oldalai tükrösre vannak alászedve, akkor viszi mint koldus farka a gyepet.

Persze ha sorozat munkáról van szó, akkor egész más a felállás, de mint mondtam, egy-két darabos munkához felesleges vele tökölni.

ndpkrup8z

Üdv
 Keresgélj a cnctar- ban Laslie irásai között.
 Úgy emlékszem, hogy ír a laposmenetről és hozzá a
  késköszörülésről is.

zozo

Pár kézben köszörült rapidkés, ami hirtelen a kezembe került. Egyik sincs hátraköszörülve, vagy holkerrel ellátva és működtek [#kacsint]

Monori szakinak biztosan van holkeres, mert nagyon helyeselt.

Csuhás

Gamos

Én ilyen késsel vágom a trapézmenetet nagyolás után.
Állítható az emelkedésnek megfelelően.