Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ywathzay

Az ígért képek. Ez egy 20x12mm kés, és néhány perctől többet nem vesz igénybe a kialakítása. Az újraélezéshez annyi kell ezután, hogy a piros kővel leszedek az alsó "támaszból", és a gyémántnak nekitolom az orrát, amivel eltelhet akár újabb 1 perc is.[#nyes]

000000000

A "holkert" mivel alakítottad ki?

ywathzay

Mindent a gyémánttárcsával.

000000000

Köszi.

Én is tervezem egy ilyen beszerzését.
Nem voltam biztos benne, hogy azzal megoldható. Ezek szerint igen.
Köszörűkorongnál néhány új kés kialakítása után sokat "le kell szabályozni" a korongból. (nyeli az ember a port) Szóval a gyémánt tárcsa a megoldás.

Kézből köszörülöd, vagy valamilyen készülék segítségével, hogy lehessen hűteni? Vagy a hűtés nem annyira lényeges?

ywathzay

Kézből. Hűtés nincs, de elbírná, na nem a meleg miatt, azért a finom por itt is száll, és ezt lekötné. Lehet koptatni a szürke követ, csak ezért nem érdemes. Ennek az a nagy előnye, hogy a köszörű nem harap a keményfémből, így lehet normális kést köszörülni vele.

000000000

Köszi.
Tényleg érdemes áttérni a gyémánt tárcsára.
Tervezem egy ceruzahegyező beszerzését. Nem probléma számomra egy kés kézből való megköszörülése. A gyakorlatban én még leragadtam a köszörűkorongoknál.

vadember

Pont erről írtam hogy gyémánt+piros kő. De úgy láttam ez is süket fülekre talált. Úgy viszi a gyémánt a lapkát mint a vajat. Aki nem próbálta el sem tudja képzelni. Tisztább, szárazabb érzés.
Egy ideig én is a szürke követ koptattam, de abból sem mindegy melyik van otthon. Van olyan szürke kövem ami csak polírozni tudja a lapkát. Jelzés meg persze nincs rajta.
A por nagy részét el lehet nyeletni, ha a korong alá szerkeszt az ember egy vizes tároló edényt. Ebben lehet hűteni a kést is. Munkahelyeken kötelező is, mert a munkavédelmisek ezzel kezdik az ellenőrzést.

vadember

Azért a lapkás kés köszörülésnél mellőzzük a hűtést, azt hagyjuk a HSS-nek.

ywathzay

Véleményem szerint ha lapkás kés köszörülésnél folyamatos hűtés van/lenne (akár egy cnc köszörűn, mert ott a fogásvétel/ sebesség sem kisipari), akkor semmilyen problémát nem okozna, mivel a lapka nem hevül fel és hirtelen le sem hűlne így nem repedne.  Amúgy épp ez a szürke kővel szembeni előnye, hogy hűtés nélkül sincs ideje felhevülni kézben köszörüléskor sem.  Esztergáláskor én a forrasztott lapkát is folyamatosan hűtöm, szebb a felület, hosszabb az éltartam. De te tudod, én tudom, páran még tudják, de a többség jutubon mást lát.....[#eplus2]

000000000

Pontosan erre gondoltam.
Azért kérdeztem rá a készülékre, mert ugye kézből köszörülésnél nem lehet szó folyamatos hűtésről. Nem látnánk, hogy mit csinálunk. Ha meg a felforrósodott lapkára kerül hűtővíz, akkor a lapka nagy valószínűséggel megepedezik.
Esete válogatja. Kérdés, hogy a lapka mennyire hevült fel, mielőtt vízbe mártjuk. A gyakorlatban forrasztott lapkás késeknél csak a késszárat hűtjük időnként. Vigyázva, hogy a lapkára ne kerüljön víz.
De hát ezt mindenki tudja, akinek van rutinja a kézből köszörüléssel kapcsolatban.
Hogy az analfabéták mivel hülyítik a szintén analfabétákat az idióta videóikon, annak meg semmi jelentősége.

000000000

Szerintem a neten levő "okosságok" pontosan annyit ártanak, mint amennyit használnak a hozzá nem értők körében.

ysc3kmx9v

A képen látható forgácstörő elég sarkos, én íveltebbeket szoktam köszörülni , akkor jó ha van rádiuszos gyémánt, de ügyesen lehet sarkos gyémánt tárcsával is ívesen dolgozni.

drehás

Köszi a képeket,látom a gyémánt valóban jó holker köszörülésére,de ha előveszek egy új kést 25x25 készár 8mm
lapka vastagság,én továbbra is szilicium karbid kővel fogom
kinagyolni.A képeid alapján azonban egy keskenyebb gyémánt korongot fogok keresni a holker miatt.A nagy durung lapkát koptatni ilyen drága kővel inkább a pénzkereső profiknak hagyjuk.

s7manbs8

A neten levő okosságokat néha hülyeség felhasználni. :)

000000000

Néha igen.

Néha meg adhat ötleteket.

A hobbista részben attól amatőr, hogy majd ez után követi el azokat a hibákat, amiket a profik már kezdő korukban elkövettek. [#nevetes1]