Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Vadember:
Ez egy hobbygép, itt csak egy trapézmenetes tengely forog, melyet a főorsó forgat áttéten keresztül. Erre a trapézmenetesre zár rá a lakatanya. Ennél a gépnél az előtoláshoz és menetvágáshoz is ugyanazt használja az ember.

Jani300 és Csuhás:
Köszönöm a jó tippeket, majd felvértezem a kést valamilyen lemezzel.

s7manbs8

Miféle géped van ?

HJózsi

Visszaszereled a forgácsterelő plexit a kéziszánra amit leszereltél róla! ...[#lama]

bundyland

Szerintem nem.
Nekem HBM 330 van és ott is csak a trapézmenetes orsó van , de ha megnézed van benne végig egy hosszanti horony és
onnantól ugyan olyan mint a többi eszterga.
Ha a lakatanyával lenne az előtolás nagyon hamar szétkopna.
szerintem.

HJózsi

bundyland

Aztán lehet hogy mégis :-) mert ahhoz kevés kar van amit írtam. Ettől függetlenül nálam úgy van/volt.

J-Steel

HJózsi a plexit soha! Nagyon rossz találmány. Akkor inkább csípjen a szétrepülő forgács.
 Először a késre teszek valamit.

PSoft

Szerintem, polikarbonát az a "plexi".
Nem ugyanaz a kettő, tulajdonságaiban sem.

HJózsi

Mondod te! ... De felőlem strandpapucsban mezitláb is esztergálhatsz, mivel nem tanult szakmád!... [#taps][#nyes]

000000000

Normális körülmények között nem pattog és nem süt egy bigyóacél forgácsa. Én az okokra próbáltam volna rávilágítani.
Mert ha öntvényt, vagy bronzot forgácsol az ember, mondjuk nagyol, akkor stimmel.
De hát itt nagyon lágy acélról van szó. Az okát kéne megtalálni és nem a kenőcsöt, ami a tünetet eltakarja.

J-Steel

Ez nem igaz.
Nagy forgácsolási sebességnél titánnal bevont porkohoászati cserélhető lapka esetén a forgácsolásból keletkező hő a forgácsba (és nem a lapkába) kerül. A nagy sebesség miatt szanaszét repked. CNC-gépeknél, ahol ablak van ezt nagyon jól lehet látni.

000000000

Ha nem igaz, nekem úgy is jó.

J-Steel

Itt látszik a forgácson, hogy sötétkék. Ez a vörösizzás előtti szín, amikor hőt közlünk az acéllal:

000000000

Akkor meg minden "rendben".

s7manbs8

Inkább marjunk, mint marakodjunk. :)