Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

Visszavonom a pancsert! igazatok van! elolvastam az életrajzát, nem semmi.

de az' akkor is egy girbr-gurba alkatrész, nem is központfurat van a végében, hanem csak úgy bele van fúrva.
Biztos találta a méhtelepen, hogy legyen mit megköszörülni, de az is olyan mintha csak a levegőbe menne(vagyis,vízben vagy valami átlátszó hűtőfolyadékban)
Az optikusok általában sokkal precízebbek tudtommal.

kart emg

Igen, az optikusok precíz emberek, ezt megerősíthetem :) Szerintem találomra felkapott valamit és befogta a gépbe a demo kedvéért.

s7manbs8

Így is lehet morse kúpot csinálni.

Csuhás

Egyszer láttam egy talán orosz videót ahol a fazon úgy esztergált kúpot hogy volt egy eltolható késbefogója, olyasmi mint amit menetvágáshoz is szoktak használni. Szóval egy pici szán ami előre hátra el tudott csúszni egy két centit. Egy erős rugó húzta hátra. Hátul viszont volt két kis golyóscsapágy ami közé ékként egy kúpsablon csúszott be. Ezt egy rúd segítségével az ágyazathoz volt rögzítve. ( vagy nekem a szegnyereg cső jobban kézre állna egy bilinccsel ) Azután ha előtolással esztergált akkor a sablon becsúszva a két csapágy közé, tolta befelé a kést.

Szóval egy mini kúpvonalzó volt amit gyorsan fel lehet szerelni, morse kúphoz, kúpos menetekhez pont jónak tűnt.

s7manbs8

Az biztos régebben mindent a vas csinált, nem elektronikus vezérlés mechanikus úton is szinte mindent meg lehetett csinálni.

happisusu

Szia
 arról a menetmetsző feltétedről van esetleg egy publikus rajz ? Akkor csinálnék egy ilyen kis ügyességet, gondolom más is.
Süsü

Csuhás

Rajz nincs, nálam nem úgy készülnek a dolgok hogy megtervezem és legyártom, hanem van egy körülbelüli elképzelésem, amit a rendelkezésre álló anyagok, megmunkálási lehetőségek szerint módosítok. Ha az segít akkor a hétvégén alaposan körbefotózom, akár egy vonalzót is mellérakva, egyben, és szétszedve, annak alapján legyárthatóvá válik. Persze rögtönözni kell egy kicsit, mert nem biztos hogy van épp ekkora görgős kocsid, vagy épp ipari varrógép gömbcsuklód. De pont az a szép, hogy látod a funkciót, és a megvalósítás részleteit kitalálod hozzá magad.

jani300

PSoft

Nagyon szimpatikus szemlélet![#eljen]

happisusu

Előre is köszönöm, az a vonalzó jó ötlet segít az arányokban.
Üdv Süsü

J-Steel

Apropó gömbcsukló!
 Hogyan lehet otthon gömbcsuklót készíteni?

Csuhás

Gömbcsuklót? Kb sehogy... De vehetsz itt a fórumon is árultak, menetes kivitelben. Kereshetsz autós boltban, bontóban, gyakori pl az ajtóemelők gázrugóin, vagy vastag bovdenek végein pl váltó, kuplung. Végül kitalálhatsz helyette valami kardánkereszt szerű megoldást amit le is tudsz gyártani.

s7manbs8

Kiesztergálod a gömböt, meg a fészkét gömb alakra és kész. :)

J-Steel

Ez mind szép és jó, de aztán hogyan illesztem őket össze?

happisusu

Ahogy Csuhás úr is írta, veszel gömbcsuklót és össze is van dugva.
Szabályos gömböt nem tudsz esztergálni szabadkézzel, én egy öreg szakit láttam de neki is 4-ik próbálkozásra sikerült.
Gyári gömbesztergáló feltét olyan mint a fehér holló, bár decemberben volt szerencsém hozzá.
csinálhatsz is egyet de pár darab gömbért nem éri meg vacakolni vele
A házról nem is beszélve az is kalandos