Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Te üregeltél már ?

000000000

Nem.
Láttam már, hogyan csinálják, de én csak látogató voltam az üzemben.
Egy üregelő tüskét keresztül húznak egy furaton egy hidraulikus hengerrel. Ékpályákat, bordás kötéseket, meg ilyesmiket láttam készíteni.
A furat ráhagyással készül. Az üregelés alkalmával a furatot is méretre hozzák a bordák elkészítésével egyazon lépépben.
Ha erre gondoltál.

s7manbs8

Én most fedeztem fel a technológiát, ahogy nézegettem a videókat, egész érdekes volt, újszerű megoldás számomra.

s7manbs8

Igen erre én most a forgó félét néztem, amit esztergán lehet csinálni.

000000000

Ezt a technikát egyáltalán nem ismerem.
A fotó után tippem nincsen, hogy mi is lehet.
Videóket nem szoktam elindítani.

s7manbs8

Most meg olyat fogok készíteni, hogy távcső okulárokhoz való adaptereket tudjak esztergálni, vékony csőszerű műanyagból vagy egyébből.

Ehhez csapszerűséget kicsit kúposan, így koncentrikusan felfekszik rá, meg meg is szoprul amennyire kell.

Együtt egy MT3 (morse kúp)-mal, ami a főorsóba megy így és ha cserélem, akkor nem kell állítgatni.

Ehhez elég valami műanyag is, vagy keményebb fa, anyagnak.

Ezen majd még 0.8mm emelkedésű menet is lesz vágva, néha.

s7manbs8

Én sem, de ennél a forgónál nem értem azt se, hogy ott hogy vágja ki ... egyelőre, még meg kell emészteni.

Ezek régen még kompjuter nélkül is meg tudtak oldani mindent.

000000000

Most kivételt tettem és megnéztem a videót.
Ebben semmi üregelés nem volt. hajtott szerszámmal fúrt az illető, ha jól láttam.

Csuhás

Rengeteg rajzot animációt találhatsz az eljárásról a neten.
Lényegében egy támolygó tüskés eljárásról van szó. A szerszám pár fokban alá van munkálva és egy kicsit el van tolva a központtól, ezért mindig csak egy ponton forgácsol.
Olyan a mozgása mint néha a ledobott pénzérmének amikor kóvályogva egy gyorsabban rezegve ér le a lapjára.
Lehet oszlopos fúrógépen is dolgozni így:

És itt egy csomó kép a készítésről:

RotaryBroach

g89ketty

Nagyon szemléletes a leírásod![#integet2]

fpd0kbd4

Sziasztok!

Egy EMU 200 tulajdonos meg tudná nekem mérni a gépváz hossztengelyére merőlegesen a daruzáshoz kialakított furatok közötti távolságot?( gépkönyvében nincs megadva) S.O.S. még a mai nap gyártanom kell egy segédeszközt de az adatot elveszítettem.

ysc3kmx9v

Készítettem magamnak, egy a videóban használt hasonló  készüléket, egyszerűbb mint gondolnánk. Röviden, két részből áll, egy csapágyház amiben forogni fog a megfelelő nyomótüske, ez a csapágyház oldalról két csavarral össze van fogva a szegnyeregbe helyezett résszel. A két alkatrész valamelyikét ferdére kell marni pár fokot. Akkor a szerszám kissé ferdén fog állni a gép főorsójához képest. A nyomó szerszámot befogjuk a csapágyházba csapágyazott hüvelybe, majd a szerszám elejét ami ugyan ferdén áll,beállítjuk tengelyvonalba, ugyanolyan hosszú hengeres tüske segítségével{indikátor óra}. Az állítás a ferdére mart oldalon való elmozdulással történik. Ha mind ezt nem tennénk akkor a nem központosság miatt probléma merülne fel.

B.Zoltán

Itt egy link, megcsináltam  működik.
Azt hiszem csak a késtartóba tett anyagba fúrtam bele, és utána kicsit 1-2 fokra elforgatva a késtartót, raktam bele a vágót.
rotációs hatszög vágó

B.Zoltán

Mindenképpen jobb úgy, hogy nem a közepébe fúrsz a tartó rúdnak és akkor fúrógépben is jól működik.
Egy csapágy golyót a furat végébe tenni kell.

Csuhás

Nem véletlenül nem találod az adatot, az emu200 gépen nincs daruzáshoz kereszt furat. Az ágyazat két prizmája között bújtass be hevedert és a két végét akaszd a darura.
( Az ágyat keresztben ne kösd át mert a vonó és vezérorsó bánja.)