Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Írták a németek, hogy nem szabad hűteni ezeket a lapkákat.
A lapka ugyanis rossz hővezető (olyan mint az üveg) és ha vizet kap mikrorepedés keletkezhet, ami töréshez vezet.
 A nagy sebességű megmunkáláskor a leválasztott (izzó) forgáccsal együtt távozik a hő. A lapka pedig elég magas hőmérsékletig hőálló.

J-Steel

Nem tudom láttad-e, de lent nem 30 hanem 65-110 m/perc illetve ha a gép tudja akkor 165-öt javasoltak.

ekpyb096i

Nem szabad hirtelen lehűteni, de ez minden keményfémre igaz. Ha az elejétől megy rá a hűtővíz az csak jót tesz az élettartamnak és a felületnek is. Hagyományos gépen pláne kell neki a hűtés, mert azt a vágósebességet ami kell az optimális forgácsoláshoz nem biztos, hogy a gép tudja. Ilyenkor keletkezik pl. az "élsisak" is.
Amit nem kell hűteni az a kerámia és talán a cermet lapka.

ywathzay

6rk75uezn

Köszi a képet,nézem ezt a kést az Ebay-en,tartó nélkül 25 környékén van.
Nincs lapkáa leszúróm de ideje lenne kipróbálnom,vannak akik nagyon istenitik hagyományos gépen.
Nekem csak egy Seco 3mm es trapéz Hssco 16mm magas késeim és késtartóm van.
Ennek a 32mm es nek biztos jóval nagyobb a tartása ha kitolon hosszan.

J-Steel

Machinev írta
"Ha az elejétől megy rá a hűtővíz az csak jót tesz az élettartamnak és a felületnek is."

Ez a cserélhető lapkákra már nem igaz.
Itt egy link a Sandvik oldaláról, ahol a következőket írják, és pontosan ez a helyzet a kérdező esetében:

A hűtőfolyadék hatása:
- A hőmérsékletingadozás felerősödik, amikor a vágóél belép az anyagba
- A vágóél emiatt termikus és ciklikus megterhelésnek van kitévé, ami mikrorepedésnek rosszabb esetben teljes tönkremenetelhez vezethet
- Minél forrób a vágási zóna, annál kevésbé ajálott hűtőfolyadék használata.
 Mivel a finomforgácsoláskor kevesebb hőfejlődés keletkezik, az élettartamot a hűtőfolyadék használta kevésbé csökkenti, mint nagyoláskor.

svejk

Általában csak megszakított felületeknél tiltják kimondottan a hűtést az miatt amit leírtál.

A többi esetben javarészt szerintem csak reklámfogás, hogy hű de f@sza nem kell hűteni.
(a kérámia és társai az más tészta)

Hozzánk is hoztak ilyen hűtés nélküli lapkákat öntvényhez.
Csak arra nem gondoltak, hogy hűtés/elmosás nélkül a gép halálát okozza az öntvénypor.
Így aztán mi folyamatosan nyomjuk rá a hűtést, így az iszappal úgy-ahogy megbirkózunk.

J-Steel

Pont most olvastam az öntöttvasról. Itt az 5. hozzászólásban ezt írják:
...(szárazon megmunkálni) Sárgaréz és a szürkeöntvény teljesen problémamentesek , szürkeöntvénynél pedig pont az ellenkező hatást érjük el ha kenjük, az öntöttvaspor csiszolópasztává válik, ami az egész gépet "összeragasztja"...

svejk

Ők leírták, mi meg használjuk és tapasztaljuk.

Ennyi a különbség a két nézet közt.

J-Steel

Úgy veszem ki a szavaidból, mintha az illető nem tapasztalatból beszélne, hanem csak elméletből (mint én szoktam).

svejk

Nézd, a száraz öntvénymegmunkálás bevezetése után két hónappal a gép teljes belseje úgy nézett ki mint a 424-es füstszekrénye, az X éklécekről lekopott a teflon, a helyi elszívó csapágyas lett.

Visszatérve a folyamatos hűtésre, a gép kitakarítható, a víz rögtön lemossa az öntvényport a forgácskihordóba, aztán az emulziótartályban iszapként lerakodik.
A tartályokat egyébként is kitakarítjuk félévente, nos ebben több az iszap mint amelyik gép acélt forgácsol.

Ezek után bármit olvashatsz a külföldi oldalakon, ha a tapasztalataim az ellenkezőjét mutatják akkor sem fogom bevezetni ha hetvenhét öregasszony mondja is.

De mindenki más úgy csinálja ahogy akarja.

J-Steel

Ezt amit írtál, elfogadom.
 A kérdés az, visszatérve az eredeti kérdéshez, hogy marha kemény, (de folyamatos forgácsot adó anyagot) ha cserelapkával forgácsolunk (nem forrasztottal), és a gyártó is azt ajánlja, hogy nagyoláskor nem kéne hűtést használni, akkor nem volna érdemes esetleg kipróbálni a lentebb ajánlott forgácsolási sebességet (és előtolás adatokat) szárazon?
 És ha továbbra is kicsorbul a vágóél, akkor esetleg egy rezgésvizsgálatot végezni a gépen, hogy megfelelő-e a mechanika?

De amire igazán szükség volna, az a visszajelzés itt a fórumon, hogy mi vezetett eredményre, és mi nem.

svejk

Sajnos ritkán érkeznek visszajelzések. :(

smalla

Szia,

Szerintem, a vágósebesség nagyon kevés, én 150 körül kezdeném. Ha a gép bírja én megküldeném akár 250-nel is. És mivel saválló anyagról van szó, sokallom a 2-3mm-es fogást. Én valahol 1-1,5mm es fogással dolgoznék vele.

Persze ha ez burkolat nélküli gép, akkor ez az út járhatatlan.

J-Steel

Smalla!

Épp most jött meg a fogaskerék. Köszönöm a segítségedet!