Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

Szerintem nem ártott volna futterbe fogni a munkadarabot.

ysc3kmx9v

Akkor lenne megfelelő a felfogás,ha két csúcs közé lenne fogva.

000000000

Azt már meg se mertem említeni. Az se biztos, hogy egy ceruzahegyerőnek van ekkora csúcstávja.
A másik probléma, ha mondjuk méterbe árulják és darabolják, nem biztos, hogy van benne csúcsfészek furat. Vagy hát furatok.

Annyi bizonyos, hogy a lehető legrosszabb módszer, amit láttunk a képen.

zozo

Ni, ti aztán adtok feladatot szegény elektronnak :)

Akkor már kezdjük az elején. Hisz' kibicnek semmi sem drága. Tehát:

Műveleti utasítás ceruzahegyezőhöz, a trapézorsó végének megmunkáláshoz

1. a hegyező szánjainak kottyanásmentes beállítása
2. hossz-szánra indikátor óra, majd egy köszörült központfuratos etalon a szegnyereg csúcs központba állításához. Ezután a csúcs beállítása mind magassági mind oldalirányba :)
3. orsó tokmányba fogása, lehetőleg POM futterrel
4. orsó emelkedésének megfelelő menetemelkedéssel kísérni az indikátor órát az orsón, az az orsó ütését beállítani 0.02 -on belül
5. központfurat készítése
6. orsó megfordítása, másik oldali központfurat
7. két csúcs közé fogás, eszterga szívvel menesztés
8. átmérő(k) méretre esztergálása

Ha a hossz és átmérő aránya miatt kihajlásra hajlamos az orsó, akkor 6-8 pont kimarad, helyette:

6. tokmány és csúcs közé fogás
7.  átmérő(k) méretre esztergálása

Elektron! -így tegyél fel legközelebb az esztergálásodról beszámolót [#eplus2]

s7manbs8

Igen, ezért se csinált soha egyik esztergályos akihez mentem, egy normális tengelyt, mert ahhoz mindez kellett volna és a bolti kész ár többszöröse lett volna, ha egyáltalán hajlandó belefogni. :)

- Nem fér a gépre a hossz miatt
- olyan pontosan futott így is befogva, hogy a százados mutató meg se rezzent ahogy forgattam, még új a tokmány is stb. meg lehet szerencsém is volt
- egy valami emelőnek lesz tekerentyű, ahhoz meg hót mindegy miylen pontos, csak forogjon

Csak hogy megnyugodjanak a kedélyek :).

s7manbs8

Az a POM futter jó ötlet, ha már tegnap a cnc azon nem szeretett gördülni, amit az új dealer kolléga akart árulni, legalább erre még használható :)

J-Steel

Gyárilag sem egyenes a trapézorsó.
Hobby célra jó az ahogy elektron csinálta, bár én a szegnyerget is használtam volna.

J-Steel

Zozo írta, hogy két csúcs között esztergálás esztergaszívvel.
 Én mindig próbálom elkerülni, hogy le kelljen venni a tokmányt.

mex

Ha a munkadarab hossza engedi,esztergálhatsz egy kúpot a tokmányba fogott anyagra, és elkerülöd a tokmány levételével járó nyűglődést. A szívet a tokmány is menesztheti.

zozo

No meg általában a főorsó belső kúpos végű, így a tokmány furatán keresztül be lehet tenni a menesztő csúcsot.

000000000

Hidd el, én eddig is nagyon nyugodt voltam.
Nem az én menetem profilja lesz összebarmolva. Ha már nem lényeges a futáspontosság.

s7manbs8

Éppen csak érintettem, nehogy benyomódjon, meg kis fogásokkal haladtam. :)

000000000

Vettem az adást.
Ígérem, soha semmibe nem fogok belebonyolódni.

jani300

Állóbábbal központosítani csúcsfúráshoz ?
Ha egyáltalán adnak ezekhez ,

Vetesi75

Esztergált trapézmenetnél minden további nélkül, de hengerelt menethez csak futterral járható út.