Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Új fúrók ,és sajnálom is elbarosszintani ,de nem az enyémek .
Persze attól még nem biztos hogy központos a lelke .
De egyből kiderül ha megmérem mekkora furatot fúr .
Profinak meg elképzelhető hogy van hasított persely sorozata több évtizede :)
Egyébként ha nem telibe fúr az ember akkor is félre tudja vinni ?

svejk

Aha!
(az első és másodikat én helycserésnek gondolnám, mint nem szakmabeli)

Én egyébként nem riadok meg az ilyen dolgoktól, túl sok igazi szakit láttam már felsülni és sok-sok nem igazi szakit pompás, nagyszerű dolgokat alkotni.

Persze nem csak esztergálásról beszélek.

Úgy emlékszem anno volt talán egy-két dolog amiben Laslie-vel sem fújtatok egy követ, pedig mindkettőtök elismert szaki itt a fórumon és a való életben.
De ez nem baj, így kerek a világ.

KoLa

"Én egyébként nem riadok meg az ilyen dolgoktól, túl sok igazi szakit láttam már felsülni és sok-sok nem igazi szakit pompás, nagyszerű dolgokat alkotni.
"

Ez akkor igaz az elektronikai szakikra is!

Laslie-vel nem illik példálózni mert, nincs már itt hogy, megvédje magát!
Egyébként tényleg 2 dologban tértem el tőle!
Ez olyan mint a linuxcnc mach3 uccnc vezérlés különbségei!
Ja! ez már három! akoor mi jók vagyunk a Laslie-vel!

6mrgeizbx

20 éve programozok , előtte marós voltam, nézzétek el Nekem hogy nem tudom mi aza futter, tévednék ha perselynek - hüvelynek - központosító gyűrűnek gondolnám?

svejk

6rk75uezn

"Egyébként ha nem telibe fúr az ember akkor is félre tudja vinni ?"
Szerintem ez sokmindentől függ,attól hogy van egy kp. furat attól még nem garantált az hogy .....
Nem túl rég én is jópár csigafúrót esztergálltam le hengeres szárúra.14-től egésszen 24-ig vagy 10db ot,ahol csak lehetett a csiga előtt fogtam meg,kb 30mm es teli rész.
Akadt olyan is aminek ez a része igen kicsi volt,annak muszály voltam egy hasitott perselyt csinállni mert élszalagnál fogva nem lesz az igazi.

9pk59nuy

"nem tudom mi aza futter,"

Drehmaschinenfutter az igazi neve, ami az eredeti jelentése szerint az esztergagép tokmánya. A magyar jelentése megváltozott, a magyar nyelvben a tokmány csak az esztergára felszerelt befogóeszköz.

A magyar szakik kizárólag a tokmányba fogott, általában hasított hüvelyt értik futter alatt, ami központozza a befogott anyagot. Bizonyos körülmények között kiválthatja a szorítóhüvelyt. Rosszul flutter-nek is mondják. Használják akkor is, amikor vigyázni kell a befogott munkadarab felületére.

000000000

Nem kötekedésképpen, de miért kéne egy kúpos szárú fúrónak leesztergálni a kúpját? [#rinya]

6mrgeizbx

Köszönöm a választ! Mais tanultam valamit!

7cim5mm0

Nálam ez másként van:

Nulladik szabály: Védjük a műhelyben tartózkodók testi épségét.

"Első szabály: védjük a szerszámot!"     A gépet.

"Második szabály: védjük a gépet!"       A szerszámot.

"Harmadik szabály: mindezt a gyártmány értékének a függvényében!"    
Nálam ez utóbbi sosem fogja a másik hármat felülírni.
Pl.: Nem vállalok olyan munkát amire a gépeim, szerszámozottságom nem alkalmas, így semmit ami gyári, nem kell alakítani.

Egyébként meg úgy vagyok vele, hogy ha a gyártmány, vagy a szerszám törik, az a kisebb baj, de a gépet egyszer teszi tönkre az ember...

Csuhás

1: Két prizma közé dugva a fúrót, független négypofás tokmányban sok türelemmel kiórázható, és esztergálható.

2: Szűkítővel a főorsókúpba berakva, egy kis csődarabbal forgócsúccsal benyomva, esztergálható egy futó hengeres felület a kúp és a spirál közé, amire egy félbevágott futtert rakva már visszafogható a fúró.

De kevés fúró az aminek a kúpja helyett jobb a henger, és megéri ezt a szöszmötölést.

jani300

Mert ilyet tudott szerezni .
Fúrni pedig kell .
B 16 os tokmányba inkább csak a hengeres szárú fúrót lehet befogni .
Úgyse hiszem el hogy nem értetted :)

000000000

Ha hengeres szárú fúró kell, akkor azt veszek. ha meg kúpos szárú, akkor meg azt.
Viszont, ha kúpos szárú fúróm van, miért akarnám tokmányba fogni? Én itt akadtam el.

Szerintem hülyén néz ki egy harminckettes fúró a fúrótokmányban. Azon kívül, teljesen értelmetlen próbálkozás.
Valószínűleg nem azért került rá a kúp a befogáshoz, mert a gyárban nem tudtak hengeres szárat kialakítani.
Talán valami más oka lehetett?

jani300

Próbálj linkelni ,egy gyárilag 13 as hengeres befogószárú 25 ös fém csigacsigafúrót .
Valószínűleg sikerül megértened .
Kíváncsi vagyok van e itt még valaki ,aki nem érti a befogószár átalakításának miértjét ?
Ha azon fáradozol esetleg hogy ugorjak ,hát az nem fog menni :) [#integet2]

000000000

Nem értem a problémádat.
Nekem pl van gyári 13-as hengeres szárú fúróm. Nem nagy mutatvány szerintem ilyet beszerezni.

Ha meg kúposszárúm van, azt meg morzekúpba teszem.

Nem értem, hogy mire kéne ugrani?