Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

KoLa

[#eljen]
Türelmes vagy! én sem szeretem a cserekerék váltást.
E400-on csak kapcsolni kell, és mehet.
Kicsit borsos még az áruk, de érdemes beruházni.

svager

Nem értem miről beszélsz,nekem is a norton van és rakosgatom a fogaskerekeket. [#nemtudom]

Csuhás

"Egy magyar esztergát transzportálni béka vagy valami emelő kell."

Ugyan dehogy, síkban, küszöbön stb mozgatni, vagy lábakra rakni elég 3 csődarab, egy pajszer és egy fél vödör lécdarab.

Egyedül mozgattam a gépeim göröngyös tégla padlón ezekkel az eszközökkel. Ha lépcsőzni kell akkor kell még néhány zártszelvény sínnek, valami rendesebb biztosító kötél, vagy jelentősebb fadarab készlet. ( Itt azért sokat gyorsít egy láncos emelő )

És a legfontosabb minden mozdítás előre átgondolni, mert ha egy gép megindul egy lépcsőn akkor a fal sem biztos hogy megfogja.

Csuhás

Azért egy jól átgondolt gépen elég széles tartományt átfog a norton. Pl e2n esetén  három átfedő sávban vannak a metrikus menetek, ha nem vágsz nagyon kis vagy nagy emelkedést akkor elvagy a középsővel. Csere kerekezni inkább az egzotikus meneteknél kell.

zozo

Te is türelmes lennél, ha havonta csak egy-kétszer kéne átállnod :)

svager

De ez nem e2n vagy menet vágsz vagy az előtolást használod [#szomoru1]

J-Steel

Ne felejts el venni egyúttal, ha ott vagy forgócsúcsot. Sajnos az állócsúcs nem bír mindent.
 Ugyan adnak készletet, de kérdezz rá, hogy van-e cserélhető lapkás késtartójuk. Ilyen lapkát vegyél hozzá, mert ez nagyon tartós:
http://mesterszerszam.hu/forgacsoloszerszam/esztergalas/esztergakes-valtolapkas/pdjn-kulso-esztergakes-93-fokos-lapka-nelkul

ywathzay

Az állócsúcs mint a neve is jelenti "áll". Esztergában a főorsóba téve 2 csúcs közötti esztergálásra, menesztőtárcsa segítségével. Támasztani szemből csak forgócsúccsal. Ha nagyon, nagyon muszáj, akkor kis fordulatnál nagyon rövid ideig mehet az álló is a szegnyeregbe, de idővel csak tönkre megy ez is, meg a csúcsfurat is.

J-Steel

Szegnyereg álló/forgócsúcsról van szó.

ywathzay

Tudom, a szegnyeregbe kerül a forgócsúcs, oda az álló nem kerül, legfeljebb végszükség esetén.

ywathzay

Ha már szóba hoztad, milyen a szegnyereg állócsúcs? avascript:InsertSmiley('nemtudom')

J-Steel

Lehet, hogy nem tudod, hogy ezekhez a Bernardo, HBM kis esztergákhoz csak állócsúcsokat adnak. MK3 az orsóhoz és MK2 a szegnyereghez.
 Ezért javasoltam a fórumtársnak, hogy ha a boltban lesz, és megveszi a gépet, akkor vegyen forgócsúcsot is.

svejk

Éppenséggel kerülhet az, sőt még álló félcsúcs is létezik.

Torro60

Igen ebben igazad van. Csak nem esztergálásnál hanem marásnál ahol a munkadarabot csak meg támasztja a csúcs.

ysc3kmx9v

Pedig esztergálásnál is használják az állócsúcsot a szegnyeregbe fogva, nagyon pontos munkához,két csúcs közti esztergálásnál. A korszerű állócsúcs keményfém betétes, jól bírja a munkát.