Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Én leköszörültem. Nem fogta a marógép.

J-Steel

Mármint az állócsúcsot.

jani300

Na így már másképpen hangzik :)

Torro60

Sajnos még nincs teljesen készen.
De,szívesen látlak Téged is és bárkit aki meglátogat.

Torro60

Én is szoktam használni csak marógépen.
Esztergán még támasztó csúcsnak nem használtam.
Ez valahogy kimaradt az életemből.

J-Steel

Marógépen hogyan?
Van egy körasztalom, amihez kaptam egy picike tokmányt. Illetve egy szegnyerget is csúccsal, de még nem raktam őket össze. Mely típikus munkához kell ott félcsúcs?

mex

Tengelyvéglapolás?

J-Steel

Jani300 igazad lett. A loctite zöld ragasztó, ami csapok rögzítésére való, nem bírta ki a tengely feszülését (nem nyílegyenes a trapéztengely) emiatt - és mert a motor gyúrta rendesen - elengedett.
 Végül aztán meghegesztettem az összekapcsolódást. Olyan jó lett, hogy leesztergálva a többlet varratot már nem is láttam hol van az illesztés.

jani300

Á , én csak öreg vagyok és bizalmatlan a ragasztással kapcsolatban .
Sajnálom hogy nem bírta .

ysc3kmx9v

A kérdésedre a válaszom az, hogy amikor a hozzászólásaimat írom ,az nem a neten látottak szüleménye. Ha valóban te is a szakmában ténykedsz, ismerned kellene az általam leírt állócsúcs használatot ha 40 éve vagy a szakmában ahogy írtad, én 54 éve vettem először tokmánykulcsot a kezembe, nekem akkor még tanították az állócsúcs használatát is, szerintem neked is, csak elfelejthetted.

Torro60

"nekem akkor még tanították az állócsúcs használatát is, szerintem neked is, csak elfelejthetted."

Ebben igazad lehet,hogy elfelejtettem.
De,ahogy írtam is pár hozzá szólással ezelőtt.
Én soha nem használtam esztergán támasztó csúcsnak.

000000000

Valóban nem gyakori az állócsúcs használata az esztergán
De mondjuk éppen köszörül az ember. Az alakhűség miatt nem hátrány az állócsúcs, félcsúcs.
Mert ha kis átmérőről van szó, másképpen nem tudja az ember kifuttatni a "követ".
Termelésben persze nem fog az ember esztergán köszörülgetni. De otthon azért nem kizárt.
Biztosan lenne még néhány ötlet.

zozo

Körasztalhoz szegnyereg?  Ez meg az én életemből maradt ki :)

Csuhás

Vannak 90 fokkal elbillenthető illetve úgy is felfogható körasztalok, oda jól jöhet egy támasztócsúcs.

J-Steel

Itt egy kép (l. lent)

A képen látható körasztalhoz kaptam egy tokmányt, ami központosan felfogatható a körasztal furata segítségével.

Ha a kis átmérőjű tengely hosszabb l > 10xD , akkor a szegnyereggel kitámasztva nem hajlik be, amikor a marógép nekimegy.