Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

7cim5mm0

Igen, értem, hogy mire gondoltál,a lényeg ugyanaz, csak másként közelítettük meg.
Nyilván ha kell, csinál az ember 1-1 célszerszámot, de ha  van egy jól használható, rendben lévő eszköz, akkor azt nem teszem teszem tönkre, nem alakítom át, hanem vigyázok rá.

4ahy3u7k0

Sziasztok!
0.5 modulos csigához kellene fröccsöntő szerszámot csinálnom. Létezik ehhez valami menetfúróhoz hasonlító szerszám?

Csuhás

Szerintem nincs ilyen szerszám, készíteni kell.

s7manbs8

s7manbs8

A gépemen megnéztem vagy 5 századot üta tokmány tövénél, messzebb 150mm-re mondjuk, meg kb. 10-15 századot.

A szomszéd ma megajándékozott pár MÉH telepre szánt vasanyaggal, amjd lesz belőlük valami, pl távcső tengelynek pont jó lenne.

koferi

Sziasztok!
Szeretném megvenni első esztergagépemet és kérném a tanácsotokat.
Nem gyártok sorozatban, kis prototípusokat, egyedi alkatrészeket készítek.
Amit találtam és megfelelő kategória lehet az a
Bernardo Hobby 500
vagy a
Bernardo Profi 400 V
Az első egy 120 kg-os darab mechanikus sebességváltóval, a második egy kisebb 65 kg-os darab fokozatmentes elektronikus sebességszabályozással. a profi 400 nál találtam egy adatot a körülfordulás pontosságára (0.009mm) a Hobby500-nál nem.
Szóval bizonytalan vagyok. Bármilyen javaslat érdekel bruttó 500 000.- Ft ig bezárólag.
Előre is köszönöm ha tudtok segíteni.

J-Steel

Én a Bernardo Hobby 500 ajánlom.
A kapcsoló szekrény ez kincs. A másik van nekem, és ott rakosgatni kell a fogaskerekeket. Úgy utálom csinálni, hogy nem is csinálom. Inkább nem vágok menetet.
 Ha visszamehetnék az időben, norton szekrényest vennék.

A másik verziót amit említettél, a fokozatállítóssal az a baj, hogy az egy univerzális motor (értsd porszívómotor, mosógépmotor), és egy okos elektronikával potméterrel szabályozható. De az a kefés motor nem esztergálára való. Most HJózsi biztosan más véleményen van, de én óva intelek attól a fajta géptől.

J-Steel

Bocsánat!
Most nézem, hogy a Hobby 500-ason a kapcsoló nem az előtolást, hanem a sebességet állítja. Akkor ez nem az, amit mondtam.
Javaslom keress a bernardo katalógusban Norton szekrényest. Hidd el nekem, fogaskerekeket szerelgeni, nem jó. Pláne, ha kiderül, hogy menetvágás után megint le kell esztergálni egy kicsit a munkadabból, és megint cserélhetni az ember a keret. Pfúj!

s7manbs8

Akkor legalább tudjuk, hogy porszívómotorból is lehet esztergát cisnálni. :)

svejk

"... az egy univerzális motor (értsd porszívómotor, mosógépmotor), ..."

Alighanem PM. állórészű shöntmotor lesz az...

Csuhás

Szívem szerint egy használt magyar esztergát javasolnék.
Ami mellette szól az az hogy lehet vele normálisan esztergálni. Ami ellene hogy a kereted elmenne rá ha valami jobb állapotút vennél, és akkor még nem beszéltünk a szerszámok, tokmányok egyéb tartozékok áráról amik szintén kitesznek egy gép árát.

mjfpgx8v0

Üdv!

Nem tudom mihez kell neked fröccsöntött 0,5 modulú csiga, de az eddigi modelvasutas tapasztalatokból kiindulva én maradnék az esztergáltnál. CNC-vel bármekkora emelkedés beállítható...
Sőt, picit ki is vagyok hegyezve én is 0.5 modulú fogaskerékre, és csigára, ilyen modellvasutas aberráció kapcsán. Akár szériában is...

koferi

Köszönöm a válaszokat!
Közben találtam egy újabb típust és most ez vezet a listámon. ez bruttó 490 000.-

Műszaki adatok HBM 250 Profi Norton Eszterga Komplett :

Elforduló átmérő az ágy felett : 250 mm
Csúcsmagasság : 125 mm
Csúcstávolság : 550 mm
Ágyszélesség : 135 mm
Keresztszán mozgás : 115 mm
Kéziszán mozgás : 70 mm
Főorsó furat : 26 mm
Főorsó befogás : MK 4
Fordulatszámok : 125-től 2000 1/perc
Metrikus menetek : 0,4 - 3,5 mm ( 12 féle )
Imperiál menetek : 8 - 56 TPI ( 8 féle )
Szegnyereg löket : 70 mm
Szegnyereg befogás : MK 2
Motor teljesítmény : 750 W / 1 LE
Tápfeszültség : 230 V
Méretek : 113 x 53 x 54 cm
Súly : kb. 135 Kg
Csomag méretek : 125 x 56 x 56 cm
A csomag tartalma :
- 3 pofás tokmány 125 mm
- 4 független pofás tokmány 125 mm
- Álló báb
- Mozgó báb
- Síktárcsa
- 4 oldalú késtartó
- Hátfal és tálca
- Edzett ágy
- Hoszelőtolás
- Tokmány és késtartó védelem
- Gyorsrögzítős szegnyereg
- Állócsúcs
- Cserekerék készlet
- Norton / Hajtómű
- Szerszámok

zozo

"Hidd el nekem, fogaskerekeket szerelgeni, nem jó. Pláne, ha kiderül, hogy menetvágás után megint le kell esztergálni egy kicsit a munkadabból, és megint cserélhetni az ember a keret. Pfúj!"

Én nem értem miért kell cserélni kereket ha átmérőt kell közben esztergálni. Amelyik gépen vezérorsó van, azon lakatanya is.

Én 45 évig jól elvoltam a cserekerekekkel. Sokszor kellett számolgatni is, mert hiányzott pár darab a készletből, de mindig meg tudtam oldani.

J-Steel

Ez a HBM 250 Profi norton van HJozsinak. Nagyon írígylem érte.
 Nekem a marógéppel megyűlt a bajom, mert megérkezett egy nagy dobozba, és nem tudtam felemelni, hogy bevigyem a helyére. Ezzel szemben a HBM esztergámat majdnem egyedül be tudtam vinni a helyére.
 Egy magyar esztergát transzportálni béka vagy valami emelő kell. Nekem egyik sincs, ezért döntöttem a pici mellett.