Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Köszi !
Akkor kérdeznék egyet .
Kúpos szárú csigafúrót hengeres szárra esztergáláshoz hogyan kéne tokmányba fogni ,központosan .
Most kértek ilyet . Különösebb macera nélkül gondolom .
Felteszek egy négypofás tokmányt azért ,hátha abban jobban be lehet állítani .
Jó nagyot ,hogy hosszú legyen a pofa .
Készüléket nem akarnék gyártani ...

KoLa

A kúpos szárú a végén, be van központozva és még van egy kis hengeres része is a kúp előtt!
A lényeg hogy ne a tokmányba szorítsd meg először! hanem a szegnyereggel felváltva szorítsd a tokmányt.
Nem kell annyira precíz futás egy fúrónak.

Vetesi75

Kola leírta a szokásos eljárást. Probléma akkor adódik, ha az a kevés hengeres rész valamilyen okból hiányzik, abban az esetben lehet "két csúcs közé" fogni. Ilyenkor fogunk egy darab vasat, amibe az esztergálandó fúróval, nagyobb előtolással szegnyeregből elkezdünk fúrni. Kb. 1D mélységnél lekapcsolva a főorsó fordulatot és a szegnyereg (kézi)előtolását meghagyva, képződik egy "körmös menesztő". Az útban lévő folyóforgácsot le kell törni és már lehet is a szegnyeregben fúrót forgócsúcsra cserélni, támasztani. Ha nem durvulnak vele, akkor biztonságos, mert a fúráshoz sokkal nagyobb nyomaték szükséges, mint a hasonló átmérőn történő finomabb esztergáláshoz.

svejk

Nekem ez tetszik!

jani300

Köszönöm a választ mindkettőtöknek .
Így leírva tök egyszerű amit írsz , de soha nem jutott volna eszembe , tetszik nekem is .

g89ketty

Én is köszönöm az ilyen ötleteket![#pias]

KoLa

Nekem ez nem tetszik!eszembe nem jutna ilyesmi!

g89ketty

Lássuk a jobbat!

49db863y8

Mi van akkor ha a fúró éle nem központosan van meg köszörülve?Mert ugye a kézből élezett fúrónál ez előfordul.Akkor ütni fog a kúp és esztergálás után ütni fog a fúró.
Én ilyen esetben hasitott perselyt használok a csigafúró élszalagjának a megfogására.Természetesen forgócsúcs támasztás mellett.

KoLa

[#eljen]alakul! de az vót hogy, nem nagyon akarna futtert készíteni!

49db863y8

Ebben igazad van de ez már igényesség és szakmai szeretet kérdése.

KoLa

Itt az esztergálás topicban ez a helytálló megállapítás![#eljen]

svejk

"Mi van akkor ha a fúró éle nem központosan van meg köszörülve?Mert ugye a kézből élezett fúrónál ez előfordul."

Hogy is írtad kettővel később? :)

svejk

Tehát azért nem tetszik, mert nem jutott ilyen eszedbe? :)

KoLa

Első szabály: védjük a szerszámot!
Második szabály: védjük a gépet!
Harmadik szabály: mindezt a gyártmány értékének a függvényében!