Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Köszörülj egy ütőkést, az ép fogak alapján. Fogd be úgy az esztergádba hogy jó nagy átmérőn fusson ( parktikusan ami elfér ) Majd a késtartó helyére fogd fel a fogaskereket. Csinálj egy ideiglenes ütközőt a kerék másik oldalához, hogy az ép fogak alapján tudj osztani. Mard ki a felhegesztett részen az új fogakat.
Esetleg alátéttel emeld meg a kereket egy második fogáshoz, hogy kevésbé legyen íves az eredmény. Végül egy tűreszelővel pár húzással igazítsd egybe a felületet.

J-Steel

Van egy körasztalom mini tokmánnyal. Abba beleteszem és a marógépben kialakítom.
 Egy bibi van, nincs ütőkéstartóm.

Csuhás

Hogyne lenne csak nem tudsz róla. Pl egy leszúrókéstartó tokmányba fogva. Síktárcsára rászorított hss kész. Egy tárcsa alakú vasdarab belefúrva egy törött menetfúrószár, oldalról egy csavarral megszorítva.

J-Steel

Csuhás neked vannak videóid a youtube-on?
 Olyan szívesen megnéznék párat, amikor egy-egy problémát oldasz meg.
 Sokszor segíteg ki az embert, és érdekelne, hogy te magad hogyan csinálod.

Csuhás

Van vagy három jelentéktelen videóm ( csuhasur ) néven. De én nem vagyok forgácsoló csak zsigerből ötletelek mindenféle műszaki problémára, hol jól, hol rosszul. Viszont nagyon ajánlom a turning oldalt ahol Laslie aki egy igazi esztergályos, mutat meg sok fogást. Régebben ide a fórumra is írogatott, sokat lehetett tőle tanulni.

s7manbs8

Milyen is kellene pontosan kinézetre ?

s7manbs8

Ebben a bakelit az 51 fogú, a műanyagok meg 60, 50, stb. sajnos akkor ezek nem jók.

J-Steel

Elektron ez nagyon kedves tőled!
Komolyan mondom kitűntetlek az év pajtásának!

Arról van szó, hogy a lent említett fórumtárs vállalta, hogy hétvégén megcsinálja egy direkt erre való gépen, és a hét elején eljuttatja. Remélem sikerül, a rajzot már átküldtem neki.

HJózsi

Nálam egy ilyen gép ( a nem Nortonos )  cnc átalakítás alatt van, a fogaslécre, fogaskerékre nincs szükségem ... ellenőrizzük a méreteket, aztán elboltolhatjuk ...

HJózsi

Ja, most látom, hogy már készül ...  akkor passz ...

J-Steel

Ha már ezt említetted elmesélnéd, hogy mire cseréled le a lakatanyát (ha lecseréled egyáltalán)? Meghagyod a 2mm emelkedésű trapézmenetet?

HJózsi

Golyósorsó golyósorsó-anya házzal a Klaviótól. 16 x 5 mm, 1:2-es áttétellel lesz hajtva egy 200W-os AC szervó motorral.
A teljes lakatszekrény le, helyette egy vastag alu lap vagy acél lap tartja majd a golyósorsó-anya házat...

J-Steel

A főorsóra hány impulzus/fordulatos encoder kerül?
Gondolom a meglévő fogaskerék fogja hajtani, vagy tévedek? Mi lesz az áttét?
 Mach3 fogja vezérelni végül?

ANTAL GÁBOR

" Járt utat a járatlanért el ne hagyd"
Nekem 2 gépem is CNC  Az egyik ( nagy gép ) a TOS . A kicsi  az EMCO Star .  UCCNC a program ami tudja a szinkron menetet . ( A  MACH talán szinkronizál de csak egy index impulzussal és a LPT porton  vagyis erősen felejtős )
 Az Uc 100 az nem vág szinkron menetet a Mach hal   csak elstartolja az index beérkezése után a menetet és ha változik a fordulatszám  ( egy ceruzahegyezőnél igencsak !! ) akkor  a menet az "AS " szabvány szerint készül  ( gyengébbek kedvéért : ahogy sikerül )  

Az UCCNC az korrekt mert folyamatosan méri a fordulatot és azt klasszikus encoderrel . Nekem 500 as encoder van fönn ami 4 éllel dolgozik  A kevesebb is bőven elég . Nekem kissé bele kellett avatkozni a screen be mert a 2000 az már nem fért bele ( Lehet Balázsék azóta kiterjesztették )
Én  minden gépemnél  áttértem az ethernetes Uc400 ra (  a gépek( még )egy nagy 3.5 tonnás CNC sített orosz maró és egy Isel gyári 500*500 as alu gravír )
Én az esztergáknál megtartottam a vezérorsót és a lakatanyát . A vezérorsót hajtom meg  ( a nyeregnél ) . A Nortont üresbe teszem
 A kottyanást a ráfutással veszem ki .   Iparilag vágok menetet a TOS sal  ( bányászati lapos ill kúpos menetek )fúrórudakhoz , béléscsövekhez

9pk59nuy

Nem akarok nagyon beleszólni a nagyok dolgába, de ez a menet ceruzahegyezővel készült, Mach3 programmal, index impulzusadóval, paralell porton. Ennél rosszabb konstelláció már csak péntek 13-án lehet!!!