Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

drehás

Rendben ,köszönöm,elmentettem.
Gondoltam arra is ha 18mm-es belső méretű csapágyat választok,és a tengelyt 16mm-re esztergálom.Ez esetben legalább a persely  falvastagság jobb lenne.
Azért még reménykedek hátha valaki már kényszerült hasonló megoldásra ,és van tapasztalat.
A másik kérdés a lapkára vonatkozik,hogy milyet ajánlatok?

svejk

Kerámia, CBN, vagy arra kis felületre mehet a PKD is.
Tudom hogy nagyzolás de fillérekért kapsz ilyeneket akár itt a fórumon is.

svejk

De persze azért a főtengelyt köszörülni kellene nem eszetergálni. [#ejnye1]

ysc3kmx9v

Kaptam egy motoros háti permetezőt, melynek a sonka mellett közvetlen eltört a tengelyvég, amire a ventilátor van szerelve. Megoldva a javítás, a motor ragyogóan működik, kinek mi a véleménye a javítás módjáról, ki hogy oldaná meg?

6rk75uezn

Gondolatom szerint csak pár századot van alatta a főtengely,igy  én inkább a keménykrómozást majd köszörülést választanám,de ezek nem olcsó mulatságok.(min 20-30 ezer)

6rk75uezn

Új tengelyvég és beprésel a sonkába?Én csak ezt tudom elképzelni.

svejk

Én odaadnám itt a fórumon a Crosspistinek, Ő már úgy is csinált ilyet, meg amúgy is ügyes fickó. :)

drehás

Ezt most nem értem.Ha én esztergálok rá keményebb anyagból egy perselyt,miért nem jó a csapágyméretre esztergálás?

drehás

Erről azért bővebben írhatnál!

d30xhrezp

Én is főtengelyt készítettem a Flinstone családnak,mert a kőkorszaki kocsijukat modernizáljuk .Lábhajtásról motorosra,dínó kumisszal fog üzemelni!!!![#wave]

dezsoe

Nem fog ez így nagyon rázni?

ysc3kmx9v

Így már nem is rossz, de azért leírom hogyan is csináltam. Főtengely szétprésel, esztergára fog, sonka kifúr, de pontos helyzetben, új nagyolt tengelycsonk a felmelegített sonkába belesajtol,újra felfog, tengelyt besimít, főtengelyt összeszerel, centiroz.A lényege az egésznek,hogy a pontos helyzetű,és elég szoros illesztést kell készíteni. A pontos helyzet kialakítása, egyszerű készüléknek nevezett vas pogácsa amibe van egy pontos fúrat, akkora mint a sonka külső mérete, ebbe illesztjük a sonkát, egy csavarral felszorítjuk a készülékre. Jónak kell lenni az így készített főtengelynek, hisz vannak ilyen megoldású gyári főtengelyek.

Timár László

Van e Halásztelek közelében olyan esztergályos aki óraalkatrész méretű tengelyt tudna gyártani, javítani 1-3 mm átmérő toldása. Fényképezek, rajzolok ha van ilyen  a közelben.
Timár László Halásztelek nem_public@freemail.

Kaptam egy Remember fél ember nagyságú faliórát. 2 súlyos csigavonalas gong van rajta. Millió baja van, a doboznak, az óraszerkezetnek is. Amit nem tudok igazán megcsinálni az a percmutató tengelye, anna szerkezetböl kinyúló vékony tengelye el van törve. Ez hajtaná az egész mutató rendszert. Meg kellene hosszabbítanom ami azt jelenti hogy a megmaradt tengelybe (kb. 2-3mm) be kellene fúrni egy 1.5 mm fúróval és beledugnom egy rugóacélt. Vagy cserélni az alkatrészt. Nem vagyok órás, de finommechanika müszertechnika szakmérnök vagyok. Sajnos nincs esztergám, kézböl meg nem igazán volna ildomos ezt fúrogatni. Ha volna valami segítség ebben szivesen venném. Képet is tudok csinálni róla ha akadna segítség. Óráshoz nem igzán akarom elvinni jó drágán akarnák megcsinálni persze csak az egészet, vigyem be a szerkezetet stb. Mivel nem akarom se eladni se kidobni de azt meg szeretneém ha müködne, mert egy mérnöknek müködjön az órája... Nyugdíjasként idöm van pénzem meg nincs. Ha esetleg volna valakinek antik alkatrésze az is megoldás. Timár László Halásztelek nem_public@freemail.