Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Most szedted szét? Csak miattam?
Köszönöm szépen!

fn47xk7ei

Igen most és csak miattad . Annyira szereted erőltetni a hülyeséget .De persze egyúttal megzsíroztam a fogaskerekeket .

PSoft

Nah, én meg olvashatnák, mielőtt "Elküld"-öt nyomok![#falbav]

"Másképp van megoldva az, hogy a motorból veszélyes érintési feszültség kerüljön ki a gép fém házára, vagy más, kívülről hozzáférhető fém alkatrészeire."

Tehát...

Másképp van megoldva az, hogy a motorból veszélyes érintési feszültség NE kerüljön ki a gép fém házára, vagy más, kívülről hozzáférhető fém alkatrészeire.

J-Steel

Én tudtam, hogy oda nemet akartál írni. A magyar szórend sejteti, hogy oda egy "ne" szócska illik.

PSoft

Mindjárt mutatok egy ilyet a boncolós-ban.[#wave]

ecp4rs0md

Valaki ismeri az E400/1000M típusú eszterga lelkivilágát, sajnos csak egy irányba hajlandó menni.

KoLa

Az előtolás irányváltáshoz van egy kar, egy tengelyen, az A B C tekerőgombbal! ha erre gondolsz!?

ecp4rs0md

Szia!  Az a kar az oké, a főorsó az érdekes kb. 20 éve elromlott és csak hátrafelé forog, ezért nem is használták, a villanyszerelő nem tudta megoldani nem termelésben volt így nem is hiányzott.

ANTAL GÁBOR

Mivel a villanyszerelő béna volt a szegény esztergályos azóta fejjel lefele fordított késsel  esztergál ... [#csodalk]
 A viccet félretéve  az azt hiszem egy két villamos kuplungos gép ( valahol van rajzom ... keresem )

KoLa

Kérdezni tudni kell!

ANTAL GÁBOR

Küldtem egy magán levelet

PSoft

Egy ilyen E400-asról, nekem is van tudomásom.
Elmondás szerint, az meg, épp csak előre hajlandó forogni.
Ezt se használják, mert ott van mellette a másik.:)
Tudom, hogy több "villanyász?" is elvérzett már rajta...

Össze kéne hozni a két gazdit!
Valamelyik, csak megvenné a másikét.[#nevetes1]

jani300

Most már kezd érdekelni a dolog :)

ANTAL GÁBOR

Az egy "tele talpas " gép aminél az irányváltás a fejlesztés eredményeként már mágneskuplungokkal volt megoldva .   Az ős példány az a motor reverzárásával váltott irányt  ( azt hogy mikor került be a motorhoz a röpsúlyos tengelykapcsoló azt nem tudom , de aztán jöttek a mágneskuplungosak )

A SZIM utolsó hagyományos esztergái ( EE500,630,800) is hasonló elven működnek , kiegészítve egy főorsó mágnesfékkel.

Ha leég a kuplung tekercs vagy "elmúlik " a vezérlés akkor csak egy irányban forog a gép   ( nem tartom nagy kunsztnak kiesztergálni a drótot  és a műgyantát és újratekerni a villamos részt )

jani300

Köszönöm ! Így már világos a dolog .
A kézi kapcsolású kuplung jobban tetszik , de csak azért mert igen korlátozott nálam a villamos csatlakozó teljesítmény .
A villamos odadurrant és kész , a mechanikust tudom valamelyest csúsztatni ,kisebb az esély hogy befullad a gép az egységugrásra .