Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

hostya

Aaazt a mindenit.... :)

Zéró gyakorlati tudással/tapasztalattal ilyen kimerítő választ adni....
Még akkor is ha.. "Ezek durván írányadó értékek." [#falbav]

===========
#[42171] ANTAL GÁBOR: "Te már forgácsoltál nikkelt ? Vagy a "tapasztalatok"  a netről származnak ? "

#[42173] J-Steel : "Még soha. A német fórumok nagyon beszédesek,...."
===========
Így már értem...
Gondolom, a német fórumok is (legalább)annyira beszédesek, mint a mi fórumunk...(nem tudok németül)
De(!), ahogy ezen a fórumon sem kell/szabad minden tanácsot "készpénznek" venni, ugyanúgy lehet ez a német fórumokon is...[#wave]

J-Steel

OK. Majd a kérdező eldönti, hogy elfogadja, vagy sem.

Vetesi75

Szóval azt mondod, hogy a megszokott rozsdamentesekhez képest kb. 30%-kal kisebb vágósebességgel és a kis előtolást ez az anyag sem szereti. Milyen szerszámmal?
Fúrni azt kellene, de hatékonyan. Gyakorlatilag csövet kellene gyártani belőle...
Hidegen, képlékenyen mennyire alakízható? Rovátkolást is szeretnének... ??? (...)<-Ez itt a privát, nem szalonképes állásfoglalásom a recézéshez.:)
Kifejezetten az elterjedt rozsdamentesekhez való szerszámok alkalmasak a megmunkálásához vagy "speciális" szerszámot igényel?
Köszönöm! A témában mindenki hozzászólását szívesen veszem.

J-Steel

Azt írják, hogy Sandvik eme lapkáját használják hozzá:
Sandvik oldala

Fontos a folyamatos emulziós hűtés, ha lehet minél magasabb olajtartalommal.
 A lapkák élettartama ennél az anyagnál kb. 15 perc.

Más azt írja, hogy a következő lapkákat és értékeket használja:
oldalazás és furatesztergálás
-SNMM 190616N-MP AC830P
Vágósebesség 30m/min
Előtolás 0,3 mm/ford
Fogásmélység 2,5-4 mm

Palástesztergálás
-CNMG-1606 12-MR 2025
Vágósebesség 30m/min
Előtolás 0,25-0,3
Fogásmélység 2mm

J-Steel

Telibefúráshoz:
Ingersoll Ø20 (SHLT060204N) Sebesség 48m/min Előtolás 0,027 mm/ford
Ezzel az anyaggal az a baj, hogy ha az ember a fenti előtolásnak kétszeresét venné, és nekifeszíti a fúrót, akkor megkeményedik az anyag és akkor vége.
 Élettartam azzal a fúróval és átmérővel 40 perc.

vjanos

Nőnap alkalmából, kissé megcsúszva

fy9k4amuy

Hali!
Ma volt alkalmam a borításokat megcsinálni, illetve a tokmánnyal játszani. Kipróbáltam mindkét pofakészletet, több tengellyel is bemérve,  ahogy javasoltátok, de az ütés és a +- helyek is szinte pont ugyanoda estek, így a felfogatás környékén keresgettem.
A tokmánytárcsa valóban nagyon szoros volt, de valaki belebarmolhatottt korábban  mert felhegesztéssel volt javítgatva, így nem tudtam órával tapogatni.
Mire sikerült letisztázni, leolvasztottam egy kínai lapkát, és sajnos már kotyogott rajta a tokmány pár századot, úgyhogy legközelebb ha lesz időm majd bekocogtatom a külső palástját órával.

jani300

Ha nem homogén anyagú ,keménységű az illesztőváll ,akkor valószínűleg nem is lehet pontosan megmunkálni szerintem .

6rk75uezn

Hát mit mondjak?számomra kicsit barbár dolog egy illesztő perem felhegesztése,én két megoldást tanácsolnék,vagy kiórázod igy mivel mostmár lehet enged az illesztőperemen annyit (állitólag köszörűsök szokták igy ...) ÉN NEM,vagy ha engedi a toki tárcsa vastagsága akkor leoldalazod és esztergálsz egy normális illesztő peremet és azon megszabályozod a pofákat.
DE mint irtad korábban hogy a tárcsa homlokfelületébe is van pár század,ne legyen benne semmi,nem várhatsz jó eredményt a pofák után ha már eleve ....

rocco33

Szed alá az illesztőt, keres valami nagy átmérőjű csődarabot, ragaszd fel, esztergáld újra.

sasi

Mint Rocco33 ajánlotta, szedd alá az illesztő felületet, és ragassz rá egy gyűrűt, majd szabályozd méretre.

A gyűrűt lemezből ki lehet szúrni, majd hozzá igazítani a tárcsát.

A fotón látható módon javítottam az esztergám tokmánytárcsáját, mely 11 éve hibátlanul szolgál.

PSoft

[#eljen]
Ugyanezt csináltam én is 'anno az E1N tokmánytárcsájával.
Úgy is adtam el, tizen év használat után.
Nem volt vele bajom.(mármint, a ragasztással)

fy9k4amuy

Köszönöm a tippeket, mindnekinek [#vigyor5]

Megpróbálom így beállítani, ha meg nem megy, vagy elmászik, megpróbálom felragasztani, vagy loctite-tal feltölteni.

DonElvis

T. Urak,

Mini eszterga (Einhell, Expert, ugyanaz) gyors/lassú áttétel fogaskerék szett, magyarországi beszerezhetőségéről tud valaki? Lehetőlef fémből kellene, a műanyag ennyit bírt sajnos:

Mini_lathe

A zöld zsírban található fehér foltok bizony a letört fogak maradványai.

Üdv:
Péter

Vetesi75

T. DonElvis! Az a fogaskerék gyanítom törőelemként is van méretezve műanyagból, hogy túlterhelés esetén megvédje a nehezebben/drágábban pótolható alkatrészeket/gépelemeket. "Fémből" való legyártását, azzal való pótlását én nem javasolnám.
Láttam már itt a fórumon ajánlást beszerezhetőségre ill. "szakszervízre", szóval az eredetivel egyenértékűvel szerintem nem lehetetlen a pótlása.