Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

fy9k4amuy

Köszönöm!

Lehet marad mégis a homlokesztergálás, az a legegyszerűbb megoldás. Az összes többi is tetszik amit bemutat, illetve  Csuhás alkatrésze is nagyon jó, de nincs marógépem amin el tudnám készíteni.

A magassági szán készül, de ahhoz ugye először kellene a jó tokmány :)

Csuhás

Az a tárcsa akár esztergán is elkészíthető síktárcsára fogva, vagy egy segéd vasdarabra három pozícióban felcsavarozva.

6rk75uezn

Ez esetben még később jól is fog jönni a kiesztergált rész különböző kissebb tárcsák megfogásához!

fy9k4amuy

Már csak annyi a kérdés, hogy az egyenes pofák belülről szorító részeit hogy szabályozzam? Ha egy dróthurkot csinálok, és azzal feszítem meg kifelé a pofákat az nagyon gány módszer?

A fordított pofákat egyszerű szabályozni, mert ugye csak összezárom, vagy belefogok egy tömör anyagot középre és kész.

Csuhás

Kifelé több lépcső van egyikre gyűrűt teszel és megigazítod a többit, majd másik gyűrű és köszörülheted a maradékot. De mert a lépcsők külső szorító felületei elég nagyok azokat nem szokták köszörülni, mert alig kopnak. Ha az is üt akkor vagy rosszul van felfogva a tokmány a tárcsára, vagy már a spirálmenet sérült. Ez utóbbi esetben kérdéses a javítás sikere.

designr

Ezt láttam valamelyk hirdetési oldalon néhány hete-hónapja.
Ha már hirdetés..már 1-2 éve tart a trend hogy a régi ipari gépek ára emelkedik,főleg ha nem leharcolt..nagyon kopott gépről van szó.
Ez talán azért mert telik az idő rendszerváltás óta..mikor is nagyon sok gép kikerült az üzemekből..aki ilyenhez hozzájut jó esetben rendbetszi..és ha tényleg jó állapotban van nem válik meg tőlle ha nem muszáj..vagy csak jó pénzért.
másik ok lehet hogy gépkerskedő összeszedi mint ahogy a tartozékok nagy részét..aztán 2-szeres áronhirdetik..
most karácsony előtt mikor pénzre van szüksége az embereknek 3-4 E2N-t is láttam 300-400 ezer között és igen jó állapotúak voltak..
Két példa ami ma megütötte a szemem..
E3N..Nem túl bizalom gerjesztő..termelésből kivont kinézet..ettől még lehet pontos..De az ára..Talán ezért is nem tünik el 2 nap alatt mint a többi E3n hirdetés..1300 ezer.
Másik ..2.-án feltett Emco Maximat super 11 marófeltéttel és sok tartozékkal 812 ezer ft ..A hirdetést már nem él..
1.2 éve még alig volt gép amelykért ennyit kértek..E3N

fisrcxuk3

Nem jól ,vagyis "forditva "gondolkozol. A horonyban mozgó,billegő pofák holtjátékát kell elvenni.

fy9k4amuy

Szia!

Nem lehet nagyon kopott a tokmány, még megvannak a papírjai is, meg benne a gyári fehér zsír. A fordított pofái még egyszer sem voltak benne szerintem, vagy csak alig.
Szerintem lehet hogy első használatkor sem szabályozták fel. Vagy nem is kell elsőnek?

6rk75uezn

Igaz nem nekem irtál de válaszolok és ha netán nem helyes amitirok akkor valaki ki javit.
Szóval ha annyira egészségesaz a tokmány akkor én nem rögtön a szabályzással kezdeném,levenném és ráóráznék a tokmánytárcsa illesztö peremére,ha ez rendben szalad akkor bizony a tokmányba van,de előtte a tárcsa homlokfelületét is ellenőrizném ahová felfekszik maga a tokmány.
(Nekem rendbe van minden és az új 200 as Lengyel tokmányba igy is van 4 század :( )
Szóval ha minden képp neki kezdel szabályozni akkor mindig a meghúzási iránnyal ellentétesen feszítsd a pofákat.
Tehát kezded a normál pofa belső felületeivel (álltalába csak ezt szabályozzák mert ez van a legtöbbet használva) ennek elég kicsi a felülete is.
Jobb esetben azzal kezded hogy alaposan kitakaritod a tokmányt,nem árt átnézni a spiráltárcsát és a pofákat sem nem e vannak rajta berágódások/sérülések,ha nincs és minden oké akkor neki állhatsz szabályozni,de mivel?
Én furatköszörűvel és csaposkővel szoktam nekiállni de volt olyan Tos tokmányom (elég jó állapotú) amivel a jóégnek nem tudtam mit kezdeni,egyszerűen 8 század maradt benne akár mit csinálltam.
Szóval normál pofa meghúzol benne egy 20-30 as anyagot és a pofák elejébe bele esztergálod azt a bizonyos vállat pár mm mélyen ahol egy gyűrűvel fogod a pofákat megtámasztani,meghúzod a tokmányt és mehet a szabályzás,nyilván való hogy a csaposkővel ellentétes irányba forgatod a tokmányt és NAGYON kis fogásokat veszel,egyelletesen előtolsz és behaladsz majd ki,ezt ismételve addig még szép friss felülete nem lesz a pofáknak.
Közbe ha van időd elmondasz egy mianyánkat :)
Ha késsel akarod szabályozni az más téma,én azt nem erőltetném.

fy9k4amuy

Semmi gond, a lényeg hogy köszönök minden tippet amit akárki akármire válaszként ad,  egy fórumon úgy gondolom, ez az alap! [#nevetes1]
Csak abból gondolom hogy nem kopott a tokmány, mert az előző tulaj vette, ideadta a papírjait is, illetve azt is tudta mettől meddig pontosan miket fogtak bele, legfőképp sárgarezet.  
A tárcsa homloklapját már néztem, az néhány századon belül fut, illetve az illesztőperem is, de a perem elég durva fedéssel van kialakítva. Úgy sikerült csak leszedni a tokmányt róla, hogy belecsavartam egy csavart hátulról,  és fémkalapáccsal leütöttem a tárcsáról, mert a gumi nem hozta.
Szerinted van még akkor annyi plusz anyag a tárcsán, hogy azt is megesztergálom, és esetleg kevésbé lesz fedéses illesztés?

Ha jó a tokmány, még nem volt szabályozva, és a perem is jó akkor a tokmánynak is szaladnia kellene, ez a lényeg?

jani300

Ezt most rendesen visszaolvastam .
Nem szabadna ütnie annak a tokmánynak .
Szétszedted ,helyükön vannak a pofák ?
Hogy sorba az biztosnak látszik ,de szám szerint is ?
Ellenőrzésként tedd be a fordított pofákat hogy avval üt-e egyáltalán .
Ha ugyanaz a hiba ,akkor a felfogásnál kell nézelődni .

ywathzay

Azt úgy még valamelyikőtök még nem próbálta, hogy fent van az a szerencsétlen -főleg új, vagy újszerű, de akár használt- tokmány, belefog egy anyagot, 'oszt elkezd a gépen drehálni??
Persze ha csak belül fog a tokmány akkor kell szabályozni, na de ha újszerű, alig használt, akkor ez kizárt dolog, legyen az bármilyen gyártmány.
Nem számolgattok, méregettek századokat.... egy melegen hengerelt anyagot úgysem tudsz befogni hogy valamerre ne üssön, mégis lehet belőle pontos munkadarabot készíteni. Le kellene kicsit szakadni a jutubról, 'oszt bele a sűrűjébe! Mennyire életképes az, hogy a négypofás, pofánként állítható tokmányban a lehető legpontosabbra kiórázzák a melegen hengerelt munkadarabnak valót, aztán oldalazás-átmérőzés-átfordítás-átmérőzés.... mivaaaan??? ehhez elég ha szemre belövöm hogy fusson. Na menjetek dógozni!!

jani300

A "jól szaladó" tokmányt fel sem teszik ilyen himi-humi anyagokhoz !
Abba minimum húzott anyag kerül , vagy késztermék futáspontos visszafogásra .
Dógozni ott az általános tokmány . Nem ?

Vetesi75

Késztermék futáspontos visszafogásához - pláne szériában - , pedig legyen kéznél a puhapofa vagy puhapofa alaptest a rátétekkel. Ezek arra valók, hogy mindig az adott feladathoz szabályozzák Őket. Rendszeres keménypofa szabályozgatás után , majd lehet sírni, hogy a vékony anyagot nem fogja meg...

ysc3kmx9v

Egy tokmány, ha helyesen van felfogva, a hátlap minden feltételnél ugyanoda kerül, nem lehet hiba. A bajok ott kezdődnek, amikor a pofa a kopás, vagy valami más végett meg tud billenni a tokmányban. Hiába szalad a tokmány a pofák billenése végett a befogott anyag üt,és ebben az esetben kell szabályozni. A billenő pofa esetében az anyagot bizonyos mértékben ki lehet központosítani,de a pontosra szabályozott  pofák esetében a befogott anyag nem üthető át, ha ebben az esetben is üt a tokmány el kell viselni.