Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

fy9k4amuy

Köszönöm mindenkinek!
Akkor majd megnézem a felfogó tárcsáját, biztos az lesz akkor a ludas.

6rk75uezn

Ha túl szorosra van illesztve az sem jó!
Ismerősömet ez vágta át nemrégiben,nem tudta felhúzni rendesen a tokmányt.
Azt irtad ha jól emlékszem hogy az illesztő perembe is van pár század,akkor és azon vennék egy pár százados fogást és a tárcsa homlokfelületén is.
Kiváncsian várom az eredményt.

ysc3kmx9v

A rövid kúpos orsóvégződés a lehető legjobb, az illesztése viszont a legnehezebb, eltalálni a szöget, és vele együtt a távolságot. A kúpszög pontos beállításakor, már hibázhatunk, ha az indikátor órás bemérés nem a tengelyvonalban történik, hiába tapogattuk le pontosan a főorsó kúpot, mégsem lesz pontos az esztergált kúp. A kényes kérdés e mérőóra tengely vonalba állítása, arra is meg van a megfelelő eljárás.

Vetesi75

Nikkel forgácsolásával kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Milyen technológiát igényel?

6rk75uezn

Ez teljes mértékben igy van ahogy irod,de én a tokmánytárcsára  való tokmány fel illesztésre gondoltam.

v4bd0e98v

Üdv !
E1n-m keresztszánja az Orsós majd 1 mm-t kottyan.A késtartó alatti csavaron nem tudok már húzni. Diócsere lehet a megoldás ?

Üdv Jager

J-Steel

Mire gondolsz pontosan, melyik nikkelfajtára?  Nikkel-Foszfor? (87% Ni, 13% Ph)
 Esztergakés, vagy gépkialakítás a kérdés?

A magas nikkelrészecskék veszélyesek a légzőszervekre. Ha szárazon történik a forgácsolása, akkor a gépet légmentesen zárják.

J-Steel

Ha nikkelötvözetre gondolsz, akkor általában a nagymértékben nikkellel ötvözött anyagokra a következők érvényesek:
- Éles szerszám (lehetőleg TIN bevonattal)
- Relatív alacsony vágósebesség, inkább nagyobb előtolás
- Kenés fontos, minél több annál jobb

ANTAL GÁBOR

Te már forgácsoltál nikkelt ? Vagy a "tapasztalatok " a netről származnak ? Hol használnak tiszta nikkelt az iparban? (  tudom a galván technikában anódként de azt nem nagyon forgácsolják )

Csuhás

Az a keresztorsó kotyogás nem vészes. A legtöbb gépen átszakadásig szokták használni. Átlagos esetben fél fordulatnyi holtjáték esetén kezdenek megoldást keresni, és szerintem nincs esztergályos aki hozzányúlna negyedfordulatnyi kotyogás alatt. Egyébként érdemes megnézni az orsó kotyogását mert gyakran az is nagy viszont az könnyedén beállítható.

J-Steel

Még soha. A német fórumok nagyon beszédesek, ha az ember tudja a kulcsszavakat, akkor könnyen kap eredményt.
 Azért bátorkodom lefordítani és idemásolni, mert egyrészt érdekel, próbálok segíteni azoknak akik nem rendelkeznek nyelvtudással.
 Tiszta nikkelt nem tudom, de a foszforos ötvözetet öntőformáknál, ezt olvastam legalábbis.

Vetesi75

Holnapra kiderítem a pontos anyagminőséget. Egyelőre annyit tudok róla, hogy iszonyat drága és valami extrém korrózióálló cuccos.

Vetesi75

Nagy valószínűséggel "Inconel C-22" vagy "Hastelloy C-22".
Ötvözők:
    Cr 20-22.5%
    Mo 12.5-14.5
    Co 2.5% Max
    W 2.5-3.5%
    Fe 2-6%           A maradék kb. 50% Ni.

J-Steel

A kérdés, hogy esztergálni vagy marni kell-e?

Nagyolás:
A vágósebesség mérsékelt pl. esztergáláskor 60-80m/min, maráskor 30-40m/min a kiindulási érték.
 Előtolás esztergáláskor kb. 0,12-0,18mm/ford, maráskor kb. 0,1-0,25mm/fog.

Ezek durván írányadó értékek.

Kicsit több infó kéne, hogy mi a koncepció, milyen gépen lenne, mekkora befogás ..stb.

J-Steel

Még kérdés:
Kell-e fúrni? Palástesztergálás a cél, vagy furatot is kell esztergálni?
 Esztergakést is akarsz venni hozzá, vagy megpróbálkoznál általános váltólapkákkal?