Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Ez is működő megoldás, csak a közdarabokat a pofák elejéhez fogd be. Magam egy neten látott ötlet alapján készítettem egy ilyen eszközt:

J-Steel

Tegnap dörzsáraztam esztergán D6mm.
Olyan dörzsáram van, aminek csak hengeres szára van.

Menetfúrónak van a négyszöges befogója.
Ezzel fogtam rá a dörzsár érdes felületére (az élek és a befogó közt), kitámasztottam a csúcsal. Ahogy haladtam befelé mindig elforgott. Végül aztán a szegnyereg fúrótokmányába tettem, de nem volt az igazi.
 A kérdésem, hogy hogyan kellene csúccsal dörzsárazni?

Csuhás

Sehogy, a csúcs a dörzsár végén a gyártáshoz, vagy esetleges élezéshez kell. Ezeket a dörzsárakat simán fúrótokmányba kell fogni. Neked ez miért nem volt jó?

J-Steel

A 3 pofás fúrótokmányom nem tartja centrikusan. Ezért bizonyos élek jobben forgácsolnak. Ha csúcsra támasztom, akkor több szabadsági fokkal rendelkezik, és megfelelőlen bevezetődik a helyére.

Csuhás

Aha, hibás tokmányra nem gondoltam. Ez esetben ne told össze a morse kúpot hanem fogd meg egy fél centivel az összezárás előtt és kézben tartott tokmánnyal dörzsölj. Vagy készíts/vegyél egy dörzsárhoz való úszó/lebegő tokmányt.

ij3wgvb25

Sziasztok!

Adott egy ilyen eszterga. Ez valami orosz csoda lehet. Valaki meg tudja mondani a pontos nevét és típusát, illetve van e valakinek valamilyen kézikönyve vagy útmutatója hozzá. Köszönöm.

J-Steel

Az van ráírva, hogy 1и611п (1i611p)
A goole azt írja rá, hogy Ижмаш ami annyit jelent "izsmas" vagy "izmas".

Csuhás

J-Steel

Magyarul nem adták ki.

Úgy tűnik a gépkönyv szkenelésekor aktiválták az OCR szövegfelismerőt, így ki lehet másolni és a google translate-tel angolra le lehet fordítani.
 Bámulatos a technika mai állása. Elég csak angolul érteni, és minden érthetővé válik.

Az első fejezet:

1. DESIGNATION AND SCOPE OF MACHINE APPLICATION
Universal screw-cutting lathe model 1I611P pre * is designed to perform a wide variety of turning and threading * carved works of increased accuracy.
On the machine, it is possible to cut the metric, inch and modular threads.
II. TRANSPORT OF MACHINE
Transportation of the machine in the unpacked form must be done, as shown in Fig. 1.
When transporting the machine, it is necessary to use ropes up to static strength, while you must ensure that they are not protruding parts of the machine are damaged

J-Steel

Persze a kötőjelet nem ismeri fel a google, ott ki kell törölni és összkötni az elválasztott szavakat.

1. A GÉP ALKALMAZÁSÁNAK MEGHATÁROZÁSA ÉS HATÁLYA
Az univerzális csavarhúzó esztergagép 1I611P a nagy pontosságú esztergályozási és menetvágási műveletek széles skáláját kínálja.
A gépen lehet vágni a metrikus,
hüvelykes és moduláris mentet.
II. A GÉP SZÁLLÍTÁSA
A gép szállítása a csomagolatlan formában történik,
amint az az 1. ábrán látható.
A gép szállítása során megfelelő kötélzetet kell használni, biztosítva, hogy ne legyenek a gép kiálló részei sérültek

Alig kellett belejavítani.

ywathzay

És valójában milyen az a csavarhúzó esztergagép?

J-Steel

Angolból rosszul fordít. Oroszul úgy van a fogalom, hogy csavar-vágó eszterga. Gondolom valami őshonos név ott.

J-Steel

..vagy menetvágó. Az mégszebb.

ysc3kmx9v

Igen, ahogy írod orosz csoda. Nagyon sok esztergán dolgoztam, de a kis esztergák közül a legjobb gép,beleértve az ugyancsak jó E2N, E3N esztergákat is ,de ezek meg sem közelítik. A csúcstávolság ugyan, csak 600mm,de egy robusztus, és mégis könnyen kezelhető gép. Strapabíró,edzett ágyas. Az 1970- es években ilyenen dolgoztam pár évet, a napokban jártam a régi munkahelyemen, több mint 40 év távlatával, a kis orosz még mindig pontos, az óta több E2N kikopott mellőle. Aki egy ilyenre szert tud tenni szerencsés.

ij3wgvb25