Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

9pk59nuy

Nekem eddig sohasem tört el kést.

9pk59nuy

Jellemzően leszúráskor képes beszorulni. Az inercia egy nagy géphez képest elenyésző mértékű, így károkat nem okoz a leállás. Ha megáll, akkor a fordulat poti kikapolása után a kés kiemelésekor újraindítható a gép.

Jól köszörült és pontosan beállított késsel 30 mm-es A34-es rúdanyag leszúrható. Természetesen ez az átmérő az orsófuratba nem fér be.

h3wc53s

Szia HJózsi!
Az én kis "ceruzahegyezőmben" is ezek a kerekek vannak.
Már cseréltem őket, de megint fogtechnikusra vár az egyik sebességi fokozat.
Had kérdezzem meg: a tiéd CNC-sítése során hogy oldottad meg a főorsó hajtást, mert én is arra hajlok, hogy több fogaskereket nem etetek meg vele, ezért a főorsó hajtást átalakítom.
Üdv:
Zsolt

HJózsi

Szia Zsolt!

Fogazottszíj hajtással, képek : ITT.

A főorsó motor 400W BLDC.

6rk75uezn

Akár egy körmös tengelykapcsoló,vagy egy puhább anyagú kúposszeg,egy műanyag 4szög hajtás stb stb

Szalai György

Esztergakésekre nem létezik valami fogásmélység határoló megoldás mint a láncfűrészláncon, vagy némely fűrésztárcsán?
Ha nem lehetne bármekkora fogást venni, akkor esetleg nem is terhelődne túl a hajtás.

jani300

Keresztszán ütköző ? :)
De ez most komoly kérdés volt ?

Szalai György

Igen ezt egy igazi, tudatlanságból fakadó, komoly kérdésnek szántam.
Mert az én kis esztergámon nincs olyan?
A Google sem hoz rá találatot. Akkó nincs is.
Mi az a keresztszán ütköző és hogy tud az fogásmélységet (forgács vastagságot vagy keresztmetszetet) határolni?

Csuhás

Nincs ilyen megoldás. Túlterhelés ellen úgy védekeznek, hogy hozzáértőknek engedik a gépet használni. Illetve a nagyobb gépeken szokott lenni valamilyen terhelés kijelző, pl ampermérő. A késre nem sok értelme volna ilyen eszközt rátenni, hiszen műanyagban egy 20mm-es fogás kisebb terhelést jelent mint valami szívós acélon az 1mm. Egyébként is a fogást tucatnyi dolog befolyásolja, pl az elérendő kész méret, az anyag és a befogás teherbírása, stb.

jani300

Jól van nem balhézni akartam ...
Marógépek asztalának oldalán van T horony amivel lehet állítani hol álljon meg a gépi előtolás .
Néhány eszterga keresztszánjának jobb oldalán is van ilyen T horony ,erre gondoltam . Furcsa volt amit írtál .

fy9k4amuy

Ha megvan a gépkönyved, abban szokott lenni egy táblázat,ami egy általános acélnál azt hiszem előtolás, fogásmélység, ford. szám értékeket (ebből adódóan a leválasztáshoz szükséges teljesítményt) tartalmazza.
 Ennek van egy burkológörbéje, ami a maximum motorteljesítmény. Innen ki tudod nézni, hogy mekkora sebességnél mekkora előtolással milyen fogást vehetsz, amit kibír a gép. Persze ha kopott a gép, gondolom már jóval hamarabb rezonálni kezd.

Ennek analógiájára, ha nincs ilyen táblázat,  keresel egy képletet a forgácsolási teljesítményre(valaha én is tanultam), és behelyettesíted mondjuk a kiseszterga 400W-ját  akkor gondolom annál még nem törik a kerék.

h3wc53s

Szia!
Köszönöm, én is hasonló megoldáson gondolkozom, de szeretném megtartani az eredeti motort és a gyári frekvenciaváltót. Ami eddig visszatartott, hogy a főorsó és a motor forgásiránya fordított és nálam visszafelé forgatásnál érdekes módon gyengébben dolgozik az elektronika.
Üdv:
Zsolt

DonElvis

Igazság szerint nekem eddíg soha nem szólalt meg semmi. Pedig tört már el a motor műanyag fogaskereke, és most ez a sebváltó fogaskerék szett is. Ebből arra következtetek, hogy a motor szabályozóban nincs semmilyen áramkorlát, vagy igazából nem nézem ki belőle, hogy lenne. Bármi tört, nálam a motor simán forgott tovább.

Egy analóg ampermérő beszerelésén gondolkozom, de el kell mondjam, hogy eddíg minden törés nagy valószínűleg az én tapasztalatlanságomból adódott. Csuhással értek egyet, a legjobb védelem, ha hozzáértő kezekben van a gép. De pont ezért vettem ilyen gépet és nem komolyabbat, hogy ezen tanulgassak, mert ha itt törik valami, kibírja a költségvetés.

Védelemmel kapcsolatban lehet, hogy járható út egy motorvédő kismegszakító (terheléskapcsolónak is hívják aszem) beszerelése. Az én motorom 220V-os.
Elvileg 400W-os, tehát elméletileg max. 1,81A folyhat rajta. Láttam állítató motorvédőt amit be tuddnék állítani 1,5A-ra. Szerintem működhet a dolog.

D.Laci

"fogásmélység határoló megoldás mint a láncfűrészláncon, vagy némely fűrésztárcsán?"

A főél és a mellékél hátlapja valamennyire korlátozza.

PSoft

Az nem lehet, hogy ezek a gyári, fröccsöntött kerekek silány minőségű, nem az alkalmazásnak megfelelő műanyagból készülnek?
A képek tanúsága szerint, törnek mint a ropi.

Emlékeim szerint pl. 'anno az E1N ben is volt műanyag fogaskerék.
Ott a műanyag, az textilbakelit volt.
Persze abban az időben még, az "örökkévalóság" + 1-2 nap volt a kitűzött cél.:)

A példa kedvéért...
A képeken, egy 120 mm átmérőjű, 40 mm széles textilbakelit kerék.
3,6kW-os, négypólusú motor tengelyére húzva hajt sok-sok éve, egy kb. 900-1000 mm átmérőjű acél fogaskoszorút, szárazon.
Igaz, hogy a menet közbeni fogkapcsolás kizárt, de a koszorú tengelyén, elég dinamikusnak mondható a terhelés.