Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

TROMF22

Ez patent lett! Minden elismerésem.

n9ugdfyrv

[#eljen] Nagyon ügyes!!!

Gamos

Van még egy menetvágáshoz készülék, az is ötletes. Este majd teszek fel róla képet.

ysc3kmx9v

Nagyon szépen elkészített menetkés kiemelő készülék, a legyártása, elgondolása dicséretes produktum, de a mindennapi használatban hagy némi kételyt. A régebbi időkben amikor a sorozat menetvágás esztergapadon is készült, valami realitása talán még volt az ilyen, vagy hasonló készülékek használatának,de ma már különösen az egyedi darabok esetében, halott ötlet. A jelen példánál a kés kiemelés automatikus, de a visszakapcsolás nem,és ezt nehezebb hangolni, mint amikor az ember kezében van minden. Lehet, hogy én azért látom így, mert napi szinten esztergálok, el sem tudom képzelni amikor egy tengely végére menetet vágok, és ilyen vagy hasonló készüléket használjak.

Csuhás

Annyiban tévedsz hogy a visszakapcsolás is automatikus. ( A videón egy esetben kézzel is segítek akkor nem jöttem eléggé hátra, illetve ahogy írtam még keresnem kell egy erősebb rugót a vonórúdra. )

A késtartó két ok miatt készült:
Amikor nincs hely egy lépcső miatt a menetkifutásnak akkor csak jó reflexekkel lehet menetet vágni, ezzel az eszközzel elég a másodperces reagálás.
Normális forgácsolási sebesség esetén ezek az idők nagyon lerövidülnek, ez esetben is segít ez a megoldás.

Elég gyorsan felrakható az eszköz a gépre így már néhány darabnál megéri a felszerelés, illetve egyetlen tárcsából kiálló tövig vágott finom menet esetén is hatékony megoldás.

ysc3kmx9v

A villanymotor kapcsolgatására gondoltam ,nem a készülék visszaállítására.

fy9k4amuy

De a menetóra is elég jó egyszerűbb megoldás, plusz nem kell levenni, az ellen mégis a legtöbben ágálnak, hogy fúj, nem kell az, az amerikánus ördög találmánya, meg kell tanulni rendesen menetet vágni [#nemtudom]

6rk75uezn

Az is megoldható egyszerűen aki frekiváltóról hajtja az esztergályát,ha én elkészitem ezt a Snap-tap ot biztos hogy arról fogom vezérelni a motort,pl:kifutok a szegnyereg irányában és vissza is kapcsol egy kapcsoló tehát megy a főorsó irányában,amikor végigment és egy váll mellett elkezdi kivenni a kést és már kivette pl 3mm-t akkor irányt vált és mehetünk vissza.
Egyszerű és nagyszerű és mindössze csak fogásokat kell venni a keresztszánon mindaddig még elkészül a menet.
Én ezt az egészet nagyon jó ötletnek találom mert bizony egy váll mellett nem lehet csak lassú fordulaton .....,igy időbe is jobbak vagyunk,nem cseszhetjük el,plusz lehet nagyobb fordulaton menetelni,az az nagyobb vágósebesség szebb menet (nem minden esetben)
Nekem ez a véleményem az egészről.

ysc3kmx9v

Szép tervek, tulajdonképpen még működhet is, de amire felszereled, beállítod ezt a sok cullangot, hogy kivághass egy- két menetet lejár a nap. Dolgozok hagyományos automata esztergán is, ott is a precíz beállás viszi el az időt, épp azért pár darabot megmunkálni nem érdemes ezeken a gépeken, de lehetne akár egy darabot is. Nem vagyok ellene a különböző készülékek használatának, sokszor nincs is más út, de nem szeretem túl bonyolítani. Az meg egy másik pár csizma, ha valakinek mindenáron mankó kell.

6rk75uezn

Nem kell mankó csak ami kényelmesebb az kényelmesebb,plusz biztonságosabb,vagy legalább is nem szükséges annyi konventráció ha egy váll mellett vágunk menetet vagy pl egy zsákfurat fenekéig le kell menetelni!
Úgy gondolom nem tart sokáig a késtartóba belenyomni a Snap-tap ot,elforditani 30 fokba,majd a frekiváltó vezérlésére rányomni,(egy csatlakozó összedugása) és azt hiszem már csak egy szegnyereg hüvelyre való csatlakozás kell és 1 perc a beállitás.
Persze én is azt vallom hogy egy egyszerű külső menetnél ahol se vál se semmi oda felesleges!
Zsákfuratba nem tudom hogy működne és meddig tartana beállitani mert ugye ott sokszor épp hogy annyit tudiunk mozdulni a késsel hogy .....

KoLa

Kell az a kis adrenalin a szervezetemnek! amikor visszafordítom időben a főorsót,lelassul az 'idő'[#eljen]

sufnituning

Ne fogd vissza magad! Az idő neked dolgozik:-)

KoLa

Egy egyszerű kontroll: ha pl egy hollandert menetelünk falhoz!
A menetkést nem a furatban nézzük hogy mikor ér' oda, hanem, előtte beállunk vele a szerszámmal a végső pozícióba, és ráállunk a hosszütközővel,ehhez nézzük utána...

KoLa

Az idő egyre gyorsabban fogy![#help]

Csuhás

Az ilyen vonórudas késtartó jó furathoz is csak nem kell elfordítani szögben a késtartót ha szűk a furat. Így kézzel kell kiemelni a kést, de az megáll a furat alján így van időd irányt váltani. Ha tágabb akkor ellenkező irányba szögbe állítva működik furatban is a kiemelés. Régebben én is laza ütközőhöz néztem a furat végét, illetve a kés szárát jelöltem meg ha kevés hűtéssel is lehetett dolgozni és látszott a jelölés.