Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Kicsit flexelgettem most este, raktam egy halmot és ezt lett belőle.

jani300

Motoros

Lehet csak optikai csalódás, .. paralaxishiba, de a központfúró nem biztos, hogy beletalál a tokmány közepibe, mintha 5 centivel lejjebb lenne?. Az esztergagép tetején lévő kalapács nyelét érdemes lenne cserélni, mert az viszont biztosan bele fog találni valakibe előbb-utóbb. Az önindító utóhasznosítása, eredeti és ötletes.[#integet2][#nevetes1][#wave][#eljen]

s7manbs8

Még csak összeraktam, hogy mi mekkora hogy fér el, hol legyen rajta, a kalapács azért van, hogy a tokmány ne billentse le, mert a súlypontja arrafele van, még nincs középen a közép, de azt majd beállítom valahogy. :)

fy9k4amuy

Na megoldottam félig az olajfolyás problémát [#vigyor3]

Nem sikerült az orsóház elejéről a fém burkolatot leszedni, jól oda van szilózva,  de a labirint főorsóval együtt mozgó fele el volt tolódva, vagy épp jó helyen volt, csak cserélve lett és nem csereszabatos,  emiatt a felek nem "értek össze".  Kijjebb húztam 2mm-el a mozgó felet, így mostmár alig jön ott olaj. Nem tökéletes, de nagyságrenddel jobb. Leget hogy a sziló kicsit eltakarja a lefolyót, ezért enged ki egy picikét. Ha esetleg más is találkozik a problémával, okulásképp. [#worship]

Más: TOS műanyag tokmány hátlapot, amivel  a feszességet lehet állítani, meddig célszerű meghúzni? Legyen egy kis húzása, vagy lehessen pörgetni a tokmánykulcsot benne? És mi ennek a jelentősége, ha megkérdezhetem, miért van ez a funkció?

jani300

Hopp ,ez a hátlap dolog ez érdekes .
Tudsz tenni képet róla ?
Nem találkoztam még hasonlóval . Ha nem ,hát akkor bele kell nézzek egy tokmányba , kíváncsi lettem .

Vetesi75

TOS müanyag hátlapot én újszerű állapotú tokmánynál csak érintőig szoktam húzni , mert különben nehézkes lesz a tokmány kezelése. Ha szorul, akkor nehéz kulcsolni. A mögé kerülő forgácstól így is véd. X-ezer üzemóra után majd lehet tökre is megcibálni...

Csuhás

Egy ideje próbálkozom egy menetvágást megkönnyítő automata késtartó elkészítésével. Egy verziót már bemutattam, de sajnos egy kis nemfigyelés lett a végzete: eltörtem.
Most a tapasztalatokat felhasználva készítettem egy új verziót. Még nincs kész, a vonórúd még csak ideiglenes, de ma már kipróbáltam, íme az első menet:

A mostani változat előnye hogy ki is emeli a kést, így nem kell a keresztszánon visszafelé tekerni. A ciklusok között csak előre haladok ahogy veszem a fogásokat. A vonórúdhoz még kell egy erősebb rugó, és valami pici csukló a késtartóhoz kapcsolódáshoz.

6rk75uezn

Ez oszt igen"Imi!Lassan eljön az az idő hogy gyorsabban vágsz menetet mint egy cnc eszterga ;)
Nagyon ügyes szerkezet,gratulálok,pont valamelyik nap fordult eg a fejembe hogy meg kellene nekem is csinállni a lin sines/szegnyeregrögzitett szerkezetet de kombinálni kellene egy excenteres kiemelő szerkezettel,és ekkor jött hogy valahogy egy szerkezetben kombinállni kellene,de ötletem még nem volt!Mostmár van :)
Ügyes vagy!!

jani300

Az örvénylő menetvágást ismeritek ?
Gazdaságos lehet nagyobb darabszámnál .

Csuhás

Ismerem, de itt nem a hatékonyság volt az elsődleges cél, hanem hogy úgy tudjak egy lépcső közelében végződő menetet elkészíteni hogy ne a reflexeimre hagyatkozzam.

6rk75uezn

Multkorában olvasgattam utánna.

Gamos

Ez a snap-tap menetvágás, nekem van ilyenem, ha elkészül a TOS felújítása ki is próbálom.
Itt van a katalóguslapja.

6rk75uezn

Azt hiszem te raktál fel róla képet a sajátodról.

Csuhás

HJózsi könyvtárában van a szerkezetről egy fotósorozat. Egy videón is láttam működés közben, szóval onnan származik az ötlet.