Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ez a Universal-4 lehet. :)

PSoft

Vagy...negyvennégy!
(ebben, nem vagyok biztos)[#nevetes1]

sufnituning

Kedves István! Az elég tré, mi köszörüljük.[#conf]

KoLa

istvan64 jót mondott!
A sufniban is megállja a helyét a dörzsáras kézi felújítás[#smile]

6rk75uezn

Ha egy kicsit is komolyabb anyagból van a szegnyereghüvely kúpja akkor azon a dörzsár nem segit! [#lookaround]
Köszörülés az igazi ;)

n9ugdfyrv

Van esetleg 0-ás méreted is?

ysc3kmx9v

A szegnyereghüvely kúp feljavításának, ha nem hőkezelt, teljes mértékben megfelel a dörzsárazás. A köszörülés drága, nem sok helyen csinálják meg tökéletesre. A nehézség abban rejlik, hogy fel kell fogni a gépre tökéletes futással, majd be kell állítani a pontos kúpszöget. A dörzsárazáskor meg akár a helyén kézzel is megoldható a javítás.

kart emg

Szervisz!

Én "profi" helyen köszörültettem eszterga főorsó belső kúpját és elcseszték: a kúpszög jó (kék festékkel ellenőriztem), de üt a külső futófelülethez képest. Ha feltennék egy kis fortuna szerű köszörűt a késtartó helyére meg lehetne jobbra csinálni ?

D.Laci

Tegyél egy csökkentő kúpot a főorsóba és azt köszörüld át.
Ha megfelelő számodra a végeredmény akkor mehet a főorsó is.

kart emg

Jó ötlet, köszönöm! Így nem egyből a főorsót barmolom el.

Csuhás

"Tegyél egy csökkentő kúpot a főorsóba és azt köszörüld át.
Ha megfelelő számodra a végeredmény akkor" .... hagyd benne.

Esztergán nehéz szép és pontos kúpot köszörülni, mert még ha szupportköszörűt is használsz akkor is a késszán kopásai vagy kúpvonalzó esetén az ágy kopásai miatt nem lesz jó minőségű a kúp. Illetve a késtartó helyére felfogott köszörű merevsége is kérdéses.

kart emg

Biztos igazad van, de egy próbát megér!

6rk75uezn

Persze hogy meg,annó még az Ean-on köszórültem egyszer kúpot,nagyon jó lett.
Mikor kész lett a szánköszörűm (szupportköszörű) azon próbálltam ki,egy összevissza vert kúpcsökkentő hüvely palástját köszörültem át,igaz vsap próbaként szürke 150 es kővel és 3000 es fordulattal de jó lett a végeredmény.
Szivem szerint az e400 as om főorsó kúpját is átköszörülném utánna pedig ahhoz a tokmánytárvsa kúpját hogy mindkettő teljesen hibátlan legyen de még a gép sincs kész és ebbe megfontoltan akarok belekezdeni.

Csuhás

Külső kúpot egy kicsivel könnyebb köszörülni mert ott alacsonyabb fordulatszámon is megvan szükséges kerületi sebesség, és az egész kőfelfogás is merevebb lehet.

Az orsó/tárcsa köszörülést gondold át, mert ha mindkettőből leveszel akkor lötyögni fog a tárcsa. Szerintem a főorsó illesztő kúphoz nem szabad nyúlni, maximum tusír festékkel jelölve kell ellenőrizni és igazítani ha valami pici felgyűrődés van rajta mondjuk egy belegyógyult forgács miatt. Öregebb használt gépeknek azért lehetett figyelmetlen gazdája az évek során.

sufnituning

[#wave][#wave][#wave]