Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ekpyb096i

És jól is ismerted, mert a pozitív lapka megnevezés a pozitív hátszögű lapkákra vonatkozik, a negatív a 90°-os.

HJózsi

a) negatív  b) pozitív

Forrás

VighLajos

[#worship]Mindenkinek igaza van, én emlékeztem rosszul.
A Sandvik honlap nagyon jól leírja.
[#falbav]

6rk75uezn

Ez az SP,330 mm2 a feluletem és majd 1,5mm vastagon kellett volna húznom,tehát pont elég lett volna ha nem bronzot használok.
Az 1mm es bronz lemez 10 ezer volt de csak az 1/3- a fogyott el,ez mellé 50ml epoxi 5000ft tehát 9000ft vs Moglice (te áraddal kb 13 ezer)
Drága a Moglice?Nem.

fy9k4amuy

Nem tudom dolgoztál-e már ilyen zsugorodásmentes két komponensű tégelyben keverős dolgokkal, mert amúgy én sem rendszeresen, de már párszor igen, szóval nem vagyok mester benne, DE:
főleg ha az ember nem mindennap dolgozik ilyenekkel, nem mindig úgy szokott az kijönni, mint ahogy gondolod.[#smile]
Pontosabban pont hogy ott jön ki, ahol nem akarod, kenődik össze-vissza, nem tudod beletölteni rendesen a helyére, a szerszámokra ragad, satöbbi. Szóval szorozd meg egy 1.5-tel a szükséges mennyiséget.
Fecskendőkbe kell elvileg tölteni, megfúrni a szánt és úgy belenyomni, meg kiszintezni előtte a szánt, formaleválasztózni, míg a bronzlemez alakja már megadja az elhelyezést, amin még hántolni is tudsz utólag egyszerűen.

Persze profi megoldás a moglice, ha előtte köszörülted (nem hántoltad!) az ágyat, és belefeccölsz két napod, beállítod a vízszinteket, a gátakat a folyó masszának, formaleválasztózod a gépágy és a szán minden megfelelő szegletét, és többet keversz be, de nem egyszerű. Nekem csak a Loctice Hysol-okkal van kis tapasztalatom, az legalábbis nagyon körülményes, ha formát akarsz leválasztani, és fontos hogy semmi se ragadjon össze aminek nem kell. Persze ha erre szakosodsz, akkor nagyon felgyorsul a dolog és szuper eredményt is elérhetsz.

Másik megoldás a szalagban vagy lemezben kapható csúszófelület, az talán tényleg jobb mint a bronz. [#worship]

6rk75uezn

Bocsánat.
Jav:330mm2=330cm2

6rk75uezn

Persze kell valamennyi tapasztalat és átgondoltan kell használni.
A Moglice megoldás lehet ha hántolt az ágy,miért ne,nem gondolom hogy csak köszörült felület esetén lehwtne használni.

A folyékony bepumpálható macerásabb én a kenhetőt emlitettem,ott felkened megfelelő vastagságban és mehet az ágyra,persze ez sem ilyen egyszerű mint ahogy az esetemben is mert nyilván való dolog hogy pl a hossz szán bal oldala (tokmányhoz közelebb eső fele) sokkal jobban kopik,igy megfelelő hézagolásra van szükség és persze beállitásokra és természetesen ne ragadjunk oda sehova,én erre ha hiszed ha nem  1 század mm vastag ragasztószalagot használtam.
Amire még érdemes fogyelni az a légbuborékok!!ezért irtam hogy okosan és átgondolva lehet csak használni hogy jó legyen a végeredmény.

Igen hallottam a felragasztható szalagokról is,ezek ha jól tudom teflonszalagok melyekbe bronz/cink port ágyaznak melyek javitják a teherviselését és csúszási tényezőjét is.

fy9k4amuy

Azért nem célszerű szerintem hántolt ágyra tenni az epoxit, mert akkor az epoxiba másolódik a hántolás mintázata, pláne ha még jó mély "olajtáskákat" is tettek bele.
Csúszáskor aztán ez rögtön elkezd ledarálódni a szánról is, meg az ágyat is kaparja a ragasztóba lenyomatként ragadt minta.
Köszörülésnél a köszörült szán lenyomata is kevésbé marad benne a ragasztóban.

kart emg

Egy leírás szerint 100 RMS -nél kisebb felületi érdességűnek kell lenni a hántolt vagy köszörült felületnek. Ez megfelel olyan Ra = 3 um-nek. Tehát nem kell kizárni a hántolást, de jó sok érintkező bont kell négyzetincsenként (érdekes így magyarosan írni). Eze szerintem a formaleválasztó egyébként segít, mivel az is szeret a mélyedésekben megülni.

remrendes

Kicsit konkretabban, nezzuk akkor csak a negativ hatszogu trigon lapkas keseket. Ezeken elvileg 6 vagoel is lehet, igy talan ez tunik a leggazdasagosabbnak levalatani a forrasztott lapkas verziokat.
Viszont lapka lefogatasbol meg igy is van 4 fele. Ezek kozott van valami felhasznalasbeli kulonbseg?

fy9k4amuy

Hát, a D és P mint látod, több oldalról támasztja a lapkát. Szerintem egyébként nem sokat szoktak variálni ezen, hanem megveszik és használjám.  Mikor én vettem(pontosan ilyen D-set), akkor külföldi oldalakon azt olvastam, nagyon célszerű ezt a sok oldalról támasztott kivitelt választani a trigon lapkához.
A D-s tetszett, meg ez nem csak lefelé, de a gép irányába is behúzza a lapkát, a P meg nagyon drága volt (21 vs 30$), úgyhogy D lett.

Egyébként szerintem az áráért nagyon jó ez a márka.

000000000

- Gondolom negatív homlokszöget akartál írni hátszög helyett.

- Véletlenül nem tudnál valami olyan eszközről írni, ahol ékezeteket is használhatsz?

remrendes

Nem. A 41862-ben ott van a link is a Sandvik honlapjahoz.
Sajnos a kornyekemen sincs magyar billentyuzet, bar a matricazason mar en is gondolkoztam.

remrendes

Sokat nezelodtem, mire kijutottam hozzajuk. Van egy konkurenciajuk is, akiknel talan kicsit meg jobbak az Ali-s ertekelesek, hasonlo aron.
Ertem, a D-t meg a B-t nezegettem, de ez eleg jo erv a D mellett.

000000000

Nullánál kisebb hátszöggel nem lehet normálisan esztergálni, forgácsolni semmilyen lapkával, vagy hagyományos késsel, így negatív sem lehet (nyomná csak az anyagot). Az ajánlás pedig értelemszerűen az, hogy nulla se legyen csakis attól nagyobb.
A honlapon se látok negatív hátszöget, a homlokszög viszont adott esetben lehet negatív.