Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

000000000

"érzi azt az ember,"

Így van, jól mondod. Aki meg nem érzi, először csak seprűnyéllel feszítse, az majd úgyis eltörik, megelőzve a "túlterhelését a főorsónak" még egy ceruzahegyezőnél is. Aztán lehet haladni felfelé gépnagyságtól függően, jöhet a kapanyél, csákány nyél, gerenda, stb.:)

bundyland

Elvileg így kéne.

Torro60

Kíváncsiságból meg mértem most az én gépemet.
Kívül belül 0.025mm-ter az eltérés.
Meg néztem úgy is ahogy Robsy javasolta.
0.05-töl nem tudtam följebb "nyomni."
Bár ez egy sikló csapágy és mióta kicserélem kb 3-éve,azóta nem állítottam rajta.
Addig amíg 3.5mm-teres leszúró késsel tudok leszúrni így hagyom.

bundyland

Szia Tibor !

Köszi! Akkor szinte egyforma az ütésünk. :-)

Torro60

Szia András!
A Te gépedben milyen csapágy van?
Sikló vagy görgős.Szerintem a tiédben már görgős van.

bundyland

Hengergörgős, ha jól emlékszem NN3018K/SP.

Torro60

Szerintem leszúró késsel teszteld le.
Ha nem remeg és letudsz szúrni mondjuk egy 40-es átmérőjű
anyagot(pl. szénacél)akkor én így hagynám.

bundyland

Egyenlőre mindenképpen így marad. Leszúrás gyönyörűen megy.
Talán a belső kúpot igazítanám meg szivem szerint.
Amúgy is keresek köszörű feltétet esztergára és ha már lesz akkor esetleg......

ywathzay

Hozzá ne nyúlj a belső kúphoz, ez egy esztergagép... nem ragozom, ezen nem kell ezredes pontossággal dolgozni. Hidd el, ha a főorsóba tennél patront, még akkor is századra tudnál esztergálni.

Csuhás

Szerintem szabad a kúpokhoz nyúlni, de csak a sérülések, esetleg felületbe nyomódott forgács helyének igazítása céljából. Öreg gépen van ilyen, pláne ha nem volt igazi gazdája. Egy tusírfestékes jelölés után kizárólag a hibahelyen célszerű megkapirgálni.

bundyland

Hát sérülés nincs rajta, nekem tükör simának tűnik.
Csak ha valahogy sikerülne megoldanom a patronos befogást
jobb lenne ha mégis kicsit pontosabban futna.

Csuhás

Ha nagyon akarsz javítani valamit akkor a patron illesztő hüvelyt igazítsd meg ( az nem akkora érték mint a főorsó ). Ha összejelölöd a főorsóval akkor tudod vele kompenzálni az esetleges ütést. Egy kis melóval kézzel csiszolgatva is eredményt érhetsz el.

bundyland

Egyenlőre úgy tűnik ehhez nincs patronbefogó így végülis azt is gyártani kell szóval lehet az lesz akkor megköszörülve a helyén.
Amúgy morse 6 hoz van egyátalán patronbefogó vajon?

Csuhás

Jó kérdés. A kis esztergákhoz mindig volt gyári tartozék patronkészlet. Nagyobb gépen nem tudom.. De illesztő hüvely valóban legyártható magán a gépen, elfogadható pontossággal. ( Láttam már olyan patron hüvelyt ahol egy golyóscsapágy gyűrű volt a hüvely elejébe besajtolva és abba volt esztergálva a kúp, gondolom így kerülték el a hőkezelést. )

Torro60

Biztos,hogy 6-os morse van benne és nem 5-ös?