Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Hogy őszinte legyek én melegen hajlítanék új fület a meglevő rugóra, oszt jó napot. ( Igen minimálisan megváltozik a karakterisztika de nem hiszem hogy ez bárkit is zavarna )

fy9k4amuy

Igaz, végül is akkor egy menettel rövidebb lenne csak.
Ez kivitelezhető otthon?

Gondolom nem elég csak felmelegíteni és meghajtani, mert elveszti a rugalmasságát.

Csuhás

Csak egy menetet illetve annak is csak egy szakaszát melegítsd ott ahol görbíteni akarod. Egy kis pb gázos forrasztó lámpa alkalmas a feladatra.

fy9k4amuy

Na, hát megcsináltam, egy kis forrasztólámpával, aztán majd kiderül mit bír. Elsőre nem tört el.
Annyi kérdésem(2) lenne még, hogy el van repedve az előtolás bekapcsoló kar, valószínűleg valaki megerőltette, vagy ráült!?? . Ezmiatt szedtem szét a lakatszekrényt, meg szeretném javítani. Már kicsiszoltam a repedés helyét, de nem tudom, hogy óvatosan ívhegesztővel lenne célszerű megcsinálni, vagy lánggal?
Valószínűleg így is kibírná még sokáig, de ha már szétszedtem, megjavítanám.

A másik kérdésem pedig, hogy a csúszóperselyeket érdemes kicserélni? Különösen a kézikerék tengely, illetve a fogasléchez kapcsolódó fogaskerék tengelyének perselye kopott ki. Ezeket még talán meg is tudnám csinálni magamnak a másik esztergán, de gondoltam előbb kérdezek.

Csuhás

A képet megnézve, talán  kiköszörülve próbálnám meghegeszteni awival vagy rézzel forrasztanám szintén awival vagy lánggal. ( Megjegyzem én nem tudok hegeszteni normálisan szóval csak belekotyogok. ) Egyébként is inkább levágnám a végét és megtoldanám...

Perselyezni érdemes érzetre sokat javul a gép. Elsősorban a fogasléchez kapcsolódó tengelyt igazítsd meg. ( Az én gépem újabb lakatszekrényes nekem már elöl a fogaskeréknél tűgörgős csapágyban fut a tengely. )

fy9k4amuy

Köszi, akkor meglesz a persely is, aztán újraállítom a fogasléc hézagolás helyzetét is, mert valami ott sem okés.

AWI hegesztő nincs senkinek ismerősi körben sem, csak CO2 és láng, úgyhogy akkor marad a lánggal hegesztés.

4g68ngash

Sziasztok!

Gondolkodtam megosszam -e, amit elsőnek esztergáltam értelmes dolgot - egyenesköszörűhöz egy szorítógyűrű, a nyél még nincs ráhegesztve ezen a képen-, mert tökéletesnek nem tökéletes, de a sok kezdő kérdésem után, gondoltam megmutatom mire jutottam eddig.

Amit tudni kell róla:
általam készített hss késekkel, c45-ből (mert ilyent találtam pont méretanyagot a méhtelepen ).
Ezt még fűrésszel, flexxel "szúrtam" le. Ilyen késem, akkor még nem volt ill. most sincs mert időm még nem volt rá.

Kép

Köszi a segítségeteket.

Üdv.

ANTAL GÁBOR

Elsőre gratula DE sok bosszúságtól óvod meg magad ha nem C45 ből csinálod amit majd hegesztesz.
A C45 csak feltételesen hegeszthető!  Hegesztés után bekeményedik !  és el is törhet a varrat . Melegítsd elő ( 350C fokra ) én ilyen esetben 29/9 es (E 312)  pálcával hegesztek.  Ugyanitt írtam hogy a C45 hőkezelés ( nemesítés ) nélkül pucu  ( nehezen forgácsolható "szőrös ) de legalább nehezen hegeszthető[#vigyor4]

6rk75uezn

Akkor ott van a C45 QT azt mondod,nem volt még dolgom azzal az anyaggal,de a széntartalom miatt gondolom az is hasonlóan viselkedhet hegesztésre,de maradjunk az esztergálásnál,van esetleg hasonló szakitószilárdságú jól forgácsolható anyag?Tudom ott van az S355,hegeszthető de szakitószilárdsága elmarad a C45 től.42Crmo4 és hasonló anyagok meg már jóval felette vannak,nehezebben forgácsolható,lenne esetleg valami anyag még ami szóba jöhet és a beszerzése sem okoz problémát?

4g68ngash

Igen, olvastam a hozzászólásodat és hogy milyen felületeket ad ugyan az a kés. Szőrösnek nem lett szőrös inkább ilyen csíkos mint a képen is látszik. Ez csak papírral lett letörölve.

Igen nem a legjobb hegeszteni, co-val lett végül, amit kell tartani tart. Kb. 1kg-os gépet. Amikor állítottam be akkor eltörtem 1x a csípést és a c45-ből tört ki és elég furán néz ki a törés is (szemcsésen törte a fényt), nem olyan mint a szokványos esetben.

Egyébként, érdekelt is, hogy mégis mire gondoltál pontosan akkor és kipróbáltam.

ANTAL GÁBOR

Ha nem kell hegeszteni ( de valójában a javasolt 29/9 el még a C45 től jobban is hegeszthető !! akkor mindenképpen
42CrMo4 QT
 De van olyan anyag ami mindkét feltételt teljesíti A klasszikus Bc 3 ( 16MnCr5) a széntartalma miatt
( 0.16% ) könnyedén hegeszthető és VAK edzve nagyon jó szívós
A vakedzés egy Carbon diffúzió nélküli ( szabályos ) edzés és egy alacsony hőmérsékletű fesztelenítés (NEM megeresztés !)

Ha védőgázban edzenek akkor rossz gázbeállítással ( rossz "Carbonpotenciál"-lal ) egy nagyon vékony réteg bedúsulhat Carbonban ami kemény . Ha hagyományosan ( védőgáz nélkül ) akkor revésedik az anyag de csak a vakedzési keménységet (szívósságot ) éri el .
A pucu Bc 3 kb olyan mint a pucu C45 de legalább könnyen hegeszthető . . Én 42CrMo 4 et és QT -t valamint BC 3 at tartok átmérő 20- átmérő 120 ig szinte minden méretlépcsőben .   Most rendeltem 32 es QT t és 200 as Bc 3 at .

Nagyon komoly dolgokhoz ( igaz Bécsből ) a 17CrNiMo6  ot használom szintén betétedzve

designr

Gábor,ha az előző hozzászólásod letakarod..le tudod irni még egyszer?..[#worship]
Hogy lehet igy érteni valamihez?

fy9k4amuy

Ha már itt tartunk, és esztergálás:

Nálunk nincs olyan anyag, mint az Amiknál az O1, hogy ha színt figyelve hajtod végre gázlámpával az edzést, akkor is elég jó eredményt kapsz?

Végignéztem Clickspring órás youtube videóit, és ott rendszeresen használja apró tengelyekhez, és szerszámokhoz is. Kis kemencében felhevíti, majd hirtelen olajhűtés, és színre megeresztés. Biztos nem profi, de hobbi műhely célokra jó lehetne.

TROMF22

Nyugodt lehetsz. Gábor pontosan ugyanígy el tudja mondani holnap is... két hét múlva .... és két hónap múlva is.
Ismerem.[#wave]

ANTAL GÁBOR

67 elmúltam és még csak akasztott ember nem voltam [#vigyor4]
 A viccet félretéve : olyan középiskolába jártam ahol eszméletlen terhelésnek tettek ki a ( nyugodtan kimondom a régi rendszer deklasszált tanárai ) . Van egy klasszikus mondás : terhelés alatt nő a pálma . Hát minket agyon terhelhet és igencsak megtornáztatták a memóriánkat ..
A napi szabadidőm kevesebb volt mint 1.5 óra , akkor hobbyztam

Hálával gondolok rájuk . A fiamat 4 ( négy éves ) korában kezdtem tanítani angolra és még nem volt 14 amikorra megvolt a középfokúja majd 18 ra felső és a közép francia , majd 21 re a felső .....( jól beszél spanyolul is )  Ma Brüsszelben dolgozik  az Eu bizottságban.