Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

4g68ngash

Köszönöm az infókat, nem szoktam link-es topikot olvasni, de most már ... :)

n9ugdfyrv

Srácok,
szeretnék egy MT0 belső hüvelyes, hengeres 10 mm külső átmérőjű "csövet" esztergálni. Tekintve, hogy a megtámasztás csúccsal nem játszik, és bábok nincsenek a géphez, gondolom célszerű lenne vastag acél rúddal (d= 25-30 mm pl?!) indulni, amit be tudok elég stabilan fogni, úgy, hogy kb. 9 cm-t kellene kilógnia...  ebbe elkészíteni első lépésben az MT0 belső hüvelyt (kb. 5cm hosszan), majd lehúzni a külsejét 10mm-ig, akkor már ugye a kúpot meg tudom forgócsúccsal támasztani... jó az elgondolás, vagy másképp érdemes nekikezdeni?

Csuhás

Ha 50mm a kúpod hossza, akkor miért lógatod ki 90mm-re?
Magam talán patronba fognék egy 10-es rudat mondjuk 20mm-t kilógatva, beleesztergálnám a kúpot, és készen vagyok. Ha van egy jó tokmányod akkor a patron se kell.

DonElvis

T. Csuhás,

Részben sikeres volt a távgyógyítás. Amikor levettem a tokmányt észrevettem, hogy a rögzítő hernyó csavarok ferdék (a tokmány rögzítése itt úgy van megoldva, hogy a tokmányban van 3db M06X30-as hernyócsavar, azok átmennek a tokmánytárcsán, majd a túloldat anyacsavarok rögzítenek)  Amikor a tokmány megszorúlt, valószínűleg akkor sérűlhettek meg. Kicseréltem a csavarokat, amivel azt sikerült elérnem, hogy tokmány felöli oldalán 0,01 az ütés, a szegnyereg felöli oldalon 0,05. Érdekesség, hogy a mind a 0,01 és a 0,05 érték is befogott mérőtüske kerületének kb 20%-án mérhető ráadásúl egy síkban, amint tovább tekerem a tokmányt, visszaáll normál értékre. Gyakorlatilag mintha egy bügykös tengelyen lenne a tapintófej. Ebből arra következtetek, hogy az egyik tokmánypofa is deformálódott kissé. Mindenesetre köszönöm (mindenkinek) az ötleteket.

sufnituning

Így készül a fogpiszkáló is, kivágják a fát és lefaragják róla a felesleget.
Mi az az MTO?[#nemtudom]

sufnituning

jani300

Nullás Morse kúp ?

sufnituning

Csuhás

Morse Kúp azaz MK vagy angolul Morse Taper azaz MT

jani300

sufnituning

Néztem már hun vagyok, ez egy magyar fórum?
Akko má lehetne KONUS is.[#nevetes1]

sufnituning

Vagy akkor ez a lathe fórum?
Vagy a chuck fórum?[#guluszem1]

sufnituning

Én úgy vagyok vele, hogy inkább nem lógatom ki, még rám [#nyes]szólnának.[#nyes]

n9ugdfyrv

Csuhás,

köszönöm ez igaz, lehet tényleg jobban járok így, mondjuk azon az esztergához amin ezt meg tudom csinálni itthon, nincs patronkészletem (illetve ami van abban nem fér be a hossz), de lehet akkor megpróbálom tokmánnyal, kiórázva, hogy lehet-e... mivel ez egy picike szegnyeregbe megy, fontos lenne az  - általam és eszközeimmel :) - elérhető max. pontosság, ezért akartam volna egy fogásból, de lehet tényleg túlbonyolítom a dolgot - ezért is kérdezek inkább előbb! :)

sufnituning, jani300,

abszolút jogos, MK0 ... amúgy igen, az amit kitaláltatok! :) Bocs, nem divatból angolkodok, egyszerűen amiket és ahogy keresgéltem, vettem, olvastam az elmúlt időben ezen témában, már erre áll az agyam... :)

sufnituning

A kúpot csináld meg először!
Itt nem kell órázni, Ha azzal kész vagy, kiveszed az előzőleg befogott és csak annyira kilógatott anyagot, amit kézzel kényelmesen meg tudtál fogni.
Befogsz egy fúrót a tokmányba, ami MK0 kúpos, ezt körben kiórázod, felütöd rá óvatosan a kúpos csövecskédet, szegnyereggel megtámasztod, pár simító fogással felhúzod méretre a csövet. Érdemes max 1 mm-rel nagyobb anyagból kiindulni,(tokmányfüggő) mint a kész méret.
Én csinálni így pontos MK kúpokat. (fordítaná a google fordító)[#eljen]
Igaz én szupportköszörűvel csinálom a kúpost is, meg a nem kúpost, vagyis a kúptalant, vagyis az egyenest.[#wave]