Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

vadember

Ha kettes Morsekúphoz állítod a szánt akkor persze hogy nem lesz jó.
A O Morse  félkúpszöge 1°29'27" a kettesé pedig 1°25'50"

Mindjárt kiszámolom a neked kellő értékeket.

Csuhás

Jaj! ott a furatkés amivel a belső kúpot esztergáltad, nos azzal esztergálj csak tekerd beljebb kb egy centivel.

Csuhás

A keresztszánt tekerd beljebb. A hátsó késtartó erre eleve alkalmatlan erre mert az a keresztszánon van és nem az elfordított késszánon.

vadember

Ezeket az elmozdulásokat kell elérned az órán  a hengeresre esztergált átmérőre tapintasz és tekered a késszánt:

10 mm-nél 0,26
20 mm-nél 0,521
30 mm-nél 0,781
40 mm-nél 1,041

Csuhás

Ezt a módszert kipróbálom. Készítek is hozzá táblázatot MK0..5 között. Így olvasva hatékonyabbnak látszik mint az eddig használt etalon kúp órázása, ugyanis ott előbb centrírozni kell az etalont majd pontosan tengelyvonalba kell állni az órával.

KoLa

Egy kis segítség kellene!
HUNOR PNC 721 vezérlővel lehet fixen befogott menetfúrót használni?
A leírásban nem találok erről semmit!

n9ugdfyrv

Köszönöm  szépen, el is mentettem, akkor ezzel nézem meg!

Csuhás,
már értem mire gondolsz, nem állt össze a kép a fejemben... :) Megnézem majd a gépen így, elférek-e rendben, de tartok tőle így sem lesz jó (hangsúlyozom NÁLAM), a hagyományos késtartó/kéziszán/szegnyereg* egymáshoz képesti elhelyezkedései miatt - és mert a furatkésem is "csak" 45 mm hosszú, ami ide belefér - de mindjárt kimegyek és megnézem, mert most már piszkálja az agyam... :)

*itt is meg kellene támasztanom csúccsal, mert 4-5 cm hosszon ebben az átmérőben (6-9 mm között)már nem lett jó a kúp megtámasztás nélkül, azt próbáltam korábban... :(

6rk75uezn

Naaa ez a táblázat engem is érdekel,jó ötletnek tartom de majd gyakorlatban megmutatja hogy mennyire lehet igy pontos kúpot késziteni.

n9ugdfyrv

Ha megnéztem, és persze, hogy igazad van... :) Simán elfér a késtartó, ha nem kell csúccsal támasztani, és foghatok én oda be másik, hosszabb (vastagabb) kést is, nem kell a kis furatkés! :)

ÉS itt jön ami még kérdés: milyen anyaggal érdemes dolgoznom? A szegnyereg "sima vasból van", kis, mini esztergán van, nem kap érdemi terhelést... eddig "valami szerszámacéllal" próbálkoztam, de az azért kemény dió a kis furatkésnek... :)

Vetesi75

ywathzay

Pár perc kúpra állni..... befogok a tokmányba tetszőleges anyagot, oldalazás, központfúrás, majd állócsúcsot szegnyereggel a seggén megtámasztva bele a csúcsfuratba. Óraállvány a késtartó helyére, kb annyi időt vesz igénybe mint amennyi ideig leírtam, kiórázni a kúpot a kéziszánnal 1-2 perc.

jani300

Ez tetszik !
De , pont csúcsmagasságban kell lennie az óra tapintójának ,és a szegnyereg is hibátlanul egytengelyű kell legyen a főorsóval . Nincsen tökéletes gépem :)

ekpyb096i

Megcsináltam, ha kell valakinek:

Morse-kúp elmozdulások

Csak segítségképpen ha nem ismerné még valaki: van egy ingyenes kis magyar alkalmazás, Geometer (Gabrielsoft) a neve, így kereshető is. Alapvető geometriai számításokat + szögváltást lehet elvégeztetni vele, sokat használom én is :)

KoLa

Ettől tartottam!

n9ugdfyrv