Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Ez most komoly ?
Volt új is az az Orosz gép !

Motoros

1.48 nál előretolt rögzítőkarnál van nyitva a szegnyereg, itt bemutatja, hogy lötyög. Aztán véletlenül hátrahúzza...nem mozdul.....korrekt.[#csodalk]

HJózsi

Teljesen igazad van, de ez a mai rögvalóság, hogy a régi gépek már túl vannak csúcsformájukon. Persze fel lehet újítani őket nem kevés szakértelemmel és gyakorlattal. Aki ezzel nem rendelkezik, azoknak talán mond valamit ez a video ... [#wave]

s7manbs8

Ár, érték, használhatóság arány az érdekes, meg ki mire használja.

HJózsi

A régi orosz erősebb, merevebb, tartósabb gép, csak a felújítási költségéből ( ha nem magad csinálod ) három olyan kijön mint ami az asztalon van mellette ... A régi orosz az profi ipari gép, míg a másik inkább hobbi, vagy TMK műhelygép ...

Motoros

Ez is teljesen igaz, csak ne lejtsen semerre a pálya.
A leszúrásnál is mintha a késmagasságot sem állította be rendesen az öregnél, aztán rángatja, hogy nem esik le.
Az öreget csak reflexből is tiszteli az ember, még akkor is ha az idő vasfoga...meg különben is az már letette a garast.
Felesleges is az ilyen összehasonlítás, hisz aki venni akar az úgy is csak újat tud már lassan, nem érdemes még utoljára a sárba taposni a vén csatalovat.

Motoros

Szerintem is.[#eljen]

gmf9furi2

Azért ezt a modern kínai esztergát megnézném 50-60 év múlva mit tud,ja és nem a szekrénybe rakva addig hanem annyi munka után mint a másik. Szerintem a roncstelepre sem vennék meg nem hogy használni.

s7manbs8

Egyébként az anyagtudomány fejlődött valamit az elmúlt 50 évben oylan értelemben, hogy ha akarnának tudnának jobb gépeket csinálni, mint annak idején ?

kart emg

Szia!

Nem csak az anyagtudomány, hanem a mérnöki tervezés is fejlődött az elmúlt 50 évben a számítógépeknek köszönhetően. Néhány modern gyártó, ha esetleg még nem találtál volna rájuk:

http://www.zmmbulgaria.com/en/products/universal_lathes/
https://www.smsa.ch/en/Products/Conventional-turning.html
http://www.weiler.de/en/start/precision-lathes.html

Szándékosan csak európaiakat írtam.

Üdv.

HJózsi

Én is megnézném, akkor már 100 fölött..., de az a helyzet, hogy nem két azonos súlycsoportban lévő gépről van szó, magát csapja be az aki ugyanolyan elvárásokat támaszt a két géppel szemben... Azt is érdemes figyelembe venni hogy mennyi lenne az új ára pl. az orosznak, nagyon nem annyi mint a kínainak... Meg lehet nézni, hogy egy új ipari TOS gép pl. mennyibe kerül ...
A hiba ott "követődik el" amikor egy profi ipari, ám leharcolt használt gép árát összevetjük egy új, hozzá képest lepkesúlyú ( bár nagyjából hasonló méretű ) kínai géppel, hogy az milyen (sz..) gyenge. Viszont nem ugyanolyan célra, azaz nem ipari termelésre készült, nem olyan terhelhetőséggel ( a motor teljesítmény mindig beszédes ) nem 50 év élettartamra tervezve, mint nagyon sok mindent már manapság ( pl gipszkarton válaszfal sem volt elképzelhető amikor a régi esztergákat gyártották )...
A műhelyemben lévő 360 x 1000-es 560 kg, 1,5kW -os gépre egy tapasztalt esztergályos első pillantásra azt mondta, hogy ez egy könnyű műszerész pad, a saját korlátain belül mindent meg lehet csinálni vele ...
Volt egy ügyfelünk, egy multi alkalmazottja, aki a gép teljesítményévél nem volt elégedett, aztán hozzátette, 'otthonra azért elfogadnám' ... és a pontosságát sem kifogásolta ...
A videót nem valamelyik gép ellen, vagy mellett tettem fel.[#wave]

s7manbs8

Motoros

HJózsi

[#eljen] nagyon hasznos kiegészítés!
Valóban a látszik a racionálisabb méretezés, pl a Bolgár ZMM CU 325-ös pad csak 770 kg, 2,2kW-os motorral, a CU 400, CU 500 már 2500 ill. 26000 kg, 7,7 kW-os motorral.
A SCHAUBLIN gépek pedig mint a svájci órák..., valahogy kevés van itt a fórumon belőlük ... lehet csak azért mert még senki nem merte megkérdezni az árukat ... [#nyes]
A weiler.de oldal nálam nem jön be ... [#nemtudom]

fy9k4amuy

Azt meg tudjátok mondani, hogy egy ilyen új, mondjuk ez a Bulgár gép mennyibe kerül nagyságrendileg?
Én is nézegettem a ZMM oldalt, és a HJózsi féle gépek is nagyon tetszenek, szerintem külön jó, hogy az ára is ki van írva, legalább tájékozódhat az ember.  Csak hát nem az én árkategóriám.
Az első esztergát 100ezer forintért vettük, nem is egy jó állapotú gép, legfőképp szegnyereg szánkopás miatt, de a tömege miatt használható, nem remeg.  
A másodikat négyszer ennyiért, de még ez is nagyon nem hibátlan.

Mennyi mani kell akkor ahhoz, hogy tényleg egy olyan gépe legyen az embernek, amelyikbe bármit bárhogy bármilyen hosszban befog a leírt technológia szerint, és az pont azt csinálja úgy, akkora méretre, ahogy megálmodod. Csak érdeklődésképp, tényleg.[#ijedt]