Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

DonElvis

Kedves Csuhás,

Köszönöm az építő jellegű gondolatokat. Mint írtam volt, pár hetes a gép, gyakorlatilag új.

Az ütés mértékét úgy állaptottam meg hogy először a kéziszánra a késtartó elé felrögzítettem egy százados órát, állítható mágeneses talpal.  Befogtam a tokmányba egy kb. 400 hosszú edzett tengelyt, ami kb. 300 hosszan nyúlt ki a  szegnyereg felé. A tokmánytól kb 10-re ráállítottam a mérőóra tapintóját, majd nulláztam az órát. Kézzel elforgattam a tokmányt lassan, és figyeltem mint mutat az óra, -0,01 és 0,01 között változtak az értékek. Addíg forgattam a tokmányt, amíg 0,01-et mutatott, itt megjelöltem a tokmányt. Ezután a tapintót áraktam az edzett tengely szegnyereg felöli végére (minusz 10), óranullázás, mérés, eredmény ugyanaz, ráadasúl a tokmány jelölt pozíciójában volt a maximum érték, a szegnyereg felöli oldalon is.

Az általad (ás mások) által javasolt ellenőrzéseket megejtem, köszönöm a tippeket!

DonElvis

Egy apróság, de talán fontos lehet:

A kézi tokmány tekergetés után, a lehető leglassabb fordulattal meghajtottam a gépet, és az eremény ugyanaz lett. A kéziszán végig rögzítve volt a tapintófej áthelyezése alatt, ez nem befolyásolhatta mérést.

Csuhás

Hmm, azt mondanám hogy az első mérésed alkalmával valamit elnéztél. Most a leírtak szerint +-0.01 ütést mérve megállapíthatod hogy egy nagyon jó kis gépet fogtál ki.
Ha kétszer háromszor újra befogod a tüskét akkor egyforma eredményeket kapsz? Ha igen, akkor használd megelégedéssel. ( A tokmány fellazítását és centrírozását azért végezd el )

J-Steel

Hogyan történik a tokmány fellazítása és centírozása? Nem a tokmánytárcsa süllyestésében fekszik fel?

Révész Richárd

Szakik!
Van egy 50-es átmérő furat.
Ebbe belevágok 2-es emelkedésű menetet.
Kell hozzá csinálni egy menetes kupakot. Jól gondolom, hogy a magátmerő 52?
Vagy egy kicsit kissebb?

Csuhás

De igen, viszont a legtöbb esetben az éppen csak meghúzott csavarok esetén a tokmány pár századot odébb kocogtatható. Majd meghúzva a csavarokat ott is marad. Persze minőségi szorosan illesztett tokmány esetén nincs így. Jelen esetben viszont azt feltételezem hogy az alucsavar esztergálás el tudta mozdítani a lazábban illesztett tokmányt egy századdal, és ez okozza az ütést. De ez csak egy távgyógyító feltételezése.

J-Steel

Itt egy kivonat egy esztergályos táblázatos könyvből.

J-Steel

Ugyanez finommenettel.

Csuhás

Itt írd be hogy M52x2 menet és leolvashatod a mérteket.

Egyébként nagyjából az 50 a magátmérő, a beleillő dugón (kupak?) kb 52 menet átmérő aminek a magmérete kb 50

Révész Richárd

Révész Richárd

Köszi.
Jó jó, dugó nem kupak. [#integet2]

J-Steel

Érdekes ez a dolog, mert a lenti rajzon le van kerekítve a menetcsúcs. A menetet megnézve, mivel a menet oldalafala fekszik fel, majdnem mindegy, hogy mekkora a menet magassága. Nagyobb nem lehet ugye, mert szorulhat, de kisebb szinte akármennyivel (figyelembe véve persze a H magasságot)

ekpyb096i

Én a lenti képletekkel szoktam számolni.
Eszerint a kupak menetének a magátmérője d-d3 = d-(1,22687xP) = 52-(1,22687x2) = 49,55

ekpyb096i

Richárdnak akartam válaszolni, ne haragudj! :)

Révész Richárd

Köszönöm mindenkinek. Már el is készűlt.
Nincs nagy jelentősége ha lóg egy kicsit a menet, mert ez csak egy záródugó.
Nincs nyomás alatt és nincs terhelésnek igénybe véve.
Ráadásúl PVC.
Később rakok fel képet.
[#wave]