Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

jani300

Ha valamit meghegesztek azt ránézéssel tudom ellenőrizni .
Ismerem a technológiát , és nincsen aranyárban .
Hobbi körülmények között sokszor előfordul hogy az ember alakítgatja átépíti a csinálmányát . Itt nem hátrány egy oldható csavaros kötés .
Az ünnepek alatt elnyomtam két marék 4 es elektródát , ragasztani kellett volna ?
Jó ha nem használok minden maradék vackot akkor vehettem volna 6 száll 90x90x5 zártszelvényt is ...
Elhiszem hogy jó a ragasztás ,betartva a megfelelő technológiát  . (technokol rapidot használtam is sokat :) )

HJózsi

"Az ünnepek alatt elnyomtam két marék 4 es elektródát " ... Elfogyott a csillagszóró? [#nyes][#csodalk][#taps] ... / bocs de nagyon ide kívánkozott ... [#vigyor2]

J-Steel

Tennél fel képet arról amire elnyomtál egy marék elektródát?

PSoft

Úgy három éve készítettem a képeken látható törött tengely helyett, egy "megerősített" kivitelt.

A tengely végén a fogaskerék, zsugorkötéssel volt eredetileg.
Zsugorkötéssel raktam az új, megerősített tengely végére a régi kereket is, tökéletes lett.:)
Most...
El kéne követnem egy másik ugyanilyen hajtásnál, ugyanezt a tengely cserét/megerősítést.

Ragasztani talán, egyszerűbb volna...
Ragasszak, vagy...maradjon a már jól bevált zsugorkötés?

mex

Járt utat járatlanért..
Azt csak Te tudod, hogy urik-e nálad az a bizonyos "tű".[#vigyor4]
Az én tapasztalatom: ipari körülmények mellett is tökéletes a ragasztás,kiváltható a zsugorkötés is.

s7manbs8

Az a kérdés melyik "fárad" el hamarabb.

jani300

Semmi gond . A gyermek a nagyflexre mondta hogy jobb mint a csillagszóró :)

jani300

Kettőt legalább (marékkal).
Már tettem a hegesztősbe , kaptam is rendesen :)
Egyelőre zártszelvényt csináltam szögvasból . 90x90 + 80x80= 90x90xkb10 zártszelvény , szögvas van , igaz dirib darab ...
Egy 3,5x1,8 méteres dupla zártszelvény keret lesz .
Ha nem nagyon látszik a görbesége akkor tehetek képet , ha összeállítottam .

laca

Ha én bele vau-vau-zhatok, három lépésből oldanám meg:
1. Szakirodalom elővesz, megtanulmányoz, agyal, dönt !
2. Sör elővesz, kupaktalanít, dönt !
3. A ragasztás egyszerűbb, a gondolkodás halála a tett, dönt!
(bocs...)

ANTAL GÁBOR

Mindig az igényeknek megfelelő ragasztót választok ( Loctite , Nicro Loc(k?) A résmérethez és az elérendő szilárdságnak megfelelően választom a viszkozitást. Régen sláger volt a Loctite 270 és a kisebb résmérethez a 603,638 stb . Ha kicsi a rés akkor kis viszkozítás kell . De nagy réshez nagy de ilyenkor általában kisebb szilárdság. A Loctite kikeményedése levegőmentes közegben a fém ( vas ) ionok hatására jön létre . Alu , horganyzott , rozsdamentes, saválló esetben célszerű az aktivátor bevetése. Télen ( a vaskályha óvatos használatával) 15 perces kikeményedést is provokálok .  Nem szoktam csalódni .... ( van olyan Loctite-m amit 1974 ben gyártottak és működik )

jani300

Az én verzióm ...
Gondolom egyértelműen új tengelyt kell készíteni .
Akkor ugye kézenfekvő hogy maradjon a zsugorkötés .
De ha valami oknál fogva elbacódna a méret , akkor meg kell próbálni a ragasztást :)

ANTAL GÁBOR

Az amatőrök ( elnézést nem mindenki az !! ) azt választják hogy jó nagy túlfedéssel( mottó : legyen jó erős!!) készítik a zsugorkötést . Aztán felmelegítve , ( préssel ) létrehozzák a kötést .
 És jön a csalódás : a rugalmas alakváltozást meghaladó feszültségállapot miatt megfolyik az anyag  és rosszt sem ér a zsugorkötés   ( elnézést de erre nem tudok jobb kifejezést ) Egy lazább illesztés ( amit még mérni is könnyebb ) és egy megfelelő ragasztó többet hozott volna a konyhára .
Én sokszor a csapra 1-2 mm széles kis  mélységű ragasztó tároló beszúrást is készítek . Olyan esetben ha a csap  és (zárt ) hüvely egy dugattyút képez akkor valahogy biztosítom a levegő eltávozását mert különben  nem fér be a ragasztó

jani300

Zsugorkötés témában akkor lenne egy kérdésem .
Szamara fogaskoszorú csere .
Nem esett le ,de nagyon hamar eldeformálódtak a fogak .
Vagy túlmelegítettem vagy anyaghibára tudok gondolni .
A kis fogaskerék hibátlannak tűnt .[#nemtudom]

J-Steel

AG:
"Én sokszor a csapra 1-2 mm széles kis mélységű ragasztó tároló beszúrást is készítek"

És megforgatod? Rajzzal segítenél megérteni?

J-Steel

Úgy örülnék, ha te is feltöltenél egy YT videót, hogy hogy esztergálsz.