Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Javítom magam: valószínűleg kúpgörgős, de olyan enyhe kúposságú hogy amikor a kezemben volt hengeresnek néztem.

HJózsi

Nem kevered a szereposztást? ... Jobboldali talpcsapágy támaszt tengely irányban, mellette a golyós csapágy vezet radiális irányban, a kúpcsapágy biztosítja a játék nélküli futást, azáltal, hogy a külső gyűrűjét a menetes rögzítőgyűrűvel előfeszítik. Ezáltal az egész rendszer merevebb is lesz.
Ha fordítva teszed be hogyan feszítesz elő??? [#csodalk]

Amúgy sokféle csapágyazás létezik forgó csúcsoknál, vannak nagyobb és kisebb terhelhetőségűek ...

mex

Igen, ez igaz, a menetes rögzítőgyűrűvel állítják a hézagot, vagyis benéztem...[#falbav]
A talpcsapágy ábrázolása azért lehetne pontosabb, mert jelenleg a golyós csapágy belső, és külső gyűrűjét is megtámassza.[#wilting]

HJózsi

[#wave][#eljen]

xgn8p4wk5

Üdv!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Tokmánypofát próbáltam szabályozni, de nem jött össze... Befogtam egy a tokmányfuratnál valamivel kisebb kör anyagot és a pofák elejébe kis vállat esztergáltam. Ide befogtam egy csapágy gyűrűt és elkezdtem szabályozni. Próbáltam köszörűvel is meg késsel is, de nem jött össze... A befogott köszörült tengely akkorát üt benne, hogy már le se mértem órával. Egyébként 200-as TOS tokmányról van szó. A tokmány palástja 2 századot üt. Mit rontottam el??

Előre is köszi a segítséget!

Csuhás

Tekerj egy papírt a tengelyre és úgy fogd be akkor látni fogod a pofák szorítását. Az esetleg segít kitalálni a hibát. Elsőre arra tippelek hogy egyenetlenül kopott vagy túlerőltetett a spirálmenet és azon az átmérőn jó ahol szabályozod azután máshol már megint üt. Vagy kopott a pofák vezetése, és máshogy billennek amikor különböző átmérőket fogsz be.

ysc3kmx9v

Nem is olyan rég szintén TOS tokmánnyal küzdött az egyik fórumtársunk, annak sem sikerült a szabályozás, és eladta, ha netán te vetted meg akkor meg van a hiba. Komolyra fordítva a szót,ha a spirálmenet hibás akkor a tokmány futását nem lehet beállítani pontosra, minden átmérőn más és más ütést fogsz mérni.

fy9k4amuy

Egyszer én is összefutottam egy ilyennel, az legalább 0.5mm-t ütött, igaz, kaptam, nem vettem. Kellett kis idő, mire rájöttem azért, mert 3 pofásként 4pofásba való normál pofák voltak beletéve. Gyári ford. pofájával tizeden belül van, pedig nagyon kopott.

J-Steel

Miért van az, hogy az esztergályos balkézzel nyúl át a tokmány felett, amikor reszelővel élletörést végez?
 Ha a tokmánypofák kiállnak, nagy a valószínűsége, hogy megüti a kezét. Ha jobb kézzel nyúlna mögé. akkor kissebb lenne a kockázat, nem?

Csuhás

Azért mert az esztergályosok nagyobb része jobbkezes. Így inkább választják a megszokott reszelő fogást még ha az balesetveszélyes is.

J-Steel

Arra gondolok, amikor 100mm átmérőjű és 20mm széles munkadarabot oldalazunk.

J-Steel

Már fáj is a tenyerem ha belegondolok, hogy egy kiálló pofa mit tud tenni a puha bőrrel.

Csuhás

Az egy dolog, de ha beakad a ruhád azt nem biztos hogy túléled.

HJózsi

Eleve szabálytalan tokmányvédő nélkül használni a gépet ... [#felkialtas]

jani300

Be kell tartani a szabályokat !
De még használatban nem láttam soha .