Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Mematyi, írtad, hogy "...nincs ereje vagy kedve a szakembereknek a fiatalságot tanítani, ha akarnák se.".
Szerintem nem azért nem készülnek videók, mert nincs ereje a fiatalságot tanítani.

Kelet-Magyarországon először is nincs olyan fogalom, hogy gyakornok. Sem szakmunkás sem mérnöki. Ez borzasztó nagy baj. Németországban egy gépgyárban minden évben átfut néhány gyakornok. Függetlenül, hogy gépészmérnök jelölt vagy lakatos szakmunkás, mindenkivel végigjáratják a lépcsőket. Ezek a lépcsők kézifűrészelés, síkreszelés, fúróélezés, stb.)
 Rákérdeztem a cégvezetőnél (én kelet-magyarországi), hogy milyen gazdasági előnyük származik a gyakornokokból, hiszen a drága német munkás idejét pazarolják rájuk, és ráadásul akivel foglalkoznak az nem is marad a cégnél. Gyakorlatilag egy másik cég malmára hajtják a vizet.
 Erre kétféle választ kaptam:
1) Ennek ott hagyománya van. Erre szükség van.
2) Ha el vannak havazva a munkával, (és ott szigorúan betartják a munkaidőt) akkor nagyon sokat tud segíteni egy gyakornok. Főleg lyukfúrás és csavarozás esetén.

A másik nagyon baj nálunk, hogy az ember alapvetően okosabbnak hiszi magát a másiknál, és ennek érvényt is szerez a fórumokon, vitatkozni kezd. Nem véleménykülönbségre gondolok, hanem ezek a "én jobban tudom mint te" mondatok. Ha valaki készít egy videót, a többiek erősen kritizálják mondjuk a kommentekben. Esetleg támadják (látván, hogy sikere van) ilyenkor elmegy a készítő kedve az egésztől.
 Ha valaki nem tökéletesen szólal meg, akkor egyből a helyesírási szabályzatot lobogtatják neki (lásd Franzy egy kollégának a kezdő topicban) ez a jelenség nemzetközi fórumokon nincs, mert senkinek nem anyanyelve az angol, az angolul jól tudók pedig toleránsak. Egyedül akkor szólnak fel, ha valaki rosszul használja a szakkifejezéseket, de ez ritkább.

Szerintem ha enyhül majd ez a vaskalaposság, és feltöltőknek sikerélményük lesz a videó-kommentek által, akkor meg fognak szaporodni a magyar nyelvű oktató videók is.

J-Steel

Lentebb arra gondoltam az "Esetleg támadják (látván, hogy sikere van)" mondatom alatt, hogy a nézők létszáma elér egy olyan számot, amire mások irígykedve tekintenek.

w0hgtwf3w

Szia !
Sok igazságot leírtál, de ha publikálsz valamit akkor arra is fel kell készülnöd, hogy lesznek kritikusok is.
Sőt a mai világban mindkét fajta létezik, az egyik segítő szándékkal a másik fölényeskedve lenéző módon kritizál.
Ezeken túl kell tenni magad, és csak a pozitívokkal foglalkozni.

A gyakornoki rendszer mérnöki szinten működik.
Amikor én multinál dolgoztam, minden évben volt 1-2, akik utána sokszor ott is maradtak, a diplomázás után.

J-Steel

Az általad említett gyakornoki rendszerről egy kérdés: Melyik megyében van ez?
Kíváncsiságból kérdezem.

Egy másik kérdés: Vajon gépészmérnök tanulót nem kellene inkább a gépgyárban a lakatosok között gyakorlatoztatni? Gyakornok-e az, ha valakit felveszünk, és adok neki egy munkát (olvasson pl. adatlapokat), és amikor nem vagyok ott, Facebookozik a telefonján, hogy teljen az idő?

Ezt a kérdést azért teszem fel így, mert kollégám mesélte, hogy a Siemensnél (valahol Kelet-Európában) a kezdő kapcsolószekrény tervezésre kiválasztott mérnököt egy-két hónapig a szekrényösszeszerelő részlegen dolgoztatták a villanyszerelők között, hogy megtanulja a szekrényfelépítést a saját kezével, és ne adjon ki a kezéből megvalósíthatatlan rajzokat.

A másik kérdés: Ha egy cég azért alkalmaz gyakornokokat, hogy aztán fel is vegye őket, akkor ezzel meg is van határozva, hogy hány gyakornokkal dolgozhat egy évben. Ezáltal mások kiszorulnak. Az általam említett gépgyárban ez nem volt így, sőt ott tudták, hogy létszámstopp van, mégis jöttek a gyakornokok folyamatosan.

jani300

"Vajon gépészmérnök tanulót nem kellene inkább a gépgyárban a lakatosok között gyakorlatoztatni?"
Gépészmérnök képzésnek gondolom előfeltétele valami előképzettség . Ott elvileg van szakmai gyakorlat .
De már nem vagyok tisztában az iskolarendszer felépítésével .

J-Steel

A gépészmérnök képzésnek NEM előfeltétele a szakmai gyakorlat. Ha megvannak a pontok, akkor felveszik a gimnazistát is az egyetemre gépészmérnök képzésre.

w0hgtwf3w

Ez Fejér megye.
Attól azért vonatkoztassunk el, hogy egy gépészmérnök a lakatosok között mondjuk hegeszteni tanuljon, vagy éppen menetet fúrni. (ahogy írták vlsz. ezt már megtanulta)

Nálunk a gépészmérnökök a gyártás során előforduló problémák vagy problémát okozó technológiák javítására voltak hivatottak.
Ebbe nagyon sok minden beletartozott.

Ez egy alumínium profilokat sajtoló cég ami az alu tuskóból sajtolt profiltól a késztermékig gyártott mindent gyárt.

w0hgtwf3w

Ismerek olyan mérnököt aki nem tud hegeszteni, de feladatát kitűnően ellátja.

Aki a lakatosok főnöke annak viszont illik.

jani300

Szakmai alapokra gondoltam .
A helyesíráson kívül szerintem van még némi elvárás amivel már nem az egyetemnek kellene foglalkoznia .
De nem zavar engem az sem ha nem ismerik a szakrajzot .
Volt itt már olyan infó , hogy még a hagyományos szerszámgépeket sem tanítják .
Nem csodálkozom már semmin .

sastas

Nem tanitják. ÉS nem is előfeltétel. Gimnáziumból simán mehetsz mérnökire. Matekérettségid legyen jó, és legyen még egy természettudományos érettségid, ami vállalhatóra sikerül, de ez lehet mondjuk kémia vagy informatika is.

jani300

Akkor hogy a bánatba fog az a szerencsétlen megtervezni egy gépelemet ? Bedob egy verselemzést :( [#csodalk]
Ez olyan mindha egy írástudatlannak magyaráznád a helyesírást ...
Ezt itt fejetem be , nekem hál istennek van szakközépiskolai végzettségem , meg véleményem az oktatásról .

fy9k4amuy

Valóban nem előfeltétel a gépészmérnökhöz (mint ahogyan szinte bármelyik mérnöki képzéshez) semmiféle szakmai ismeret, de a képzés során van kötelező szakmai gyakorlat. Ez többé-kevésbé vagy valamilyen szerelés, vagy gépbeállítás, vagy autószerelés, hasonlók.

Sőt, van szabadon választható tantárgy hegesztés és forgácsolás is, több féléven keresztül ami itt Debrecenben a gépészek között a két legkelendőbb, leghamarabb betellő kurzus. Szóval igény van rá.

PSoft

Én, hülye villanyász meg...

Anno...reszelgettem a kalapácsot, kalapáltam a fasza "S" betűt, hajtogattam a csőbilincset.
Persze később kiderült, az "élet" igazolta...mindegyikre szükségem volt.

jani300

Ezek szerint aki elvégzett egy régi szakközépiskolai első osztályt , veri minden szakmai téren a gépészmérnök hallgatókat , Szépen vagyunk .
Na a tervezett avulás biztosan főtantárgy .
Kiakadtam , na .

jani300

Álmomból felébresztve kellett tudni a vas-szén állapotábrát ... :)
Hallod , ezért nem mehetünk mi nyugdíjba ... :)