Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Szabályokról, egy kis kitérő. Jó példa a rugós tokmánykulcs. Gyárilag adták a HBM esztergámhoz.
Amikor fordított pofára cserélek kész rémálom, mert folyon ki kell venni, hogy a kezemet forgassam. Ezért tegnapelőtt megelégeltem és leflexeltem róla a csövet és rugót. Mostmár bent marad a tokmányban és kénylemesebb forgatni.
A gépen egyébként van gyárilag tokmányvédő, ami gyátolja az indítást, ha nincs lecsukva. Más kérdés, hogy kiiktattam, amikor frekiváltót tettem rá.

HJózsi

Ezt azért nem javasolnám követendő példának ... még akkor sem, ha a hobbista műhelyét nem látogatják munkavédelmisek ... a rugótlanítás még hagyján ...

J-Steel

Így van, senki se csináljon ilyet! Énnekem sem szabad!

A tokmányvédő különösen jó, ha az ember nagy átmérőjű de keskeny öntöttvas tárcsát forgácsol, mert a felfelé repkedő szemcsék nekicsapódnak a tokmányvédőnek, így nem az ember arcában landol.

J-Steel

HJózsi, volna még CBN tárcsád eladó?

HJózsi

Pedig dehogynem! Itt egy jó példa a hobbisták számára, ha majd főtengelyt akarnak szabályozni, "védőszemüveg" is van a szakin ... [#nyes]

HJózsi

Igenn, van most megint mindegyikből : CBN

J-Steel

Egy P_CBN_180-ast szeretnék postán megkapni. Az a bajom, hogy a weboldalon lévő "kapcsolatfelvételt" a múltkor kitöltöttem, de nem kerestek meg árajánlattal.
 Pedig nagyon szeretném megvenni az emlíetett korongot.

HJózsi

Rövidesen pótolom ... ;)

J-Steel

De akkor most megjött?
Azért lettem elutasítva mert sok volt a munka, vagy mert nagyon bénán kérdeztem?

Vetesi75

A rugós tokmánykulcs akkor is átok tud lenni, mikor műszakban szériánál már 300-adjára kulcsolod a tokmányt. Volt olyan melóhelyem, ahol XY feljebbvaló ragaszkodott hozzá, erre a megoldás egy rugó nélküli, "nem publikus" másodpéldány lett. A rugósat meg kiakasztottuk a sebváltó karokra dísznek, hogy minél jobban szem előtt legyen...
Biztosra veszem, hogy aki ezt kitalálta, ill. ragaszkodik hozzá, az még soha sem verte le a könyökét a késtartó csavarjával, a dióból könnyedén kicsúszó tokmánykulcs miatt!

A nyáron megleptek minket egy új Tos tokmánnyal.
Tanulónak egyetemes esztergára feladat kiadva, megbeszélve, - hagyom érvényesülni, megyek én is a dolgomra. Kis időre rá arra járok, minden ok., közben nézem a kis asztalon árválkodó rugót is. Észrevette. Kérdezi: Vissza tegyem? Mondom: Szerintem felesleges. (Ha visszateszi, akkor a következő odakerülő dolgozó veszi le, ráadásul a benn felejtett tokmánykulcs sem engedi a védőburkolat lecsukását.)

HJózsi

El lettél utasítva ??? [#csodalk]
Ha Szurdokpüspöki a szállítási cím akkor megérkezett Dec 31-én 16:39-kor csak nem lett feldolgozva ... Nagyobb szerszámgépes cégek nem dolgoztak a két ünnep között ...[#vigyor3]

xgn8p4wk5

Nem én vettem meg [#vigyor3] nekem már régóta megvan ez a tokmány. A spirálmeneten meg szemmel látható sérülés nincs.

Vetesi75

Nem is a menet szokott számottevően kopni, hanem a spiráltárcsát központosító dolgok.

J-Steel

Volt egy trapézmenetes tengelyem, aminek a szára (ahova a motort csatlakoztatom) ütött, illetve a felületen benyomódások voltak.
 Leesztergáltam 8-ről 6 mm-re, és tettem rá egy hüvelyt, hogy az átmérő maradjon a régi. A hüvelyt Loctite 648-cal ragasztottam fel.
 Elmondom, hogy hogyan csináltam a hüvelyt, mert lehet nem voltak helyesek a lépések, érdekelne mások véleménye.
 Tehát amire szükségem volt egy D8x40mm-es hüvely amelyben 6-os furat van, hogy a leesztergált trapézvégre felrakjam.

- Levágtam egy d=15mm anyagból 40+30mm-es darabot. Ez volt kéznél
- Befogtam a tokmányba a 30mm-es részen
- leoldalaztam és 2mm-es központfúróval befúrtam.
- félcsúccsal megtámasztottam, és leátmérőztem 8mm-re
- Ezután befúrtam 5mm-es csigafúróval
- 5,8-assal felbővítettem
- 6mm-es H8-as dörzsárral csúcsra feltámasztva igazítottam.
- Ezután leszúrtam flexxel (mert a gépem erre nem való)

Valahol azt olvastam, hogy a fúrás és dörzsárazás után nem lesz koncentrikus a külsö átmérő és a belső furat. Ki hogyan csinálta volna a hüvelyt?

6rk75uezn

Szerintem ha jól csinál mindent az ember akkor a furat futni fog a külső átmérővel,ha valami miatt nem akkor valami hibát követsz el.
Én lehet hogy a kölső átmérőt utóljára szedtem volna le,puhapofával megfogva finoman az orsót.