Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ezek a féle gépek errefele nem lehete gyakoriak gondolom, egy ilyen is tetszene nekem pl.

ra8nsmk6w

Nem hinném, hogy itthon ez forgalomba hozható!

B.Zoltán

A belinkelt videóval kapcsolatban egy kis hozzáfűzni való.
Én nem fogok áttérni erre a kés típusra, mint érdekességet linkeltem be.

Egyik az, amit írtok is, hogy drága a befogatórész, bizonytalan, stb. Nekem jól működik a hagyományos kés típus, és meg vagyok vele elégedve, és nem is szeretném félrerakni a késeimet.
A kis Universal 3-on van olyan (hagyományos) késem, ami acélba 6 mm-es, alumíniumba 11 mm-es fogást is még rezgésmentesen tudok csinálni. Természetesen ezeket csak próbaként néztem meg, ilyen nagy fogásokkal nem dolgozok.

Nekem tökéletesen megfelel az elterjedt kés megoldás, én is ezt tartom elsődlegesen használhatónak, és nincs szándékom, még kipróbálási szinten sem áttérni erre a csodakés megoldásra, attól függetlenül, hogy úgy néz ki, működik a dolog.

Boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

J-Steel

HJózsi lenne egy kérdésem:

Nincs véletlenül bővebb információd, hogy a HBM 250 Profi esztergának milyen főorsója van, hogyan kell karbantartani?

Másik kérdésem, hogy vettem egy Sanou 4 pofás függetlenül állítható tokmányt (125mm) hozzá. Amikor összehasonlítottam a 3 pofással, láttam, hogy ez négy csavaros, nem illik a hárompofás felfogó tárcsájához.
 Vajon fúrjam ki körasztalon a négy nyukat a régi felfogón? Vagy van jobb megoldás?

Azért téged kérdezlek, mert ahogy látom a céged forgalmazza a termékeket.

Csuhás

Egyetlen jó megoldás, hogy az új tokmánynak készítesz új hozzáillő felfogótárcsát. Azért van a tokmánytárcsa, hogy azokat egy egy tokmányra állandóra felszereljük, majd azokat a tárcsával együtt cseréljük, gyorsan és pontosan.

HJózsi

Szervusz J-Steel!
Mit szeretnél tudni a főorsóról? A csapágyazása élettartam kenésű  mély-hornyú golyós (ebben a kategóriában ez az általános), de hogy hogy a karbantartása felvetődik ilyen kevés használat után?
Ami előfordulhat, a főorsó csapágy előfeszítésének állítása, ha szükséges, de eddigi hozzászólásaid alapján ha ez felvetődik inkább hívjál hozzá szakembert!

A tokmány felszerelésére a megoldást Csuhás már leírta : tokmánytárcsát kell készíteni a felfogatáshoz, amit egyfelől illesztesz a főorsó végére, majd a tokmányhoz szükséges vállat felfogatva a helyén esztergálod meg. Esetedben ezt is jobb lenne, ha gyakorlott esztergályos készítené el ...
Amúgy többféle nyers és félkész tokmánytárcsa is kapható, hobbisták meg még aluminium lapból is készítenek ilyet, egész estét betöltő youtube videót találhatsz a témában ... [#wave]

g89ketty

Én egy vasfűrésszel, reszelővel és asztali fúrógéppel készítettem egy tangenciális befogót 6x6-os HSS-hez a cerkahegyezőre. A késtartóval teszem a pantográf köszörűre néhány húzásra, megigazítom a csócsrádiuszt és mehet munkába. [#pias]

jani300

Szakközépiskola ,első osztály , műhelygyakorlat !
Kb ezen a szinten már megoldható ! Volt anno :)
Természetesen nem a Te munkádat kívánom alábecsülni .
Csak ezek szerint itt többen még betétkéses fúrórudat sem készítettek ...
Ott kezdődik egy műszaki végzettség , hogy megtanul az ember a kéziszerszámokkal bánni .
Akinek nem ige ne vegye magára !
Mondjuk vénember vagyok ,fene tudja most hogyan megy .

g89ketty

Egyetértünk! Még annyi kiegészítés, hogy kellett esztergálnom egy kis sárgaréz dornit, amibe besűlyesztettem egy 6x6-os HSS-t. Azzal vágtam, véstem ? ki a kés előfúrt helyét. A kés hátul keresztben kapott egy bringapedál ékhez hasonló csavart a rögzitéshez.[#integet2]

B.Zoltán

Mégis csak kipróbálom én is.

xkjjc44ka

Sziasztok!
Szeretném kérni a véleményeteket az általam kiválasztott két kis esztergáról.

http://szerszampiac.hu/szerszamgep/eszterga-marogep_es_tartozekai/hyundai_hyd_500c_esztergagep_550w/kepek

http://www.dolphincadcam.hu/HBM_Eszterga.php

Ezen az oldalon a "HBM 250 X 400 Profi Eszterga
Cikkszám : 3797 - Rendelhető -
Ára : 320.900,-Ft nettó 407.543,-Ft bruttó helyett
MOST : 294.400,-Ft nettó 373.888,-Ft bruttó" néztem ki.
Mint háztartási gépszerelő,csak kisebb munkákra kellene (egyelőre) Előre is tisztelettel köszönöm

Robika37

Üdv !

A HBM gépek jobbnak tűnnek ,de áldott rá kicsit többet mert a "norton" kivitel mindenképpen használhatóbbnak tűnik.
Legalább 500 csúcstávolságot javaslok mert ha egy tengely végét kell megmunkálni ne adj isten bele akarsz fúrni, a munkadarab és a fúrószár hossza.... nagyon gyorsan elfogy a gép hossza...

Robi

xkjjc44ka

Köszönöm!
Átgondolom!

v4bd0e98v

Üdv !
Ha ennyit szánsz rá, én inkább egy E1N - t vennék. Nagyobb méret, nagyobb lehetőségek. Én universal 3-mal kezdem apró dolgokkal, most már olyan gépen gondolkodom amire fékdob is felfogható.

Üdv Jager

xkjjc44ka

Köszi!
Volt E1N de sajnos el kellett adni :( szerettem. Viszont jó állapotút nehéz kifogni, és nincs 380V .