Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ezeket a dolgokat egy kis rajz segítségével alá is lehet támasztani, hogy miért is jó vagy sem, ahogy el is mondtad szóban.

svager

Nem tudom de az én ceruzahegyező(HBM 250*400)gépemen nem a kés hanem a főorsó beremegése szab határt a fogásvételnél.

Ha csúccsal megtámasztom mint a videón egy jó 16-os Hss késsel még 4mm-nél sem remeg be,viszont csúcs nélkül sokszor 2mm sem lehet venni.

jani300

Normál késtartóba ,röviden befogott késnél , komoly kétségem vannak az iránt amit írsz.
Eleve cserebetétes késtartó , abból még oldalra kilóg a betétkéses valami . És a kés szán talp is már gyenge . Nem a kés merevségét vitatom ,hanem az egész szerelt toronyét .
Na ,egyáltalán nem biztos hogy bármi keveset is értenék hozzá , csak gondolkodtam picit a dolgon .

J-Steel

Én azt gondolom erről a befogási módszerről, hogy nem elég a csavart meghúzni ahhoz, hogy a betétkést ott tartsa.
 Szerintem valamilyen loctite ragasztót kell használni, hogy nagyobb legyen a tapadás.

Ha elkopik a kés akkor kijjebb kell tolni. Ekkor forrasztólámpával felmelegíti az ember(oldja a ragasztást), és kiveszi a kést. Megélezi, újra bekeni és visrosszakja.

vadember

Ne haragudj, de ez a hozzászólás kicsalta a könnyet a szememből. [#nyes]
Jobb lesz, ha még egyszer átgondolod amit írtál.
Volt úgy, hogy a késcserénél csak kézzel húztam meg a csavart. Elfelejtettem a kulccsal meghúzni. Simán esztergáltam vele és csak egy-két perc után láttam , hogy kezd a kés kimozdulni a helyéről.

J-Steel

Nem értem. Te a lent linkelt videoban bemutatott kést használod?

vadember

Na ne már! Valóban azt hiszed, hogy ragasztgatja a késtartóba a kést?[#csodalk]

B.Zoltán

Hát itt nagyon ömlik az a forgács.

J-Steel

Rajzoltam egy skiccet.

A forgácsolóerő F irányból jön. A tartó alatta van.
 Ahhoz hogy a két csavarral megfogjam a betétkést egy hüvelyben úgy, hogy az a forgácsolóerő miatt (ami ütés is lehet) ne mozduljon el lefelé, kicsit problémás. Ahhoz vagy nagy tapadás kell (ragasztó) vagy nagy felület.

Gondolom nem kell kitérnem rá, mekkora hibát okoz egy becsúszott betétkés.

J-Steel

Ráadásul a boltban kapható gyorsacél késnek valók gyárilag köszörültek, a felületi érdesség csekély. Annál jobban csúszik.
 Ha beszivárog egy kis olaj, még jobban csökken a tapadás.

jani300

Ennyi erővel nyugodtan beragaszthatsz szinte mindet .
Mutatok nemsokára akkor egy hagyományos késtartó rögzítést ,az atombiztos !

J-Steel

A B.Zoltan által linkelt videoban 9:00-nél látszik, hogy a HSS kést nem érdesíti.
 A video indító képeket elnézve a felfogási felület sem valami nagy.

A szokványos késeknél nincs lecsúszás veszély, mert ott a kés anyaga az élt a helyén tartja. Rezonálhat ugyan, de az él pozíciója nem változik.

Én csak azt vonom kétségbe, hogy egy csavarral ennél különleges felépítésű késnél a HSS betétkést a helyén lehet tartani. Egy bizonyos fogásvétel és fordulatszám felett szerintem el kell hogy mozduljon.

J-Steel

Ha lenne valami felület amire felütközik a betétkés, amikor a hüvelybe betolja, akkor működhetne. De akkor meg az lenne a gond, hogy utánélezéskor már rövidebb lenne.

7cim5mm0

Urak!
Jót szórakozok, a kialakult vitán, de sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy újra feltalálták a betétkéses késszárat,(leánykori nevén a hasábos kést) aminek a gazdaságos élezhetőségen, meg a profiltartáson kívül az égadta világon más előnye nincs. :)
Automatára való, vagy profilozáshoz, aki nem hiszi, kezdjen el vele dolgozni, és rájön, hogy miért...

ywathzay

Elmélkedhettek róla az jó, csak nem vezet sehová, amolyan vak vezet világtalant.
A rögzítéshez elég akár egy csavar is, megfogja ragasztó nélkül.
Ha tetszik nektek ha nem, ez így ebben a formában amatőr megoldás. Ehelyett simán megteszi egy hasonló módon köszörült betét, vagy forr. lapkás kés is, és ugyanilyen folyó forgácsot fogsz előállítani vele, ami ugyanígy kerülendő (olvassatok utána). Ha ebbe beletesz egy forgácstörővel köszörült betétet akkor oda az egyszerűsége, amivel tulajdonképpen el tudja adni, mert így mindenki elhiheti magáról, hogy milyen ügyes. Ha egy ilyen kést köszörültünk volna szakmunkásvizsgára, úgy megbukunk mint a huzat. Szóval ennyit erről.