Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Motoros

[#integet2][#eljen]

Motoros

Szerintem én ezt nem tudtam jól előadni.
---Vannak az órások, ők is esztegálnak, de ide nem jött még egy sem, mert más világ.

----Vannak a hétvégi passziózók, hobbisták, asztali kisgépesek akik sosem fognak termelni, pénzt keresni csak szeretnének valami ősi ösztöntől hajtva kerekíteni egy vasdarabot vagy rezet, esetleg szeretnék a már meglévő barkács áruházi gépüket megforgatni és hasonszőrűekkel diskurálni. megismerni kis asztali gépes trükköket, lehetőségeket.
Szeretnének sikerélményt szerezni e téren ...na ezeknek lenne a másik topik.

---És persze van ez a topik ami már kialakult ilyennek.

HJózsi

A "Segítség béna vagyok " topik analógiájára gondoltam ... A gépben van a hiba tipikus ...

PSoft

Dehogy nincs!...
Én, pld. az ölemben vittem haza!:)

Külsőleg, elég "viseletes" állapotban van.(lásd képek)
Tervezem a felújítását/restaurálását.
Amúgy, gyönyörű kis gépecske.:)
Vissza akarom állítani az eredeti/gyári állapotot.(lesz vele munka)

Ezt a gépecskét, hova sorolnátok?
Szóval...hol kérdezhetek, ha elindul a projekt?:)
[#wave]

HJózsi

Műkincs kategória!  :D[#wave]

Vetesi75

Pont azért kellene egyben hagyni...
Egy akármilyen (értsd nagy vagy mini) szerszámgép felhasználásának (terhelhetőség, stb.) megítélése ugyan azon alapelvek szerint történik. Minden ugyanaz, csak a számok nagyságában adódik különbség. A szerszámválasztásnál ugyan ez a szitu. Az alapokat kellene megtanítani, megértetni , hogy mi miért történik és az "alkalmi vaskerekítők"* is sokkal több sikerélménnyel lennének gazdagabbak.
*És ezt van aki HBM200-on, van aki E400-on műveli.

fy9k4amuy

Ha már mindenki ötletelget, hozzáteszem én is az enyém:
Alapvetően jónak tartom a szétválogatást abból a szempontból, hogy talán az eszterga az a szerszám, amit a legtöbb műszaki bütykölő, fargicsáló ismer, és hasznosnak tartana. Ki kicsi, ki nagyobb masinán, ez látszik is a topik pörgésén.

De a szétválogatás nem méretben, hanem témában lenne jobb.
Lehetne eszterga felújítás, karbantartás, képgaléria téma, ahová a hardveres dolgok mennének, fogaskerekelés, hántolás, lógások kiküszöbölése, csapágyazás, stb.
Külön lenne célszerű esztergálás szerszámai és felhasználásuk, ez a késes, speeds and feeds téma.
Aztán lehetne külön "milyen gépem van/ általános kérdések", ami most is van, hogy gyakran megjelennek egyszeri hozzászólók, kérdeznek aztán eltűnnek.

Vagy minimum a szerelés és szerszámhasználat téma külön, mert az eléggé elhatárolt a többi dologtól.

Motoros

[#fejvakaras][#fejvakaras]
Nem egyszerű eset. de ha egyedül fel tudod tenni az asztalra akkor ez oda tartozik, pedig lehet, hogy ez nem hobbi célra készült.
Lenne még egy ismérv, az "aranyos" és ez annak is megfelel.
És ez hova való?

Motoros

Egyébként ennek a későbbi tesója az Emco Compact5 meg nálam van.[#schmoll2]

Szalai György

A mostani előtt nekem is volt egy hasonlóan kicsi.
Egy dolgot tudtam megoldani vele, hogy eladtam. [#vigyor2]

sanyi84

Számolj, no comment. Az én gépem 1200 as fordulatot tudna ha jó lenne :( , majd meggyógyulnak a fogaskerekek .Hűn szeretett wnmg lapkám ami első blikkre kézbe került. Ja hogy nem tud valaki számolni, bocsánat akkor előbb kérdezzen, másodikra is. Aztán a sikerélmény ha még is elmarad akkor kell keresni a problémát.

PSoft

Eladniii?

Egy hónap éhezés után se válnék meg tőle!:)
Jobb sorsra érdemes kis gép ez!
Terveim szerint, a felújítás utolsó mozzanataként készül majd Neki valami szép, íves, lézervágott plexi "vitrin".
Míves, sárgaréz zsanérokkal, kis, zár szerű kallantyúkkal...
Talán még...villanydrót se megy a "búra" alá.[#vigyor2]

Szalai György

Ja. Tisztelni én is tisztelem. Csak esztergálni. . . Azt ne kelljen rajta.
Az enyém sem ment a MÉH-be. De vitrinbe sem. Úgy tudom CNC forgató lett belőle.

s7manbs8

Venne ilyet a fene:

happisusu

Ez jóóó mire kész a 3D nyomtató megvan az első projekt, új műanyag fogaskereke nyomtatása az esztergához [#eplus2]