Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Írjuk ki a fejlécbe, hogy kimondottan gyorsacél késekkel foglalkozunk a topicban!

Motoros

jo jó bocs bocs, de a Józsi  odaírta hogy kisgép, és a Csuhás meg linkelte a kis asztalit amihez talán a láb még a kecske alól lett kivéve.[#integet2] [#nezze][#hehe]

Motoros

Erről van itt nagybaszó:

Motoros

Nem kellene kiirni, van akinek az a jó, de aki sóher és nem akarja szétrázatni az asztali kis gépét annak más jó.

fy9k4amuy

Nem a lapkák védelmében, ugyanakkor azt is említsd meg, hogy pont az egyre fiatalabb kezdők azok, akik hajlamosak az internet világában "elcsábulni" a kínából kapható, nem szuper de szinte mindig legalább használható lapkákkal, késekkel, szerszámokkal, mind ez fillérekért. Aztán vagy boldogan használja, vagy így zenél a gép, de akkor is megveszi, ha itt egy szót nem szólsz róla, mert szép, színes, olcsó és profinak néz ki. Már inkább a gyorsacél a kuriózum, amit promótálva rá lehet venni a kezdőket, hogy használják; nem a lapka a különlegesség, mint a mosatani tapasztalt generációnak. Nem véletlenül árulják rosszért-hugyért a hagyatékból megmaradt forrasztott késeket, mégse nagyon kell senkinek.
Szerintem nem kell félni az ilyen vitától, mert aki akar,  magától rátalál kezdőként, szinte gyorsabban mint Te, hidd el.

svejk

Nem-nem tényleg én bocsi, nem az elejétől olvastam.

Aztán szó mindig elterelődik...

Motoros

Én nem félek a vitától, sőt... Aki akar vegyen kéknyelűt meg kínai fadobozos 10 darabost tízezerért a kis gépéhez, nekm nyóc. A póc sokmindent kibír.
Létezik jó lapkás a kis gépekhez is,már mondta más is, de az nem két fillér. Aztán ha lyukat kell esztegálni akkor mi is van.
A hobbista legyen okosabb ötletesebb mint a profi és oldja meg a feladatot töredékáron.

7cim5mm0

"Senki nem mondja, hogy komoly gépre nem jó a lapkás."
Te nem is mondtad, ez igaz.

Számomra azért félreérthető volt a hagyományos gép, meg a másfél millás csapágyazású CNC összehasonlítása.
Ebben a kategóriában a hagyományos gép lehet egy karusszel is, de a sokmilliós csapágyazású CNC gép sem egy asztali barkács kategória.
Na mindegy, mindenki azt használ amit akar.
Én meg maradok azon az állásponton, hogy az azonos technológiai adatokat tudja a gép is, meg a szerszám is, akkor tökmindegy, hogy milyen anyagú szerszámot használok, a munkadarab el fog készülni, meg a gép se megy tönkre, csak a termelékenység lesz a különbség.

Motoros

Van ez így KOLA is benézett tegnap, de szerintem csak átfutotta aztán írt valamit valami széles késről.
De minek ez a nagy rohanás ?
(én vettem fel anno)

nonopapa

Pál mondott egy jó nagy sületlenséget,Ti meg ráugortok.
Aki tud esztergálni,az úgyis tudja,hogy adott technológiához milyen kés kell...

7cim5mm0

A gépek becsülete:
"3-400 körül"
Na látod, itt a baj, ez még a nyers öntvény árát sem éri el, és ezért a pénzért mindenki lehetőleg M-zárolt gépet akar.
Egy agyonütött gépet simán fel lehet újítani, csak a beleölt miunkát nem akarja senki megfizetni.
Ellenben egy új kínai hitvány gépért, ami remeg mint a kocsonya, simán kifizetnek 3-4 millliót. (Én E-400, SV18 méretű gépről beszélek, de a kis piszkoknál is ugyanez a helyzet.)
Pedig egy rendbe tett hagyományos géppel - típustól függően - reggelire meg lehet enni ezeket a kínai vackokat.
Szóval nem értem az embereket...

7cim5mm0

Igazad van, hagyjuk is a témát!

sanyi84

Reális ára nem annyi egy agyonvertnek. Jóval kevesebb.
Egy jó az kb 1-1.5 millió körül van reálisan. De ezért jár a full felújítás, a gépkönyvbe lévő tesztet tudja, talán még egy méhtelep felé menőt is rá kell tenni a felújító cégnek. Minden esetre nem éri meg otthon nehezen vagy egyáltalán nem javítható gépet venni. Csak reménykedek jó a szegnyereg az enyémen. Én most annál kidobtam a sokat számlált fogaskerekeket. Kap szép újragyártatottat. Ritka gépem van, sajnos egyedileg kell legyártatnom hozzá mimdent.  

A kínai gépek nem lennének rosszak de sajnos x időre tervezik, szerintem tévedsz árban, 5-6 az a 3-4 millió.

fy9k4amuy

Csak arra próbáltam utalni, hogy manapság rögtön az az első kérdése az eladónak, ha esztergakéseket, szerszámokat árulsz ömlesztve, vagy hasonló, hogy lapkás késed van-e [#lookaround]
Én egyébként Ezt olvastam pár hónapja, szerintem elég jó fél-profin leírja, hogysmint célszerű apró kézi esztergán lapkákat használni.

Más:
Magassági szánnal való munkáról, szánról, nincs valakinek képe, esetleg emléke? Szeretnék apróbb mart alkatrészeket készíteni majd ilyennel, a szán meg is van már, csak nem sikerült kifundálom még, hogyan kellene erre satut rögzítenem. Ezért érdekelne esetleg eredeti kép vagy tanács, hogy működött ez a folyamat "gyárilag", mekkora, milyen satu volt felszerkesztve rá, honnan lehetne szerezni, satöbbi. Egy e3n magassági szánról van szó, jól illik az e2n-re. Az "asztal" mérete 90x180mm.

7cim5mm0

A MÉH telepi ár az valóban jóval kevesebb, de én a nyers öntés áráról beszéltem.
Lehet gyártani, ha a kínálat nem jó...:) Nyilván nem fog neki senki,csak ezt érdemes végiggondolni.

A kínai gépnek látod még ezek szerint alul is becsültem az árát.Ugyanakkor 1-1,5 milliót gondolnál egy teljesen felújított ipari használatra ténylegesen alkalmas gépért, ami a teljes felújítás után valószínűleg nem 5 évet fog üzemelni.
Na ez az amit nem értek.

A házi felújítás az megint egy másik dolog, egyetértek veled ebben.

Még mielőtt valaki belém kötne, szólok, hogy itt már nem a barkács kategóriáról beszélgetünk.