Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Nagyon jó, kényelmes, szerintem sokkal jobb mint bármi más. De valóban kevésbé merev mint egy négykéses, vagy mint a szánra leszorított egyetlen kés. Ha egész nap leszurkálsz, vagy széles alakkéssel sorozatmelót végzel, és nagyon aprítanál akkor tedd fel a régit. Viszont ha pár darabos szériákon sokféle késsel dolgozol akkor hatalmas segítség az olasz késtartó. Hobby használatnál azért az utóbbi a gyakoribb.

ekpyb096i

Csak a minta megy félre, mert a terpesztés növelésével mindkét görgő kezdőpontja is változik, így marad meg az egymáshoz képesti 90° (az említett görgők esetében).

Egyébként a legolcsóbb készülék nem vészes, ezt le is méreteztem és indexre feldobtam a feltöltött 3D modell linkjét, így ha van lehetőség akkor el is lehet készíteni azt. [#vigyor4]

svejk

Elöljáróban én nem értek az esztergáláshoz, csak néha látok ezt azt.

A videón levő lapka a forgácsból ítélve szerintem egy egyszerű beszúró lapka.

Amiket én látok leszúrólapkákat azok a forgácsot oldalról kissé felpenderítik így nem tud véletlen sem beszorulni.
No és igen a fordulat.
Megfelelő fordulatnál az általam említett lapka "órarugó" forgácsot termel.

Holnap megnézem a pontos típusát a lapkának, de Ti biztos ismeritek miről beszélek.
A pengében a lapka csak rugalmasan van behelyezve,  kis körmös kulccsal lehet nyitni.
Aztán a késszárban ez a penge ki-be tolható a megfelelő hosszúságra.
Hagyományos TOS SV18RA-n a 100-as anyag leszúrása szerintem fél perc sincs és nem rezonál egyáltalán.

KoLa

Ezt a mankót én kb 20 éve alkalmazom...

Nem az egészségügyire gondolok, bár a bal térd ízületi kopása esztergályos betegség, ha, rá akarsz nézni a késtartó fölött az anyagra,vagy csak ott akarsz lenni... a bal lábon való egyensúlyozás jöhet szóba! ez halmozottan veszélyes a szakikra!

...hanem: a kés alulról való megtámasztása a keresztszánra.
A videón látható amcsi jól gondolkozott csak, ezzel a kifordítoott kéziszánnal nem juthatott más az eszébe mint hogy készít egy ilyen platnit az ágyazatra, pedig a legjobb módszer ha hosszirányban áll a kéziszán és hátratekerve a szerszám a keresztszán fölé kerül, itt már egyszerű alátámasztani a szerszámot az él alatt.
Próbáljátok ki nagyon jó!
Én annó 20szon éve amikor revolesztergákat állítgattam, alkalmaztam ezt a módszert.
 A legnagyobb eredménye sorozatgyártásban az volt hogy, patronba fogott 8-as köracélt 60 mm-re kiütköztetve,támasztás nélkül, patron tőben 27mm széles késsel beszúrást állítottam be, átmérő 5mm-re.
Automata acél volt,de akkor is!

r5y7cufaj

Sziasztok!
A köv kérdésem: az E1N esztergámat szeretném cnc-síteni. A gyári motorját le akarom cserélni, fordulatszámot is szeretnék majd programból állítani. Van nekem itthon egy dc motorom encoderrel (a képen látható), elég lenne ez a főorsó hajtásához? Milyen elektronikával kell ezt szabályozni?
Köszi!

guliver83

Ha esztergályozni szeretnél rajta akkor nem biztos [#nevetes1]

ra8nsmk6w

Jó lenne az csak a háromszoros teljesitményel, de inkább több. Nagyobb táp. tehát összeségében egy drágább rendszer lesz. Ez a viszonylagos kényelem ára.

jani300

[#t133p41124#]
Most megnéztem az ominózus videót .
Nem akarok beleszólni ,de szemmel láthatóan hatásosnak tűnik .
Ami nekem feltűnik hogy esetleg nem nagy arra a gépre az a gyorsváltós késtartó ?

Csuhás

Nem látom aránytalannak azt a késtartót. Talán csak azért látszik annak, mert amcsi szokás szerint elforgatott késszánra van szerelve.

jani300

Teljesen le kell engednie a betétet .
Nagyon kinyúlik a betét a késszán elé . Maga a késszán talpa is elég gyengusz valami .
A lapkás késszár is eleve olyan mindha le lenne marva a talpából , az is nagyobb gépre való .
A csúcsmagasság miatt nem tudja befogni , lemunkálás nélkül .
Ezek miatt gondolom hogy nagy a gépre ,azért kell trükköznie .
A két görgőt is hiányolom akkor már a támasz aljából :)
Ügyes dolgai vannak egyébként , nem fikázni akarom .

6rk75uezn

Sokkal eredményesebben tudna leszúrni azzal amit előtte mutat rapid leszúrót betétbe fogva (én annak látom) csak iszonyat ki van fogva az a kés ahhoz az átmérőlyű anyaghot és marha nagy a hátszöge.

r5y7cufaj

Abból indultam ki, hogy a munkahelyen fele ekkora motor hajtja a hosszesztergát, 3m-es 10-es anyagot simán elviszi, akkor a max 30as aterőjű max200mm-est ez miert ne vinné el?

jani300

De már ezt is leírta részben , más , nem olvastam rendesen vissza ...

HJózsi

Még 2009-ből, Taegutech TT8020-as lapkával szintén spirálrugó forgács jött le az első leszúrásnál, még meg is van valahol... kis fordulatszámon, emulzióval

KoLa

Számold csak meg hány ponton tud ez a leszúrás elhajlás miatt rákapni!

Felemeli a föorsót 1, azután kezd a kés lehajlani a penge befogóban 2, a késtartó betétben 3, a késtartó a kéziszánon 4, a kéziszán 5, a kerestszán 6, hosszszán 7.

Ha fel emelte a főorsót, azután stabil mert, nem tudja tovább emelni, a többi 6-ból négyet kivédhetsz egy kis állítható alátámasztással!
Ki kell próbálni! ha kicsi a gép, nagyon stabillá válik a leszúrás!Persze annyival magasabbra kell állítani a leszúrókést mint amennyit majd enged a főorsó!
Az éles rapid kés csökkenti ezeket az erőket, tehát később áll fel az egyensúly és változhat, az átmérőtől függően leszúrás közben.
Nekem ez a tapasztalatom.