Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Ez a videó mutatja hogy más sem boldogul a szerkezettel: Egy vágó görgővel mángorol a jóember a videón. Más más videóban is láttam ezt a butaságot.

Csuhás

Itt egy másik ötlet, szerintem ez még használható is:

Csuhás

Itt látszik a megfelelő használat:

Motoros

Szériánál jó, meg ott ahol van hátul T nút, de az kis asztali gépeknél ritka.
 Elkészítése macerás, nem is tudom hogyan élezi meg, meg újra, és hogyan köszörüli alá. Márpedig, ha egy ilyen lapkás beremeg, és kiverődik akkor vakaródzhat.[#fejvakaras] Lassan fel kell találni megint a leszúrókést.[#nevetes1]

Csuhás

Elkészítés: kitöredezett fűrésztárcsából mentett meg egy ép fogat :- ) Élezés után egy kicsit magasabbra kell fogni a tartójában.

Egyébként azon a gépen tényleg segíthet az alátámasztás, magas karcsú szánszerkezet kilógó késbefogás, így tényleg lehet zenélni. Ezzel szemben egy magyar gép gyárilag zömök szán elrendezése, négykéses késtartóval azért alkalmasabb ilyen feladatokra.

HJózsi

Valóban! A görgője is fordítva áll ...  a végeredményen látszik a mángorlás ...

HJózsi

[#nyes] neki segített a csúszó mankó... de hogy mekkorát billent az első leszúrásnál a kés! Ahhoz képest a második mennyország[#vigyor3]!

nonopapa

Sziasztok.
Megértem ezeket a 'hobbistákat'.....De ezt lehetne normálisan csinálni még kis gépen is,kevesebb idő-pénz-fáradtság ráfordításával.
Az a baj tele van  a net ilyen ütődöttekkel,bocs erre nem tudok mást mondani.

000000000

Csak ez meg a főorsó csapágyat cseszi szét totálisan !
Nagy ötlet akárki csinálta ! [#hehe]
Ezek a betétes leszúrókések NEM hagyományos csúszócsapágyas esztergákra valóak !
A cnc gépek csapágyai sokkal jobban viselik ezeket a terhelések.
Ez el lehet fogadni vagy szét lehet barmolni a gépet.

ywathzay

Na és ezt mondd el a magyar "hobbystának" is, akinek egyből betörik a feje, ha csak megemlíted mekkora marhaságokat nézeget.

HJózsi

Ilyen is létezik gyáriban, ez Crush type ( mángorló típusú )
Hardinge  és jóval olcsóbb ...

Csuhás

Nem nagyon tudtam lefotózni de talán látszik valami:

Motoros

Nézd csak meg jobban azt a gépet, nem volt olyan rossz az, talán háború előtti Slézinger, vagy hasonló.
De amikor rátette azt a magas olasz késtartót a levegőbe lógó késbefogó betéttel, abba bele a lapkást, na akkor vége lett neki, mehetett alá a mankó. Aztán még tetézi a viszonylag széles lapkással aminek az ékszöge sem igazán ideális. Jó hogy nem betonozott alá.
Ha megtartja az eredeti késtartót akkor a kéziszán testen fekszik a kés, alig pár mm-re a szorítócsavartól. Na mindegy is.[#confused]

Csuhás

Motoros

Ez az, a múltkor linkelted már, emlékeztem.[#wave]
Ami a rajzon van késbefogó még az is jobb, bár  nem az igazi, hanem az a papucsos leszorítós, egykéses a nyerő szerintem.