Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Peppe51

MESTERFOGÁST KÉRDEZEK:
központos csövecskéket
D=10mm, d=3, 4, 5mm, hossz=25 mm
hogyan lehet esztergálni. Pontosság 50 um.

Motoros

Nem írtad mibe? és hány darab? mik a lehetőségek?
Ha sok kell akkor hosszautomatán, a munkadarab is meg a szerszám is forog. Feltétel a tűrt átmérőjű munkadarab és a spéci köszörült fúró.
Szakirodalomba utánanézni, de a yutubon is téma.

Csuhás

Néhány darabnál nagyobb átmérőjű anyagot kifúrni, dörzsárazni, majd két csúcs között, vagy esztergatüskén csúccsal támasztva a furathoz esztergálni a külső méretet.

Peppe51

Köszönöm a gyors választ. Pontosítok:
Köszörűgépem fején (pantogrinder) 10mm-es átm. befogás van.
Ezt a befogást szeretném kiterjeszteni 3,4,5,6,7,8,9 mm-re Ehhez belevaló patronokat esztergálnék (25mm hosszúakat.
A csövecskék külső pontossága nem probléma, de a fúrás központossága bizonytalan. Erre keresek mesterfogást.
(központfúróm van, de pontos élű fúrószáraim nincsenek)
Üdv.: Péter

Peppe51

Köszönöm, ezt a megoldást választom, ha nincs jobb. A tapasztalat szerint, ha 25mm hosszú, 10mm átmérőjű hengert kétfelől központozok, kisebbel fúrok, majd véglegesre átfúrom, akkor a kapott falvastagság radiális eltérése mekkora (központossága)?
Üdv.: Péter

ebalint

[#eljen][#eljen][#eljen]

Motoros

Még esetleg huzalszikrán is el lehet készíttetni akár edzett anyagból. 6 / 3.175 mm szűkítőt gyártattam így, egy fogásból vágják és a hasítást is ráteszik.Pl ITT
De esztergán is megy egy fogásból a 6 mm feletti méret. Sőt...

vjanos

Teljesen más megoldás: ER16 C10 patronos befogó
A tizes szárát csak befogod a mostaniba, és mehet bele a tetszőleges patron.

Csuhás

Ha jó a géped, tokmányod, vagy patront használsz akkor pár század. Ha nem homogén az anyag akkor esetleg egy tized is lehet a hiba.

Motoros

Most nézem, hogy mi ez a "pantogrinder ". Ide szerintem megteszi az automata réz is, sokkal fontosabb a futáspontosság mint az élettartam.
De  a réz is kibír nagyon sok köszörülést...próbáltam.
A colos adaptereket rézből készítettem.
Akkor viszont esztergán akár a 3 mm-es belsejűt is elkészítheted egy felfogásból a furat kiesztergálásával.
De persze ha van dörzsárad akkor fúrd elő 2.6 mm-re, --nem baj ha félremegy picit--utána késsel vedd ki 2.9 mm-re és a maradékra ott a 3-as dörzsár.
Utána pedig a külseje mehet. (persze nem kifogni egyszer sem)
Én teszek rá egy gallért is ütközésre.
A hasítás sem egyszerű, legjobb marógépen 0.5 széles tárcsával, de ha nem szépségversenyre megy akkor kézi fűrésszel is lehet, vékony lappal, de még a lomfűrész is szóba jöhet. Ha nagyon ügyes vagy akkor ugyanez csak automata acél, vagy ...de azt hagyjuk.
Ja a kiindulás anyaga 12 mm átmérő, és ha nincsen pici furatkésed akkor jó a 2 mm-es hosszú kétélű maró megdöntve pár fokot, szemre hogy csak a hegye vigyen.
Ezek szára 3.25 mm, ehhez készíts befogót tokmányból visszafúrt vasdarabba.
Van még olyan mód is, hogy a furatot 2.9 mm-el fúrod elő,
de fúrás előtt "esztergálsz egy legalább 5 mm hosszú előfuratot mondjuk 2. 9 mm átmérővel, azért, hogy a fúró ne menjen csöppet sem félre, de az első ver. a tutibb.

Motoros

"Ezek szára 3.25 mm, ehhez......"
helyesen: 3.175 mm

Motoros

Vékony furatokhoz egy kis okosság hogy lehessen érezni.

Motoros

Nimá, most látom csak, hogy a szakibá nyerte a fúróversenyt.[#guluszem1]
Legközelebb menetet vág bele. (a ceruzabele)

svejk

A Szakibá biztos ivott előtte egy-két szakét, hogy ne remegjen a keze. :)

HJózsi

A huzalszikrás kolléga 15 mm-ig tudott csak be"fúrni" ...