Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

J-Steel

Szép napot mindenkinek!

Két héttel ezelőtt feltettem egy kérdést, hogy ismerik-ez az Urak azt az eljárást, amit a videóban láttam.
 Itt a hozzászólás:
https://forum.hobbycnc.hu/topic.php?topic=133&page=7&order=DESC#40692

Majd ezután beszélgettünk róla, hogy magyarul "nyírószerszámnak" lehetne fordítani.
 Csuhás írta, hogy szerinte a kés fordítva van, ezért a forgásirány gyanús.

Kopirnyák azt írta, hogy valami hobbista elkezdte terjeszteni ezt a butaságot, és az a Youtubeon így terjedt tovább.

Az www.gadgetbuilder.com/VerticalShearBit.html oldalon olvastam, hogy ez a technika '97-ben egy HSM újságban volt publikálva Frank Burns-től "Grinding Tool Bits for a Smooth Cut" néven. A szerző pedig írásában hivatkozott egy 1925-ös "Advanced Machine Work" c. könyvre.
 Az linkelt oldalon egyébként meg lehet tekinteni a kés kiképzését.

Most szeretnék visszatérni erre, mert tegnap ugyanis '55-ös Ohmacht esztergályos könyvemet olvasva rátaláltam egy fejezetre, ami kisértetiesen hasonlít a technikára. (Csatolmányban pirossal jelöltem)

A linkelt könyvrészletben arról ír, hogy kétféleképpen lehet sima felületet elérni.
 1) kis csúcssugarú késsel nagy fordulaton (ezt gyakorlatban be is bizonyítottam, aztán az irodalom is rámutatott, hogy ilyenkor nem tud képződni élrátét, ami a barázdát okozza)
 2) nagy előtolással, széles késsel

Ez a 2-es pont még így nem hasonlít az említett nyíró szerszámra, de a csatolmány következő oldalán azt írja, hogy
 "ha a vágóél nem párhuzamos az előtolás irányábval, akkor fűrészfogalakú felületet esztergál"
 És itt jön a lényeg: "Ezt elkerülehtjük ha a kést hossztengelyén elforgatjuk" lásd 103. ábra.
 Ez így már viszont hasonlít a videóban látott késhez.

J-Steel

Csatolmány az előző kommentemhez.

J-Steel

Elszaladtam a boltba, és vettem egy széles 16x16-os esztergakést. Megmartam a szárát 6 szögűre. Így 45 fokkal elforgatva betettem a kínai esztergámba.

Fogtam egy 14-es C45-ös anyagot, és 600-as fordulaton kézi előtolás mellett lenagyoltam egy ISO6-os oldalélű kék késsel teljes szélességben. Utána betettem a késtartóba a széles kést 45 fokkal elfordítva. Nagyobb léptű kézi előtolás mellet 3/4 hosszig elmentem, aztán lassú 0,1mm/ford gépi előtolás mellett kétszer 0,25 mm-rel kisebb átmérő mellett mégegyszer a hossz feléig elmentem.

HJózsi

A leírás nem azzal kezdi, hogy 100 feletti átmérőknél? ...[#conf][#wave]

fy9k4amuy

Megélezted azt a kést, miután megvetted a boltban? Nekem nagyon nem tűnik olyan csodafelületnek, mint amit a cikkekben, videókban regéltek.

ANTAL GÁBOR

A C45 nemesítés nélkül :pucu . Pont olyan lett a felület mint amit el lehet várni . Ha vennél egy nemesített 42CrMo4 et és egy merev géppel ( nagy fogással ) vídiával ( nagyobb csúcssugárral ) megesztergálnád akkor igencsak meghökkennél . Tovább megyek Bc3 betétedzve ( vagy csak vakedzve ) kerámiával olyan lesz mint a Salamon töke . Én nem dőlnék be ezeknek az orosz legendáknak ( rémlik hogy volt az un Koleszov kés amivel átmérőzni furatolni oldalazni lehetett [#vigyor4]

J-Steel

HJózsi: De igen azzal kezdi, hogy 100mm átmérőnél. Attól még az működik az alatt is. Talán gazdaságossági szempontból írta. Mindegy. Beigazolódott, hogy valami történik.

Mematyi: Nem éleztem meg a kést. Amikor hazaértem rászántam 10 percet a marásra és tesztre. Ha életlen a kés, az csak jó, mert akkor bebizonyosodott, hogy az életlen kés is teszi a dolgát. Vedd figyelembe, hogy nem használtam csúcsot, ez megmagyarázná a keletkező mintát.
 Én azt mondom, hogy ez is egy megoldás lehet. Ezt a felületet már lehetne használni illesztésre.

Antal Gábor: Igen, azt ismerjük, hogy a merev gépekkel jó munkát lehet végezni. Itt ezzel a nyíró késsel az volt a cél, hogy a hobby géppel dolgozók, ahol a gép kb. 150 kg, is tudjanak jót készíteni. Edzett nemesített anyagokat nem is szándékozunk esztergálni.
 Sajnos a C45-nél nekem is előfordult, hogy még simításkor is a felület érdes maradt az élrátét miatt.

Mostmár tudom, hogy mindig két lehetőségem lesz a jobb felület előállítására. Nagy sebességre kapcsolás és rombusz alakú lapka, vagy elforgatott széles kés.

jani300

A fordulatonkénti előtolásnál egy hangyányival szélesebb széles kés már elég ?
A tompa kés nyom azért is fényesedhet , csak a forgácsoló erő növekszik ,ami hozza a további problémákat .

ANTAL GÁBOR

"Ezt a felületet már lehetne használni illesztésre."  Mottó Loctite .
Értékelésem ( tanítottam pár évet ) : Önbizalom : ötös [#vigyor4]

"az életlen kés is teszi a dolgát".Ilyenkor a 40 évet a szakmában dolgozó  esztergályos beosztottam azt mondta hogy" boronaszeggel nem lehet esztergálni "[#vigyor4]és elment köszörülni

Petitking34

Ebben a videóban talán látszódik a "függőleges metszőkés"
Általában a kenődő anyagok simítására használják mint például a videóban ólom esetén. Nekem is bevált rézhez és házilag öntött alumíniumhoz.

Petitking34

A videó kezdőidőt nem rakta be a fórum 15perc 17másodperctől.

ywathzay

A suszter maradjon a kaptafánál..... küzdj tovább! Már kétszer töröltem vissza a mondandómat, de nem akarlak megbántani. Ha jól emlékszem egyszer te írtad, hogy mérnöki gondolkodásod van, és ez kisegít (vagy valami ilyesmi).... az esztergálás szakmunka.... próbálj meg lesüllyedni erre a szintre, mert ezt csak úgy lehet elsajátítani, ha annak szót fogadunk aki ehhez jobban ért.... mert mondjuk évtizedek óta benne van a SZAKMÁBAN!

J-Steel

Mérnöki gondolkodásról a plazmával kapcsolatban írtam itt:
https://forum.hobbycnc.hu/topic.php?topic=195&page=1&order=DESC#1562

Ez a hozzászólás arra emlékeztet amikor átmentem az esztergályosomhoz múlt héten, és egy neki nem tetsző dologra kérdésre, vagy említett témára (már nem emlékszem), egyből azzal jött "látod látszik, hogy te irodában dolgozol". Mert hogy az irodai "kukac" nem látja, hogy mi a folyamat, csak rajzol valamit, aztán csodálkozik ha nem lehet megcsinálni.

Nyilván nem ilyen vagyok, mert beszereztem a gépeket, szerszámokat és használom próbálgatom, és nekem is beeszi magyát a mocsok körmöm alá minden nap.

rocco33

A felület azért fényes mert a bicskád nyom. Nyugodtan magyarázd be magadnak hogy ennek jónak kell lennie. Szépen szétbaszod a csapágyazást  stb.

KoLa

Sokan, el vannak ájulva a fényes esztergált felületektől!ez a reklám!
Pedig! egy otthoni hobbi esztergálásnál ez másképpen működik!
Ha egyedi gyártásban kell valamit századpontosra, akkor azt csak a ráközelítéses módszerrel szabad csinálni.
A forgácsolandó anyag minőség sokat számít! és ugyan ennyit a kés geometriája is.

Sorozatgyártásban: lehet nagyoló fogással is századolni, csak lessz pár db amin beállunk századra pontosan, és így fényes felületet kapunk, tűrésen belül.

Egyedi gyártásban: a gép méretétől függetlenül, érdemes azonos fogásokat alkalmazni az utolsó fogásoknál, ebből lehet következtetni a végkifejletre,érdemes ráhagyni 2 századot és a végén ezt lecsiszolni nullásra!
Ettől aztán fényes lesz:)))