Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Szerintem a felújítása meghaladja a hobby lehetőségeit.
Ahogy nézem, más is inkább újat készített új technológiával.
Nem lesz őseredeti, de egy ilyen felújítás után már az egész gép sem az.
Hiszen ez nem régészeti korhű restaurálás, hanem a használhatóság szempontjából optimalizált felújítás.

7cim5mm0

Ezek maratott táblák, a feliratok sose tűnnek el róluk, így nem értem, hogy mi ezekkel a nehézség?
Kis ecset, fekete, piros festék, és türelem kell csak hozzá. :)

7cim5mm0

Ezeknek a felújítása a festés-mázolás kategóra, csak időigényes. Nem kell hozzá űrtechnika...

Szalai György

Megnézném, hogy egy címfestő mit kezdene, meddig és menyiért egy ilyen aprólékos táblával.
És hogy ipari használat mellett hány műszakig tartana ki a festett tábla, hacsak nem tűzzománc.
[#vigyor2]

J-Steel

Én azt csinálnám - mivel domború - hogy alkoholos takarítás után jó minőségű tesa ragasztószalaggal leragasztanám a számok felületét, és erősen folyékony festékbe (esetleg tintába) mártanám a táblát. Miután megszáradt, levenném a ragasztót.

nvnshmpmn

Nemrég jött meg Kínából az én ilyen egyélü lapkás leszúrókésem. A tartó blokkot nem vettem meg hozzá, mert szinte biztos vagyok benne, hogy nem lenne jó a magassága az E2N gépemhez. Négykéses késtartóm van jelenleg. Szóval nem lehet a törés oka, hogy egyszerűen nem tudod eléggé levinni az él magasságát és ezért csúcsmagasság felett van már eleve, aztán minél jobban csökken az átmérő, annál inkább nem forgácsol már, hanem egyre jobban nyomódik befelé a lapka a tartójába?
Még nem volt időm tartót készíteni az enyémhez, így kipróbálni nem tudtam. Igazából műanyaghoz gondoltam majd használni ezt az egyélűt, hogy pl. le tudjak egy hatvanas poliamidon szúrni vele.
Acélhoz a kétélűt vettem. 16X16-os szármérettel. Van egy kettes és egy hármasom. Befogásnál egyrészt egy hajszállal alátettem a csúcsmagasságnak, másrész kióráztam a késszárat, hogy merőlegesen menjen a hossztengelyre leszúráskor.
Ezek a Kínai lapkák nem valami strapabíróak, viszont olcsók. C45-öt nagyon jól viszi, de hamar elkopik, pedig folyamatosan nyomom neki az emulziót. Viszont maga a késszár elég jó.

7cim5mm0

Nem véletlen írtam, hogy maratott táblák, ehhez emiatt nem kell címfestő, otthon fel lehet őket újítani egy ecsettel.
Ha a festék olajálló, akkor nagyon sokáig bírja.

Egyébként amit a 40933-ban linkeltél, na pont az a festett, egy kis hígító, vagy erősebb dörzsölés és onnantól csak egy alu lemez.
De persze az az új űrtechnika, csak sajnos a nyomába se ér a maratottnak, és otthon nem lehet egyszerű eszközökkel elkészíteni.
Ha nem hiszed, egyszer próbálj ki egyet, meg fogsz lepődni... :)

nvnshmpmn

A minap akadt a kezembe egy majdnem üres autófelni ezüst színű spray. Prismacolor. Ezen írja, hogy olajálló. Ha van ilyen pirosban és feketében, akkor talán alkalmas lehet géptábla felújító festéséhez is.

fy9k4amuy

Jól látom, hogy a háttér van "lemarva", a betűk meg úgymond kiemelkednek? Vagy fordítva?

Mert ha egyenes a tábla, akár azt is meg lehetne csinálni, mint tusírozásnál, hogy bekenünk egy sima lemezt festékkel, rádörzsöljük a táblát, és a magasabb részein megragad a festék, nem?

D.Laci

"Befogásnál egyrészt egy hajszállal alátettem a csúcsmagasságnak, "

Inkább felette legyen 0.5mm-t de akár 1mm sem eretnekség.
Lefelé fog hajolni a kés, beáll központba.

"kióráztam a késszárat, hogy merőlegesen menjen a hossztengelyre leszúráskor."

Felesleges órázni szemre szoktam a keresztszánhoz beállítani.
Vagy a tokmány homloklapjához állítják.

6rk75uezn

Én ezekkel már nem foglalkoznék,megoldható lenne a helyrehozása több módszerrel is de ugyan úgy kopna.
A festés után lehetne lakkozni vagy vékony plexivel.
Én egy újba gondolkodnék.

J-Steel

Ez az órázásos ötlet nagyon jó! Köszönöm a tippet.

Istvan0728

Igen jól látod. Viszont a lényeg az lenne, hogy a kiálló részeken ne legyen festék, csak a mélyedésekben.

Istvan0728

Alugrafikával készültek anno ezek a táblák. Sajnos az eljárás végéről, amikor már ki van maratva, nem találok sehol [#nyes]egy technológiai leírást. Az ecseteléshez meg a türelmem már véges.[#vigyor3][#nyes]