Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

HJózsi

Ilyeneket is ír : "Jó eredményt ezzel a módszerrel csak tapasztalt esztergályos érhet el oly módon, ..."  -ez megvan? [#wave]
Na meg ezt is írja : "Hátránya viszont, hogy az alakhűség rosszabb, még merev esztergán is." ... hmmm  [#csodalk]

Ez a módszer valójában egy simító hámozás. A nagyolás barázdáinak csúcsait lehet vele lehámozni ( ezért a kis fogásvétel ). Az egyik videón említik is, hogy itt vattaszerű forgács keletkezik. Ehhez bizony éles kés kell, érdemes tehát élezni, fenni.
A módszer leírói azt is említik máshol, hogy időigényes ( kis előtolás miatt ) és csak rövidebb szakaszon érdemes alkalmazni, mert a kopás miatt a felület minősége nagyobb hosszon már változni fog.
Valószínűleg tehát azért nem elterjedt módszer, mert nem kézben tarthatóak a paraméterek, rossz mérettartás, időigényes, nem homogén a végeredmény. Egy jó módszer gyorsan elterjed, ez inkább kényszermegoldás szagú ...

A 100 mm alatti átmérőnél kisebb szakaszon gyorsabban kopik a kés, valszeg ezért ajánlja 100 mm fölött. Puhább anyagoknál viszont jó lehet, de azokhoz meg vannak nagyon jó lapkák, az aluhoz való lapkák. Egy forgalmazó azt mondta, az alu lapkával lehet acélt is kis fogással simításra használni, valószínűleg olyan kis fogással mint a hámozókéssel...

Jó lenne ha lenne többféle anyagod, amin ki tudnád próbálni a módszert, mert példamutatóan dokumentálsz! Mivel nem egyszerű kis darabokat beszerezni, esetleh a fórumtársak külshetnének kisebb ismert összetételű anyagvégeket amin tesztelni tudnál, mire képes egy ilyen kis asztali gép.
Csak a kihívás kedvéért említem meg, hogy egy ügyfelem egy 250 x 700-as esztergán 4 mm-es (!) azaz négy milliméteres fogással esztergált acélt, saját maga által köszörült forrasztott lapkás késsel. Azt mondta ezt csak próbaképpen csinálta és gond nélkül ment kis előtolással. Na persze az egyik szakmája volt ...  Szóval a jól kialakított késgeometria csodákra képes, mint ahogy a rosszul kialakított is! [#vigyor3] [#buck]

HJózsi

[#wave][#eljen]

Csuhás

Van ennek a módszernek még egy baja: Egy lépcsős alkatrésznél nem lehet a lépcső tövéig esztergálni, pedig ez elég gyakori feladat.

KoLa

A kisdobos ahol tud segít![#smile]

HJózsi

[#eljen] úgy bizony, még egy negatívum! ... [#buck]

HJózsi

Tulajdonképpen jó hogy felveti kérdéseit és megmutatja tapasztalatait, mert legalább végre esztergálásról is szó van, és megszólalnak a tapasztalt szakik akiktől lehet és érdemes tanulni! Nem csak a RAL színkódokról megy a polémia ( ami persze szintén hasznos), meg gépmozgatásról ... [#vigyor2]

KoLa

ywathzay

Még egyszer nekifutok, aztán már nem merülök bele, mert rájöttem, hogy ez így rengeteg hasznos dologtól veszi el az időmet. Lehet annak az esztergályosnak igaza van, de neki sem hiszed el, amit mond, küzdj! Régen is úgy tanítottak szakmát, hogy az inas odaállt a mester mellé.......söprögetni.... majd fokozatosan eljutott oda, hogy mesterré válhasson. Én a második forgácsolós gyakorlati napon olyan nyaklevest kaptam, majd lefejeltem a késtartót. De aztán kiemelt figyelmet kaptam a tanáromtól, mert igyekeztem pontosan precízen dolgozni, és azt csináltam amit kért, vagy mondott.
Folyamatosan kapod az infókat, de OldTony, meg tudjakiabánat viszi a pálmát. Rá vagy kattanva a C45-re, meg a jutubra. Ezeknek akiket nézni szoktál mi a szakmája? Tudod?
Mutatok pár képet. Elővettem egy darab C45-öt. Hozzáteszem 1 kést használtam, forrasztott lapkás, köszörült. Ja, eszterga 280/500-as műszerész, annyi hogy ez 700kg.
 1 kép, lépcsők  balról jobbra. 1 lépcső  750/0.1/2mm (ford/ előtolás/ fogásvétel), 2. lépcső 750/0.15/2mm. 3. "lépcső": 2. -0.2mm/ 1500/0.07/ még mindig ugyanaz a kés. Ettől szebb csak akkor lesz a felület, ha csiszolópapírral is rádolgozol. Ez ilyen. (amúgy élőben sokkal szebb, csak a felbontás kiemeli a felület egyenetlenségét). Ha gyakorlati ember lennél és használnál bizonyos alapanyagokat, tudnád, hogy a C45 ilyen nagyipari esztergálás után is, legfeljebb a csapágyhely köszörült, azért sima. 3. 4. kép nemesített C45, ugyanaz a kés, 1500/0.07/0.5 .
 A bolti köszörületlen kés kb. annyira lesz jó neked mint Laacikának volt az EAN-on. Belefáradt hogy az istennek sem akar jó lenni, 'oszt eladta a gépet.
Ha adsz egy címet, elküldöm neked a darabokat megnézésre, és köszörülök hozzá grátisz egy 10x10-es forrasztott lapkás oldalazót, amolyan egyszerű módon, forgácstörő nélkülit, de tudj vele dolgozni azon a pilinszka gépen.

ANTAL GÁBOR

No ezt jól összefoglaltad [#eljen] Folyamatosan azon gondolkodom hogy mit esznek a kezdők A C45 ön ? Hőkezelés nélkül kerítésvas , ( de legalább nehezen hegeszthető[#vigyor4]) Akkor már inkább automata. Olyan mintha a 70 es években lennénk és a kínálatot  az LKM ( Lenin Kohászati Művek) katalógusából  az első lap olvasása után választanánk...

6rk75uezn

Teljesen egyet értek veled DEE! mi az hogy " A bolti köszörületlen kés kb. annyira lesz jó neked mint Laacikának volt az EAN-on. Belefáradt hogy az istennek sem akar jó lenni, 'oszt eladta a gépet. "

Ezzel azt akarod mondani hogy a gép jó volt?és azért adtam el mert nem tudtam kést köszörülni?

PSoft

Mifelénk, nem kellett a LKM-ig menni.
Elég volt a TMK raktáráig.
Az, mindig tele volt szép, "szinesvégű" vasakkal.[#vigyor2]

ywathzay

Nem akarom mondani, te magad mutattad, pl: ]itt  vagy ebben voltak a videóid amiket már töröltél : [#t133p38274#]

PSoft

6rk75uezn

Valóban egy elcseszett kést látsz ott,de azóta olyan késeket köszörülök hogy megszólal ;)

Valahogy igy fogalmaznék:
Laacika is belefáradt a főorsóhibás Ean jába és mellé még az is közrejátszott hogy nem tudott rendes kést köszörülni!

Nem akarlak megbántani de nem ugyan azt jelenti a kető és nagy tévhitben élsz ha még mindig úgy könyveled el hogy a gépnek nem is volt baja,ha mégis ám legyen,azon már csak nevetni tudok.
De azt hiszem ezt akkor is leszögeztük,mivel egy öreg szaki eljött és megnézte a gépet és hozott magávat több normális kést is.

6rk75uezn

Bocsánat:Kető=kettő