Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Nincs felütődve a penge lapkát tartó alsó éle? Akkor törik így a lapka ha pontszerűen nyomja a befogó.

Szalai György

Sehogy. Ami megsemmisült, az nincsen. Ami nincs, az nem javítható.
Abból muszáj kiindulni, ami van.
A megmaradt kevés képi információ (vagy szakirodalom) alapján újra kell teremteni, akár a régi lemezre, a régi módszerrel.
Gondolom egy új beszerzése problémás.

D.Laci

Az a lapka mintha egy kicsit rövid lenne abba a befogóba.

Csuhás

Igazad lehet, talán már a befogó is forgácsolt, és a lapka alá gyűrődő forgács törte el a lapka sarkát.

J-Steel

Amikor még új a lapka - most próbáltam bele - akkor majdnem tökéletesen illik az alsó tartóba, és nem kisebb. Most kisebbnek látszik, mert kitört belőle.

D.Laci

Bármi lehet.
A lapka sincs rendesen a helyén, ha rendesen felütközik, és nagyon központ felé volt emelve bármi megtörténhet.

Én ép most szurok le párdarab 60-as meg 80-as alut, 4mm széles lapkával, nem szélesítem ki a lészúrást, egy menetben 350-500 ford/min, 30-40mm/min előtolással, minimális emulzió.

D.Laci

A hosszából nem hiányzik egy mikron sem...

J-Steel

Ezt most nem értem. Korábban azt írtad, hogy "Az a lapka mintha egy kicsit rövid lenne abba a befogóba." Erre írtam, hogy újonnan illik bele. Akkor nem is a hosszára gondolsz? De  akkor mire?

D.Laci

Az első képen mintha valami régi egyélű lapka lenne?
https://forum.hobbycnc.hu/uploaded_images/2017/12/ighetn88qye5cassf623_4880.jpg
Vagy már letört az egyik éle és úgy raktad be?

Csuhás

A lapka rövid, vagy kitágult a tartója, vagy nagyon beékelődött. A lapka elejének egybe kellene esni a tartó elejével. Nálad ott jól látható lépcső van. ( A lapka egyik fele ugyan letört de egy része megvan ami mutatja a méretét )

D.Laci

Megnéztem jobban a képet, az egyélű lapka.
Gyorsan jó messzire elkel dobni az ilyet befogóval lapkával együtt.
Hátul nem ütközik fel a lapka, az anyag megpróbálja beljebb tolni az ékhatás miatt beszorul ugyan, de szerintem rosszabb megoldás mint a kéttelű lapkás befogók.

Használni lehet a belevaló lapkával.

J-Steel

Majd este csinálok képet az új állapotú lapkáról is.

D.Lacinak kérdés: Ez 2mm széles lapka azért vettem ezt, mert kicsi a gépem. Kétélűből van 2mm-es?

D.Laci

Az csak az én véleményem, hogy nem jó.
Meg kell találni a hiba okát, hogy miért törik a lapka.

https://szerszampiac.hu/szerszamgep/eszterga-marogep_es_tartozekai/esztergakes_leszurokes_10x10mm_es_10db_2mm_s_lapka

Milyen géped van?

Én egy régi "kecskelábas" gépet használok. 1.5kW-os motorral, 4mm lapkával letudom szúrni a 80mm alut hogy nem remeg, A siklócsapágyakat kicseréltem gördülőre.

Istvan0728

Ezeket szeretném megmenteni. Persze, ha kapnék újakat elfogadható árban, akkor eszembe se jutna vacakolni velük.

fy9k4amuy

Hát...... [#pardon1]