Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

fy9k4amuy

Esetleg van tippje az Uraknak, géptáblát hogyan lehet kíméletesen leszerelni? A Régi fajta, odaszegecselt kivitelre gondolok.
Az én ötletem jobb híján annyi, hogy reszelővel elreszelem a szegecs fejét, hogy rá tudjak fogni, és kicsi fogóval megpróbálom kihúzni. Már ha nem reszelem el a vékony táblácskát is.
Az e2n norton-táblája lenne a fontos, mert még szinte teljesen sértetlen.

Illetve ki mit ajánl géptakarításra, masszív zsírtalanításra? A spray-s hidegzsíroldó nagyon jó, de kéne vagy 3 flakon a teljes gépre. Mondta egy ismerős a töményebb trisós oldatot, hogy azt használják a szerszámgépesek, traktorosok pucolásra, Ti hallottatok már erről a megoldásról?

fy9k4amuy

Szerintem tipikusan nem elég merev a géped hozzá, és/vagy a késtartó és ez a leszúrószerszám rezonál.

Motoros

Ennek a késnek az oldalirányú hajlítással szembeni ellenállása kicsi és mivel nem szimmetrikusan terhelted elhajlott...nyomott befeszült (megszünt az aláköszörülés) és a rideg keményfém elpattant.
Bent nem láttad de már olyan nagy volt a kihajlás.
  [#kuss]A 80-as lágy alut fűrészeld inkább le.[#kuss]

J-Steel

Eltűnt a fűrészem. Már csak keretes van fára. De azelőtt amikor megvolt a vasfűrészem, nem tudtam egyenesen fűrészelni.
Szóval ezért szúrtam inkább le.

Motoros

Ezt nem leszúrtad, hanem elszúrtad.
Bocs de nem bírtam kihagyni..ne haragudj.[#smile]
Én míg nem volt fűrészem akkor beszúrtam az ilyet de csak addig ameddig biztonságosan ment,rövid de masszív hss késsel, (kb amíg szépen jött a forgács..lehet a hangján is hallani) Aztán a maradékot satuban levágtam egy ritkább fogú fűrésszel.

RJancsi

Akár hideg zsíroldó, akár trisós oldás, mindkettő vizes oldat. illetve vízzel lehet (kell) a maradékot eltávolítani róla. Traktornál ez nem gond (ritkán használják beltéren) de egy forgácsológépnél nem biztos, hogy szerencsés. Ha mégis a vizes tisztítás mellett döntesz, az autószerelők a brigéciol-t használják.

Motoros

Én nem választanám a reszelőt mert félő, hogy megsérül a tábla. Inkább a szegecsfej bepontozása után egy megfelelő fúróval lefúrnám. A fúró legyen fordulatszabályozós.
Vagy aki ügyes az leüti hidegvá...á ez nem jó.

fy9k4amuy

Najó, de vissza is szeretném tenni a táblát :)
Ha lefúrom a szegecs fejét, a maradék csikket ki tudom húzni?

Egyébként a gépet ki tudom vinni a szabadba seperc alatt, az nem gond, csak azért kérdeztem, hogy nehogy olyan anyagot használjak, ami megeszi a vasat a gépen, ha esetleg a szánra fröccsen, vagy hasonlók. Már ketté van szedve, a géptalpat kiürítem, letrisózom aztán sterimó és kompresszoros szárítás.

Más: Azt lehet tudni, hogy ezek az E2N gépek mennyire "konfekció" méretre készültek? Gondolok itt a gépágy méreteire,  alapszánok méreteire, a fogasléc csereszabatosságára, norton-szekrény lakatszekrényhez vett magasságára, stb.  Úgy tudom, ezek az alkatrészek egymáshoz vannak illesztve, nem csereszabatosak egy az egyben, de inkább megkérdezném.

Vagyis ha mondjuk nortont cserélek, vagy lakatszekrényt,  lehet hogy az nem fog illeszkedni  az orsók korábbi magasságához, hasonlók

6rk75uezn

Én mindig úgy veszem le ;)
Aranyos kis hidegvágó nagy élszöggel,lehetőleg tábla középtől támadom meg kifelé.
Utánna alányúlok és szépen lejön,az ott maradt szegecseket pedig pontozás után kifúrom és mehet vissza alu vagy réz szegeccsel.

mex

"Ha lefúrom a szegecs fejét, a maradék csikket ki tudom húzni? "
Miért kellene kihúzni? A helyedben a csonkot kifúrnám, és menetet vágnák bele. Kis túlzással tovább tart leírni, mint megvalósítani.

Robika37

Szia !
Tegyél fel képet a törött lapkáról és közelit a befogott lapkáról a pengével ...jártunk már mi is így. Ha jól gondolom megvan az oka .

nvnshmpmn

Én a gépemről- E2N - a táblákat egy vékony pengés kisebb konyhakéssel szedtem le. Az éle tompa kell, hogy legyen. Betoltam két szegecs között a tábla alá és óvatosan elkocogtattam a szegecsig. Aztán a másik oldalról is. A szegecshez érve megütögettem a szegecs szárát is innen-onnan. Nekem így az összes szegecs kijött, a tábla se sérült. Az eredeti szegecsekkel tettem a festés után vissza.
Persze, ha szorul a szegecs a furatban, akkor nem fog így kijönni.

ii5d35wcx

Sziasztok!

Így kell csinálni , ahogy Atti19 írta! Csak óvatosan és türelemmel. Engedni fog a szegecs. [#eljen]

Üdv: Sanyi

Szalai György

"töményebb trisós oldatot"
Az alumínium géptáblát megtámadja!

fy9k4amuy

Köszönöm a tanácsokat, akkor így fogom csinálni.
remélem sikerül ezzel a módszerrel leszedni róla az olajos dzsuvát napokig tartó sikálás helyett, aztán ha a festék is jön vele, az csak jó. Az aluméniumot meg leszedem előre