Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Esztergálás

Indította gaben, 2024 április 09, 16:02

Előző téma - Következő téma

ra8nsmk6w

Mekkora méretekben gondolkodsz?
A felhasználás módja nagyban befolyásolja egy gép tervezett méretét.

J-Steel

Tisztelt Urak!

Adott egy kínai eszterga amin keresem a modulo előtolást.
 Gyakorlott szem talál tud nekem segíteni.

Az tábla három részre van osztva, balra (gondolom én) a metrikus előtolás, középen nem tudom mi, jobbra a colos. (a colost nem fotóztam).
 A kérdés az, hogy lát ezen a táblán valaki moduló előtolást?
 Azt nem értem, hogy baloldalt a metrikusnál miért ír egyszer
h/mm-t utána meg h/pi-t?
 Ha már itt vagyunk, esetleg valaki tudja, hogy a középső részen milyen előtolás van? Sajnos nem teljesen látszik.

Köszönöm a segítséget előre is?

jani300

Jó lenne ha látszana is valami :)
De a h/pi az már bíztató :) Máshoz ez nem igen kellhet .
Vagy mégis de akkor amerikai a gép :)

grekon

Ha csigàt akarsz menetelni  akkor modulmenetet kell vàgni (ès nem előtolást) . Modulmenetethez mindig cserekereket kell cserèlni !!( E400 , bulgàr ,romàn stb ; lehet TOS van olyan ahol nem ) tehàt ha nem tudod mit s hogyan el se kezd (kb 2-4 ora volt kicserèlni a kerekeket s ELLENŐRIZNI a menetet).
Nem tudom milyen kinai eszterga az de igentesen hasonlit az E400-ra :

torrente

A méret akkora lenne, hogy 80mm-es tokmányt szeretnék meghajtani.
Kb ilyesmi bldc motorról van szó:
https://www.youtube.com/watch?v=7DxEIqS194A
https://www.youtube.com/watch?v=Pftw2v7CXxw

Szóval ennek a motornak a pontos fordulatszám szabályozásáról kérdeztem.

J-Steel

Úgy döntöttem, hogy 5.5-ös előtolást állítok be.
 1,75-ös modulú a csiga, ami 5,497mm-es emelkedést jelent.
 7 menet után ez 2 század eltérés. Azzal tudok élni.

Kidwick

Üdv!
Bocsánat ha kicsit off a téma de az adok veszek rovatban csak hirdetni lehet ármegjelöléssel én meg a szakik véleményére lennék kíváncsi,hogy mennyit érdemes adni a képeken látható Vagép Kes-100 típusú (Dávid) esztergáért cserefogaskerekekkel + a képeken szereplő kiegészítőkkel stb?

Előre is köszönöm a segítséget!
Személyes átvétel Óbudán, Százhalombattán ill postázásuk előreutalás után megoldható. Vételi szándékot kérem privát üzenetben is jelezni!

HJózsi

A modell motorokat inkább arra kell használni amire készültek.  Ezeket a "dióba zárt kilowattokat", hogy egy klasszikusunkat (Tibor45) idézzem, igen sajátosan számolják, nem hozzák azt amit várnánk tőlük mint pl. egy ugyanolyan KW-os asszinkron motor ami az esztergákon van.  CNC esztergához, ha feltétlen pontos fordulatszám szabályozást szeretnél, akkor szervó motort használj a főorsóhoz, ami lehet DC szervó, AC szervó, vagy BLDC szervó, amit hajthatsz sebesség, vagy pozíció szervóként is. A gyári CNC gépeken is szervó motorok a főorsó motorok, vagy a főorsón van encoder vagy valami jeladó. Én már használtam DC szervó motort a kis megcncsített ceruzahegyezőmön, most egy BLDC szervó motor van rajta. 400 W-os mindkettő, bőven elég acélhoz is. DC szervó vezérlőt kétfélét is használtam és bizony a 80-as tokmány hamar megmutatta, hogy tehetetlenségi nyomaték is van a világon ( nem csak fordulatszám ) ami lassításkor például túlfeszültségben jelentkezik a vezérlőn, ami ha már túl nagy a FET-ek veszik a kalapjukat és némi fény plusz hangjelenség kíséretében távoznak ... Szóval ennél a változatnál további kiegészítő áramkörre volt szükség a vezérlő megvédésére. A BLDC vezérlőm az egy jó konstrukció abban már van ez a túlfesz levezető védelem lehetőség.
Nem írtad, hogy mit használnál vezérlő sw-nek. A Mach3 és a LinuxCNC jöhet szóba, én az előbbit használtam az utóbbi tervben van. Érdemes lehet akár mindjárt a LinuxCNC-vel kezdeni, annál ugyanis meg van oldva a fordulatszámtól független szinkron mozgatása a vágószerszámnak, azaz egy közönséges asszinkron motor + frekiváltó-val is el tudod érni a kívánt eredményt! A Mach3 Turning magyar leírásából sokat tanulhatsz a megvalósításhoz!

SándorP

Üdvözletem Mindenkinek!

A segítségeteket szeretném kérni. EMU 200-as esztergához keresnék cserekerék garnitúrát, vagy legalább 1db 80,84,vagy 100-as kereket a hozzávaló menetes szorítóval. vennék még  125-ös hárompofás tokmányt, vagy ha valakinek kell 200-as tokmány menesztő tárcsával együtt, szívesen elcserélném.

Előre is Köszönöm!

Üdv: Sándor
SándorP

drehás

Szia!
Nehéz így név nélkül ismeretlenül.Ha kitöltötted volna az adatlapodat,vagy egy részét legalább,és kipipálod engedélyezed,akkor valószínű többen is segítettek volna.
Jó kis gép,de kérdés mit szeretnél vele?Átépíteni CNC-re?
Vagy hagyományos esztergaként?
A legjobb,és biztosabb,ha elmész és kipróbálod,ha van rá lehetőség.Ha ez nem megy akkor ismerőssel aki már esztergált elmentek és ő kiértékeli neked.
A képránézéssel megállapitott állapot az nálam sem jött be.
Azután nem tudjuk mennyire tartják azt a gépet,lehet megér annyit.
Mennyit szánsz rá?Ezt viszont neked kell eldönteni.
Ha láttad a Hirdetés figyelőt ,egy EMU 200-as amit hagyományos esztergaként többre tartok mint ezt a gépet,200
körül adják ha jól emlékszem.
Hirtelen ennyi jutott eszembe.

J-Steel

Igen, ebben igazat adok Józsinak.

A modellmotorokat úgy számolják, hogy a feszültséget és áramerősséget összeszorozzák, de a tengelyen nem ez a teljesítmény van.
 A neodym mágnesek ereje csökken a hőmérséklettel, ezáltal a nyomaték csökken. Egyes olcsóbb neodym mágnesek, már 70-80 Celsiuson látványosan veszítenek erejükből. (Forrás Magsy katalógus)

Az állórészen van a tekercselés, de mérete miatt nincs hova leadni a hőt. Melegíti a csapágyat rendesen.
 Másik nagy probéma, hogy a teljesen nyitott ház miatt, és mert az állórész és a forgórész között hangyányi hely van, ha oda bekerül egy vasszemcse (nálam ez volt/van) az tönkretesz mindent. És kiszedni sem lehet egykönnyen, mert a forgórész mágnesek vonzzák magukhoz. Én gyurmával, vagy ragadós papírral szoktam kiszedni kevés sikerrel.

Tehát ami hátrány:
- keletkező hő elvezetése nehéz (befolyásolja a nyomatékot)
- pormentesség kialakítása nehéz (tönkreteszi belülről, nem lesz jó hűtés)

A hő ellen úgy védekeznek a modelltechnikában, hogy nagy fordulaton járatják, ilyenkor a nyomaték csökkenés nem okoz akkora problémát, mert azt a magas fordulatszámmal kompenzálják, hogy a teljesítmény megmaradjon.
 Másrészt a nagy fordulat hatására a légáramlás is erősebb.

kart emg

Szia!

www.sasgep.hu: E1N géphez sok alkatrészük van, de lehet, hogy EMU-val is tudnak szolgálni.

Üdv.